mkaczko Opublikowano 26 Maja 2018 #1 Opublikowano 26 Maja 2018 witam prośba do doświadczonych kolegów o radę "który kabel gdzie podłączyć" w termostacie pokojowym TR-010 na zdjęciu ze sterownikiem widać brązowy kabel który zamyka obwód i tu podłączę kabel który idzie do termostatu pytanie gdzie podłączyć kabel w termostacie ????? nie do końca jestem pewny czy dobrze rozumie ten schemat, że należy podłączyć masę do 3 i 4 a zasilanie do 1 ??? dzięki za wszelką pomoc michał
PioBin Opublikowano 26 Maja 2018 #2 Opublikowano 26 Maja 2018 Kabelek brazowy w sterowniku (zworka) odłącz a w jego miejsce podłącz dwie żyly nowego przewodu do termostatu. Ten sam nowy kabelek podłącz w termostacie pod 1 i 3 lub pod 1 i 4. To w zależności od tego czy obwód ma być otwarty gdy pomieszczenie jest nie dogrzane czy zamknięty gdy dogrzane. Żadne dodatkowe zasilania, fazy, zera nie są potrzebne. PS. Ta zworka jest opisana w sterowniku jako dmuchawa - jakie zadanie ma ona teraz? Co dzieje się gdy jej nie ma?
mkaczko Opublikowano 26 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Maja 2018 wielkie dzięki dałeś mi do myślenia, przeanalizowałem jeszcze raz instrukcje producenta i na str 6 jest jest rysunek, ta brązowa zworka to "termostat awaryjny stb" termostat pokojowy jest w innym miejscu, na zdjęciu to jest z prawej 3 i 4 gniazdko zaraz sprawdzę w kotłowni czy czy na wyjściu z tyły jest wtyczka do tego termostatu michał NOWY_OGNIK_PID.pdf
PioBin Opublikowano 26 Maja 2018 #4 Opublikowano 26 Maja 2018 6 godzin temu, mkaczko napisał: ... termostat pokojowy jest w innym miejscu, na zdjęciu to jest z prawej 3 i 4 gniazdko ... Dokładnie. Sam znalazles. A po stronie termostatu do 1 i 4. Pozniej według tej instrukcji procedura aktywacji i ustawien wartosci.
mkaczko Opublikowano 28 Maja 2018 Autor #5 Opublikowano 28 Maja 2018 obecnie sterownik zdemontowany czeka na wysyłkę do producenta celem aktualizacji wersja sl19 z 2009 więc troszkę nieaktualna, po zwrocie zdam relacje z funkcjonowania pozdrawiam
mkaczko Opublikowano 3 Czerwca 2018 Autor #6 Opublikowano 3 Czerwca 2018 witam koledzy oczekując na zwrot sterownika z serwisu zastanawiam się jaki winien mieć przekrój przewód między kotłem a termostatem pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.