rossatechnic Opublikowano 15 Marca 2018 #1 Opublikowano 15 Marca 2018 Witam wszystkich forumowiczów. Mam pytanie odnośnie symboli elementów użytych w przedstawionym schemacie poniżej. Najbardziej zastanawia mnie element oznaczony 1 - czym o jest i jaką pełni funkcję? Dodatkowe pytanie to powrót na bufor ciepłej wody odbywa się od strony kotła a wyjście na kocioł od drugiej strony patrząc analogicznie na zasilanie jest odwrotnie - czy to ma znaczenie czy po prostu tak to rozrysował schemat? Z góry dziękuję za odpowiedz.
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #2 Opublikowano 15 Marca 2018 A w instrukcji nie ma? 1 - zaw zwrotny sprężynowy - w obu obiegach są źle umieszczony, nie pozwala na przepływ wsteczny wody w obiegu, po polsku aby pompy sobie wody nie podbierały. 2 - zaw regulacyjny grzybkowy lub zasuwa - nie zawsze jest potrzebna - zależy od zastosowanego zaw 3-D 3 - manometr 4 - odpowietrznik
rossatechnic Opublikowano 15 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Marca 2018 Niestety nie znalazłem a opis instalacji nie podaje wszystkich elementów. 1. Jeżeli jest źle umiejscowiony to w którym miejscu poprawnie powinien być zamontowany? 2. Wygląda podobnie jak symbol zaworu kulowego ale domyślam się, że ze względu na średnicę obiegu ma dołączone " T " ? A co z podłączeniem buforu? Pytanie też kolejnego typu: co powiecie o montażu odpowietrznika na powrocie w rozdzielaczu ogrzewania? Niektórzy mówią że nie wolno bo zasysa powietrze inni, że to nie prawda... A w instrukcji nie ma? 1 - zaw zwrotny sprężynowy - w obu obiegach są źle umieszczony, nie pozwala na przepływ wsteczny wody w obiegu, po polsku aby pompy sobie wody nie podbierały. 2 - zaw regulacyjny grzybkowy lub zasuwa - nie zawsze jest potrzebna - zależy od zastosowanego zaw 3-D 3 - manometr 4 - odpowietrznik
sambor Opublikowano 15 Marca 2018 #4 Opublikowano 15 Marca 2018 Bufor jest dobrze podłączony To jedna z wersji podłączenia Zaw zwrotne przy układzie z 3D daje się na powrocie za wpięciem 3D Automaty daje się tylko po stronie tłocznej pompy Inaczej będzie zaciągnął powietrze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.