Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Temperatura spalin w kominie w "podtrzymaniu"

w0jci0l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Od tygodnia jestem posiadaczem nowego kotła z podajnikiem na ekogorszek - Ogniwo Eko Plus M 26 kW. Obecnie kocioł pracuje w trybie "Lato". Temperatura spalin w podtrzymaniu wynosi u mnie 65-80 st. Celsjusza (czujnik zamontowany w czopuchu za piecem, a przed kominem). Chciałem zapytać czy ta wartość jest prawidłowa? Jeśli ktoś zainteresuje się moim tematem to podaje również namiar na mój kocioł na platformie eSterownik.pl: "Ogniwo w0jci0l". Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

Mom zdaniem w podtrzymaniu nie można mówić o temperaturze spalin tylko o temperaturze w okolicy czujnika będącej wypadkową temp kotła i ciągu kominowego wypalającego kopczyk. Tak mi sie zdaje.

A temp spalin to w czasie pracy kotła.

To co podajesz wydaje sie być OK, u mnie w podtrzymaniu jest w okolicy 55C dla zadanej 60C.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

U mnie przy zadanej 50 w czasie pracy przy 20% moc minimaln- went. 65 przy maksymalnej mocy went.-45 % a spaliny 140 stopni

Opublikowano
W dniu 30.05.2018 o 20:55, w0jci0l napisał:

Temperatura spalin w podtrzymaniu wynosi u mnie 65-80 st.

Mam to samo w kotle Defro, nie w podtrzymaniu, a w normalnym trybie ogrzewania - oczywiście kocioł co jakiś czas wchodzi w tryb podtrzymania, ale wtedy temperatura spalin siada do 60 stopni. Też nie wiem jak podnieść tę temperaturę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.