Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Ciśnieniem Wody

MarHan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono.

Mam pewien problem i nie wiem jak go rozwiązać i co może być przyczyną.

Sprawa wygląda tak, prawdopodobnie reduktor przepuszcza mi ciśnienie. Przyłącz wody mam wykonany jak na załączonym zdjęciu.

Jest tak że czasem (długo) jest ok ale jak użyje ujęcia wody ogrodowej które znajduje się przed reduktorem to coś się dzieje i reduktor nie trzyma już ciśnienia gdzie wcześniej trzymał przez miesiąc (nie używając ujęcia wody ogrodowej)

Moje pytanie jest następujące. Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem, czy wina leży po stronie reduktora czy może wykonanie ujęcia wody ogrodowej przed reduktorem jest błędem i może powodować wariowanie reduktora. Co zrobić, wymienić reduktor czy przełożyć ujęcie wody ogrodowej za reduktor bo nie uśmiecha mi się wydać 400 zł na nowy reduktor, a okaże się że stary był ok.

post-76240-0-32759400-1525356913_thumb.jpg

Opublikowano

Ja bym przełożył zasilanie wody ogrodowej za reduktor.. masz wszystko w PP to szybka i łatwa przeróbka.

Stare bym mimo wszystko też zostawił.

Opublikowano

Tylko boje się że jak będzie ujęcie wody ogrodowej za reduktorem to ciśnienie na wężu będzie kiepskie ciśnienie bo przed reduktorem mam 6 atm a za redyktorem będe miał 3,5, ale wsumie przebijanie ciśnienia za reduktor nie uśmiecha mi się.

Opublikowano

a co myślicie o pomyślę żeby pomiędzy redaktor a ujęcie wody ogrodowej wstawić zawór zwrotny który spowoduje że podczas kozystanja z wody ogrodowej cisnjenje na reduktorze nie spadnie.

Teraz jest tak ze jak odpalam wodę w ogrodzie to ciśnienie na reduktorze spada.

Opublikowano

Mam identycznie wykonane przyłącze i ten sam problem ale wina leży po stronie redaktora bo 2lata chodziło elegancko w sumie nie głupi pomysł z zz ale czy to zadziała

Opublikowano

I jak sobie radzisz z tematem jak już ci przebije ciśnienie. Zastanawiam się teraz czy przekładać przyłącz wody ogrodowej na druga stronę redutora, zakładać zz, czy nowy redaktor. 

Opublikowano

U mnie nie jest to aż takie upierdliwe bo opuszczę trochę cieplej wody czy tam zimnej i wraca do normy. Za redaktorem będziesz miał słabe ciśnienie ledwie ruszy zraszacz hehe.

Opublikowano
W dniu 3.05.2018 o 19:00, MarHan napisał:

Fk06-1aa honeywell

Jak kolega ma instrukcję do tego reduktora warto się z nią zapoznać - szczególnie punkt 10 - usuwanie usterek.

Z filtrem jest dodatkowo ten problem , ze "lubi" zarastać kamieniem , ja np u siebie wymieniam taki filtr co 6-7 miesięcy, inaczej nie idzie pracować - optycznie niby OK, ale siatka jest zatkana.

Warto sprawdzić pracę układu bez filtru .

Dodatkowo ważny jest zaw zwrotny w układzie grzania CW - aby się z naczynia przeponowego nie cofało ciśnienie, które fałszuje prace reduktora.

Dodatkowym problemem mogą być za małe przekroje rur w instalacji domowej, pośrednim rozwiązaniem będzie zwiększenie ciśnienia nastawy reduktora o jakieś 1 - 0,5 bar

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.