Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienia Heiztechnik Q BIO 15 kW

Pawulon1987

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Bardzo liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów... Posiadam Kocioł  Heiztechnik Q BIO 15 kW i mam poważny problem.

Mianowicie ekogroszek przesypuje mi się na sam dół i przez to gaśnie i piec nie jestem w stanie palić nawet jednej doby.

W przypadku kiedy mam ustawiony czas podawania co 15 minut - jeden worek 25kg starczy na 3,5 dnia co jest wynikiem bardzo słabym bo jeden worek powinien starczyć na ok tydzień.

Jeżeli latem spala tyle to co dopiero zimą ?

Pomóżcie mi bo jestem bezsilny. Hydraulik u którego kupiłem piec też nie umie go ustawić... jestem totalnie załamany.

Aktualnie piec nie chodzi bo nie wiem jak go mam ustawić a co za tym idzie nie mam ciepłej wody...

Opublikowano

Nie znam oferty kotłów tej firmy i z ustawieniami nie pomogę, ale czy jesteś pewien że używasz właściwego paliwa? Dla mnie BIO kojarzy się z pelletem, a "Biomasa niedrzewna" jak w opisie kotła ze zbożem, słonecznikiem itp a nie z ekogroszkem. Jeśli można tam sypać ekogroszek to może w ustawieniach sterownika trzeba go wybrać jako paliwo.

Ale może jest jakiś user takiego kotła i coś podpowie. A jeśli nie, to dzwoń do producenta ale wpierw przeczytaj dokładnie DTR do kotła i sterownika.

Opublikowano

Witam ja mam piec red bio z ze sterownikiem ht tronic 700 u mnie też nie dopala węgla ale używam go od tygodnia i jak ustawiam wydajność dmuchawy na 15 procent i odsłonie wlot powietrza na dmuchawie (robie tak przy rozpalaniu) to pali się ładnym płomieniem a na ustawieniach htlogic bardziej tli niż pali i mam wrażenie że podaje za dużo tego groszku i też nie wiem jak to ustawić żeby grało jak trzeba

A jakie masz ustawienia na sterowniku?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam jakie powinny byc ustawienia na sterowniku ht 700 piec qbio 15 kw ustawiony na ekogroszek 

Opublikowano

Dodam jeszcze ze sadza sie zbiera ale dopala ekogroszek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.