Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o poradę

jaceskor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dom wolnostojący nie ocieplony okna wymienione, gerzejniki alu. pow. do ogrzania 100 m/kw na dwóch poziomach.

Aktualnie palę w kotle zasypowym dolnego palenia zamierzam skorzystać z dofinansowania i wymienić kocioł na retortowy.

Dostałem propozycje OGNIWO OEPM 20 kw lub 20kw MALEJKA Mysłowice.

Który wybrać, plusy i minusy.

Proszę o pomoc, jestem całkowicie zielony  w kotłach z podajnikiem, żeliwne, stalowe ślimaki sterowniki wszystkiego tyle że trudno sie połapać.

Pozdrawiam

Jacek 

Gość berthold61
Opublikowano

Każdy da radę ale jedno mnie dziw że na dom 100m2 aż 20 kw ? toć to masakra jakaś , wiec coś na ten temat bo niespełna 3 lata temu po kupnie i remoncie domu 120m2 na parterze założyłem kocioł 20kw i bez docieplenia już był za duży a po dociepleniu walczyłem tylko o to aby nie wygasał , więc ratowałem się taczką szamotek do kotła byle zmniejszyć palenisko , a w zeszłą sobotę wymieniłem kocioł na podajnikowy 10kw , ty chcesz 20 kw hm dziwne ale być może masz durszlak .

Opublikowano

Jak już wcześniej napisałem "jestem całkowicie zielony  w kotłach z podajnikiem".

Tak mi poradził instalator, ja optowalem za 14 on uważa inaczej. 

Pozdrawiam 

Gość berthold61
Opublikowano

To ja ci powiem że mój instalator wtedy bardzo nalegał na 25kw a jak się później okazało to on nie wiedział że są kotły dolnego spalania i górnego spalania wg niego jak odpalisz na dole zasyp to dolniak a jak od góry to górniak , szczena mi opadła , ale to pytanie zadałem mu dwa lata za późno , na 100m2 wg mnie i pewnie innych użytkowników 20kw to zdecyyydowanie za dużo

Opublikowano

Czyli jak wybiorę OEPM 14 to w zupełności mi wystarczy - jestem raczej za Ogniwem.

Większość sezonu temp. w kotle 50 - 60 st.

Gość berthold61
Opublikowano

Spokojnie wystarczy do domu niedocieplonego a jak byś planował docieplać to by trzeba kombinować ale podajnikowiec da sobie radę w tym wypadku , co innego jak miał być zasypowiec przewymiarowany .

Opublikowano

OK, dzi,eki za pomoc w doborze kotła.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.