Gość berthold61 Opublikowano 25 Marca 2018 #1 Opublikowano 25 Marca 2018 Panowie po niespełna 3 latach postanowiłem wymienić kociołek no i udało mi się kupić zębca prototyp za fajne pieniądze 10kw z pidem tylko teraz jak to zgrać z instalacją zwłaszcza chodzi mi o to czy teraz musi być ten zawór rużnicowy skoro grawitacji już i tak nie będzie w razie braku prądu , mam dwie pompki jedna zasila bojler oraz dwa kaloryfery na parterze i dwa na piętrze , bojler pracuje na przepływ czyli ochrona powrotu zapewniona a jak to trzeba zrobić aby nie komplikować niczego w sensie podrażać i działało , daje mój odręczny rysunek obecnej instalacji ale bez zbiornika na poddaszu i reszty rus oraz zaworu bezpieczeństwa bo to już jest a z malowaniem u mnie kiepsko.
gmaj22 Opublikowano 27 Marca 2018 #2 Opublikowano 27 Marca 2018 Sprawdż, czy pompa podłogówki przy zaworze 4D jest w tym miejscu, w którym ja naszkicowałeś.
Gość berthold61 Opublikowano 27 Marca 2018 #3 Opublikowano 27 Marca 2018 Sory pomyliłem się z tą pompą ona jest nad zaworem i zasila górną belkę rozdzielacza
Gość berthold61 Opublikowano 29 Marca 2018 #4 Opublikowano 29 Marca 2018 Panowie jak zrobię tak że pompka od podłogówki podłączę pod sterownik kotła natomiast ta druga od bojlera i kaloryferów będzie na stałe chodzić czyli wtyczka w gniazdku tak jak teraz to wszystko powinno działać ok i ochrona powrotu zapewniona poprzez bojler dwupłaszczowy , czy w podajnikowcu musi być ten zawór różnicowy z kulą czy nie ? dobrze kombinuję ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.