MIG250 Opublikowano 2 Maja 2018 #1 Opublikowano 2 Maja 2018 Witam. Kocioł 25kw, ekogroszek, układ zamknięty, zawór mieszajacy 4d Wymieniłem rury w piwnicy z tzw. pajaczka na rozdzielacze na 5 pionów. Wiem że pompę CO najlepiej dać na zasilanie za zaworem mieszajacym, ale czy mogę dać ja na powrocie z grzejników zaraz przed 4d? Czyli 4D > rozdzielacz > grzejniki > rozdzielacz > pompa > 4D Pozdrawiam
MIG250 Opublikowano 2 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Maja 2018 Możesz trochę rozwinąć temat? Pompa teoretycznie będzie wyciagala wodę z grzejnikow więc powinno to działać. Podrawiam
sambor Opublikowano 2 Maja 2018 #4 Opublikowano 2 Maja 2018 Grzejniki to nic, pompa ma ciągnąć wodę przez zawór 4-D, a nie wpychać w niego, jak chcesz zrobić. Po prostu to co chcesz zrobić nie będzie działać prawidłowo - nie wiem czy rozumiesz to słowo -"prawidłowo". Wcale nie znaczy że coś nie będzie płynąć, ale to nie będzie to czego oczekujesz od takiego układu pracy. Podobnie ma się sprawa z pompą przed i za zaw 3-D - to całkiem inne układy hydrauliczne. Pozdr.
MIG250 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor #5 Opublikowano 4 Maja 2018 Ok, rozumiem. Mógłbyś mi jeszcze napisać czy jak układ ma 2 wyjścia z pieca, osobno CWU i CO To czy na każdym muszę mieć zawór zwrotny? Mam pompę i na CWU i CO. Podrawiam
sambor Opublikowano 4 Maja 2018 #6 Opublikowano 4 Maja 2018 Jak jest zaw 4-D i pompa CW jest wprost z kotła a pompa CO jest za zaw 4-D to nie potrzeba ani jednego zaw zwrotnego
MIG250 Opublikowano 4 Maja 2018 Autor #7 Opublikowano 4 Maja 2018 Tak, na zasilaniu CWU jest pompa, i za zaworem 4d będzie pompa CO. Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.