Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Camino Z Palnikiem Rynnowym Witkowskiego

PiotrekS1979

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Potrzebuje pomo w ustawieniu mojego palnika.Dzisiaj udało mi się zamontować go do kotła camino,temat w innym dziale pt.poszerzenie drzwiczek w camino.Dom nieocieplony,powierzchnia do ogrzania to tylko około 80m.Proszę o pomoc jak to ustawić.

Opublikowano

Sterownik to komster negros

Opublikowano

Ok mam ustawienia fabryczne,zmieniłem tylko temperature zadaną z 60 na 50

Opublikowano

Dodak,że dmuchawę mam zakrytą w 90%

Opublikowano

Temperatura na kotle 42,5

Opublikowano

Ciężko mi zobaczyć jak dokładnie się wypala,taka konstrukcja.Ale z tego co udało mi się dojrzeć to wypala wszystko.Mam ekogroszek z psb mrówka więc jest do bani niby ma od 19 do 22 mj/kg.Wziąłem go na pierwszy odpał palnika.Teraz na tych ustawieniach trzyma ok.40 i wyżej nie idzie.Mam jeszcze lekko zapowietrzone grzejniki,cały czas próbuję odpowietrzyć,gdzieś jest poduszka powietrzna.

Opublikowano

Jak by była poduszka to kocioł by się ugotował, płomień choć możesz podejrzeć? Temperatura na/w czopuchu?

PS "świeża" woda będzie jeszcze odgazowywać przez kilka dni

Opublikowano

Zapowietrzone miałem kilka grzejników,nie wszystkie ale już pchnęło włączyłem pompke na drugi bieg i jest ok.Temperatury na czopuchu nie zmierze bo nie mam tam czujnika.W sumie mógłbym podłączyć stary sterownik i bym wiedział ile tam stopni jest.

Opublikowano

Konopka zmniejszyłem o 10 sekund.Ustawiłem zadaną na 44 bo w domu za ciepło

Opublikowano

Pytanie mam,jak otworzyłem klapę wsypu to jest zadymienie w środku.Czy to normalne?Macałem rurę podajnika nie jest ciepła tylko zimna.

Opublikowano

Zmniejszyłem nadmuch do 30% Muszę lepiej zamontować czujnik temperatury bo pokazuje 40 stopni a z kranu wrzątek leci.Kupiłem w castoramie węiel carbon ma niby 28 mj wygląda porządniej od tego co kupiłem wcześniej.

Opublikowano

Po nocy palenia na palniku niestety nie przepala całego podanego opału

Opublikowano

Konopka a powiedz mi dlaczego na końcu palnika zrobił się spiek żużlowy?Za dużo opału podawane?

Opublikowano

Jaką szczelinę zostawić w dmuchawie?Obroty dmuchawy zmbiejszyłem do 30%

Opublikowano

Konopka zrobiłem takie ustawienia

Podawanie co 1:30min

Czas pidania 4 sek.

Dmuchawa 25%

Nie jestem expertem ale ewidentnie za dużo opału było podawane i za często.Mój camino to mały kociołek ok.10kw,zapotrzebowanie w domu też nie duże metraż ok.80m bojler 80 litrów instalacja z rurek pex.

Opublikowano

Dodam jeszcze,że nie mam deflektora.Będę musiał kupić i zawiesić

Opublikowano

Ustawienia mam takie

Podawanie 9 sekund

Przerwa 65 sekund

Dmuchawa 25%

Temperature zadaną 50 stopni osiąga,spala ładnie,popiół jasny i malutko.Dosypałem lepszego groszku i wymieszałem w koszu bo tamten nie nadaje się do palenia,za mała kaloryczność.Dzisiaj jadę na nockę do pracy,zobaczę jutro z rana jak wygląda kocioł ale jestem dobrej myśli,że będzie dobrze.Ustawię dla żony kocioł na pracę dzień/noc bo lepiej żeby nie zbliżała się do kotłowni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.