Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Grzejników O Wysokiej Mocy

Elizabeth

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, potrzebuje dwóch grzejników (pod kociol gazowy) do salonu. Wyliczono mi, ze potrzebuje okolo 3000W. Są takie grzejniki o mocy 1500W ktore nie mają 2 metrów? Maksymalnie moge zamontowac dwa o dlugosci 130 cm. Pomocy :-)

Opublikowano

Przeciętny grzejnik 600x1200 ma około 1400w mocy (75/65).

Jeśli potrzebny mocniejszy to trzeba szukać trzyplytowych...

Opublikowano

Pytanie pod jaki parametr temperatury zasilania były liczone grzejniki

Opublikowano

Z tego co wiem, aby kociol kondensowal musi byc temperatura max 55 ℃. Rozumiem, ze im nizsza temperatura tym mniej ciepla daje grzejnik.

Opublikowano

Popatrz sobie tu i dobierz to co potrzebujesz:

https://www.egrzejniki.pl/grzejniki-pokojowe/grzejniki-pokojowe-purmo-typ-c-bocznozasilane/purmo-c33-wys-600.html

Moc podawana jest dla zasilania 75*C  , dla 55*C  moc spada o połowę. Niektóre firmy podają dokładnie...

U Ciebie chyba będzie pasować grzejnik C33 600x1200  - chyba że masz miejsce w górę i możesz założyć grzejnik wyższy niż 60cm

Opublikowano

Niestety nie, pod parapet wejdzie tylko 60. Czyli mam szukac po tej wartosci zanizonej o polowe dla tej temperatury 55℃?

Opublikowano

Szukaj po wartości potrzebnej x2 czyli jak potrzebujesz 1400W (55*C)  to szukaj ~2800W (75*C)  i będzie OK. 

Masz grzejniki w linku który wcześniej podałem

Opublikowano

Super, dziekuje bardzo. Znalazlam Diamond c33 600/1200 o mocy 1500W i chyba takie beda.

Opublikowano

Chinszczyzna słabej jakości. Poszukaj czegoś bardziej firmowego, np Kermi, Korado (czeskie), Purmo,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.