MChmura02 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Witam wszystkich. Stoję przed wyborem kotła do nowego domu. Po przeczytaniu mnóstwie stron forum sam już nie wiem który piec wybrać. Dom w którym będzie kociołek ma 150 metrów kwadratowych z czego 20 to garaż i 10 kotłownia. Z kalkulatorów zapotrzebowanie na energie wychodzi 5-6KW w najzimniejszy dzień czyli szukamy pieca od 10 do 13KW. Jestem już prawie zdecydowany że chce piec na pelet z obrotowym palnikiem Revo pellas kocioł firmy galmet KPP GENESIS EKO PLUS 10 kW, rozważam również kocioł EKO SLIM DEFRO 5 KLASA 10 kW tutaj palnik nie jest obrotowy nie wiem dokładnie jakiej jest firmy i jak radzi sobie z gorszym peletem lub piec firmy Witkowski model 15KW Biovert z palnikiem KIPI. Bardzo proszę o rady który piec wybrać chodzi główne o to żeby było jak najmniej roboty z ustawieniami sterownika i żeby palnik dawał rade z gorszymi peletami bo nigdy nie wiadomo co się kupi :). Brałem również pod uwagę piec firmy Drew Met nowy model Biotec komfort ED 13,5 KW tam palnik jest z ruchomymi rusztami z tego co się dowiedziałem od przedstawiciela produkuje go Polska firma Venma. Na piec mogę przeznaczyć max 10 tysięcy.
Gość berthold61 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Może Zębiec agat 10 kw kosztuje ok 9,5 tys . ja mam odpowiednik ale na ecogroszek .
MChmura02 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Właśnie nad Agatem też myślałem ale tam też nic konkretnego o palniku nie piszą chyba jest podobny do tego który montują w Drew Met. A jak się sprawuje u Pana ten kocioł? Jak ze spalaniem ekogroszku?
shogunzlasa Opublikowano 7 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 7 Sierpnia 2018 Firmy produkujące kotły spawają tylko kawał blachy - na to nie patrzcie. Oczywiście wymiennik musi być dobrany pod palnik, ale to właśnie od niego większość zależy. Automatyka - sterownik jest sprzężona z palnikiem. Jak chcesz palić każdy rodzaj pelletu - bierz kipi / revo. Najlepiej dołóż bufor np. 300 litrów żeby piec miał zawsze zapotrzebowanie - jak nie to właśnie kocioł 10kW i ja bym więcej nie kombinował - zwłaszcza, że cena też nie odstrasza...
Gość berthold61 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 8 Sierpnia 2018 14 godzin temu, MChmura02 napisał: Właśnie nad Agatem też myślałem ale tam też nic konkretnego o palniku nie piszą chyba jest podobny do tego który montują w Drew Met. A jak się sprawuje u Pana ten kocioł? Jak ze spalaniem ekogroszku? Zamontowałem go w maju więc narazie idzie tylko na CWU , 25kg worek starcza na ok 8 dni więc całkiem spoko , jak kupowałem mój kocioł od Zębca to oni mieli też na wyprzedaży agaty peletowe . te kotły były po testach . ja za mój dałem 3 tys zł natomiast zębiec agat peletowy był po 4 tys , czasem mam myśli czy aby nie lepiej było brać peleciaka ale przeważyło składowanie peletu bo gdzie dwie tony peletu schować w piwnicy ? to zawilgotnieje więc padło na ecogroch
Afro2012 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Witam, mam podobny metraż domu i posiadam piec firmy Lazar Smart Fire 15 kw z którego jestem bardzo zadowolony. Jestem teraz zakręcony na tym punkcie, biorę udział w konkursie. Chętnie wymienię się doświadczeniami i doradzę w miarę moich możliwości.
Bisiasty Opublikowano 12 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Witam Też stoję przed wyborem pieca na pellet i myślałem o Lazarze SF15 ale z obliczeń na Cieplowlasciwehttp://cieplowlasciwie.pl/wynik/4ax3 oraz z audytu energetycznego (wykonane bo piec będzie z dofinansowaniem) wychodzi, że potrzebuję pieca 16kw . Myślałem nad Sas Bio Spark17kw ale w nim chyba jest poziomy wymiennik ciepla (?) I nie ma opcji automatycznego czyszczenia. Chyba, że polecacie coś innego? Do ogrzania dom z lat 70-80 180m2, ocieplony styropian 10cm, okna nowe plastikowe, ogrzewanie grzejniki nowe aluminiowe w calum domu. Z góry dzięki za opinie porady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.