Pawulon1987 Opublikowano 29 Lipca 2018 #1 Opublikowano 29 Lipca 2018 Witam, Bardzo liczę na pomoc doświadczonych forumowiczów... Posiadam Kocioł Heiztechnik Q BIO 15 kW i mam poważny problem. Mianowicie ekogroszek przesypuje mi się na sam dół i przez to gaśnie i piec nie jestem w stanie palić nawet jednej doby. W przypadku kiedy mam ustawiony czas podawania co 15 minut - jeden worek 25kg starczy na 3,5 dnia co jest wynikiem bardzo słabym bo jeden worek powinien starczyć na ok tydzień. Jeżeli latem spala tyle to co dopiero zimą ? Pomóżcie mi bo jestem bezsilny. Hydraulik u którego kupiłem piec też nie umie go ustawić... jestem totalnie załamany. Aktualnie piec nie chodzi bo nie wiem jak go mam ustawić a co za tym idzie nie mam ciepłej wody...
krisgie Opublikowano 29 Lipca 2018 #2 Opublikowano 29 Lipca 2018 Nie znam oferty kotłów tej firmy i z ustawieniami nie pomogę, ale czy jesteś pewien że używasz właściwego paliwa? Dla mnie BIO kojarzy się z pelletem, a "Biomasa niedrzewna" jak w opisie kotła ze zbożem, słonecznikiem itp a nie z ekogroszkem. Jeśli można tam sypać ekogroszek to może w ustawieniach sterownika trzeba go wybrać jako paliwo. Ale może jest jakiś user takiego kotła i coś podpowie. A jeśli nie, to dzwoń do producenta ale wpierw przeczytaj dokładnie DTR do kotła i sterownika.
Pawulon1987 Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor #3 Opublikowano 29 Lipca 2018 Oczywiscie, że dobrego jest to piec na ekoogroszek i jest ustawiony jak paliwo. Jutro będę dzwonił do serwisu.
Piotrek987 Opublikowano 30 Lipca 2018 #4 Opublikowano 30 Lipca 2018 Witam ja mam piec red bio z ze sterownikiem ht tronic 700 u mnie też nie dopala węgla ale używam go od tygodnia i jak ustawiam wydajność dmuchawy na 15 procent i odsłonie wlot powietrza na dmuchawie (robie tak przy rozpalaniu) to pali się ładnym płomieniem a na ustawieniach htlogic bardziej tli niż pali i mam wrażenie że podaje za dużo tego groszku i też nie wiem jak to ustawić żeby grało jak trzeba A jakie masz ustawienia na sterowniku?
Pawelcyc Opublikowano 30 Września 2018 #5 Opublikowano 30 Września 2018 Witam jakie powinny byc ustawienia na sterowniku ht 700 piec qbio 15 kw ustawiony na ekogroszek
Pawelcyc Opublikowano 30 Września 2018 #6 Opublikowano 30 Września 2018 Dodam jeszcze ze sadza sie zbiera ale dopala ekogroszek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.