Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skam-Pv13 z palnikiem SV-200 czy RBR-K 13 z batorym?

Dioob

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie zwracam się z prośbą o nakierowanie mnie na któryś z w/w kotłów .Link do ciepło właściwe http://cieplowlasciwie.pl/wynik/48w2 , instalacja w układzie zamkniętym ok 90 żeberek aluminiowych z głowicami termostatycznymi  i ok 45m2 podłogówki (4 pętle zawory rtl), zbiornik Cwu 100l dwupłaszczowy. Obecnie wszystko pracuje na jednej pompie ,ochrona powrotu jako baypass z cwu ( o dziwo jako tako działa to bezproblemowo) lecz będę chciał przerobić instalacje na dwie pompy + zawór 3d jako ochrona powrotu .

Odnośnie w/w kotłów ,mam dobry dostęp do dobrej jakości miału i rożnego rodzaju eko groszku wiec najlepszą wersją byłoby możliwość mieszania lub nawet palenia samym miałem w okresie przejściowym.I tu pytanie który z kotłów poradzi sobie lepiej w dolnym zakresie pracy?. I czy w trybie letnim z tak małym bojlerem nie bedzie problemu z podtrzymaniem żaru?

Z góry dziękuje za pomoc.Pozdrawiam

Opublikowano

Z miałem się to urwie, bo wchodzące ustawy antysmogowe na terenie danych woj. najczęściej kasują je z handlu detalicznego

Moim zdaniem koncentruj się na ekogroszkach albo ew. groszko-miałach

Teraz w PGG jest nowy ekogroszek pod Vtą klasę, Karlik się nazywa...... taki Retopal na sterydach

PV-ka 13kW od 27.07 spełnia Ecodesign, została zgłoszona też 27.07 do listy w małopolsce, pytanie jak długo będą to dodawać (jak myślisz o dotacjach)

co do trybu letniego, ja na palniku sv200 schodzę do 2,4kg/24h i na paliwie, które mam mi nie gaśnie (używam ekogroszku wg sprzedawcy 25MJ)

jak jednak na automacie by się nie utrzymał - w tryb manualny i podtrzymanie ustawiasz jak trzeba, aby nie zgasło.

Opublikowano

Z tym miałem może być tak jak piszesz , choć pojawiają się one pod nazwami tzw ekomiałów itp , ale czas pokarze . Osobiście nie robi mi to różnicy ,kierowałem się myślą ze może miał o kaloryczności 25 kj  lepiej utrzyma żar niż ekogroszek ale to tylko moje wywody niczym nie podparte.

A jeśli chodzi o ekogroszek to twoim zdaniem w który palnik iść ?

Co do wpisu na listę z tego co dowiadywałem się w gminie nie musi być to kocioł konkretnie z tej listy ale ma mieć certyfikat V klasy i ecodesign.,lecz w 100 % mamy dowiedzieć sie na zebraniu w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tak, na terenie małopolski kocioł musi mieć dwa dokumenty

1-szy: 5 klasa wg PN-EN 303-5:2012

2-gi: Ecodesign, to zaświadczenie ma być prawnie wymagane na terenie Polski dopiero po 2020r, ale akurat małopolska wymaga tego już teraz

do ekogroszku wg mnie sv-ka, ale batory też ładnie sobie radzi zarówno z miałami jak też ekogroszkami.

PV-ka była już dwukrotnie badana, od 2016r Vta klasa, od 2018 Ecodesign, badania i testy szły licząc od początku na Anmag Gold, Ekoret (z Konzbi), teraz z kolei na Skarbku, ale tez był testowany na groszko-miale z lokalnego składu

Na okresy przejściowe to jak piszesz jakiś groszek od 23 do 25MJ, tu często polecają retopal, z pgg warto zwrócić uwagę na Karlika

Przy wpisie na listę do małopolski operator strony wymaga obligatoryjnie, aby podawać :węgiel kamienny min 28MJ, popiół max.7%, ten zapis jest narzucany przez operatora

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.