Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek Ecoenergetic I Ecosiberian Max. 24 Mj/kg

wojtys888

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem po dwa woreczki na próbę.

Czerwony worek węgiel mocno błyszczący, wczoraj wsypałem do podajnika. 920zł tona http://allegro.pl/ekogroszek-ecoenergetic-28-mj-kg-suchy-bez-spiekow-i7145894648.html#thumb/5

Zielony worek to węgiel brunatny rosyjski. Tak mi powiedzieli na składzie. 800zł tona http://allegro.pl/ekogroszek-ecosiberian-max-24-mj-kg-bez-spiekow-i7179306405.html#thumb/4

Jak się spali to wstawię zdjęcia popiołu.

post-69717-0-64926500-1520701595_thumb.jpg

post-69717-0-15718300-1520701598_thumb.jpg

Opublikowano

Witam.  Ten pierwszy (błyszczący) wygląda bardzo  zachęcająco  Drugi jeśli to ten sam co sibugol

to pięknie i czysto będzie się wypalał dając malutko popiołu ale też malutko energii,

Bardzo jestem ciekawy efektów palenia tym błyszczącym.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Tak wygląda popiół po spaleniu jednego czerwonego worka. Spróbuje go jeszcze zważyć.

Z sibugola wychodzi około 2,5% żółtawego popiołu o granulacji mąki.Ten jest trochę inny a jak z mocą tego ekogroszku?

Opublikowano

Ten popiół na zdjęciach to jest z tego węgla błyszczącego. Z tego węgla brunatnego (zielone worki) to tak jak piszesz był popiół. Lekko brązowy i bardzo mało. Ale kaloryczność kiepska. Ja ten brunatny w tej chwili mogę kupić po 750 zł a ten z czerwonych worków po 900.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mój test Diablo od Zagórskiego (to samo co Sibugol) :

Ekogroszek Diablo od Zagórskiego (młody syberyjski) :

- Zużyte 50kg

- Spalanie faktycznie bezproblemowe - czy to duży nadmuch czy mały, bez znaczenia (brak dużych kalafiorów żużlowych), małe i średnie spieki żużlowe, płomień bardzo przezroczysty (duża domieszka kolory niebieskiego), kopcenia brak.

- Popiołu z 50kg - wagowo było niecałe 2kg, objętościowo ponad pół wiaderka po marmoladzie (takiego 6kg), popiół faktycznie sypki ale nie taki że 100% jak z papierosa - trafiają się mniejsze lub większe spieki żużlowe ale nie stanowią problemu.

- kaloryczność bardzo niska - kocioł bardzo często się załączał (większe zużycie prądu) i opał szybko znikał z zasobnika, za 700-750zł można zacząć się zastanawiać na zakupem, a po 650zł można brać w ciemno, cena 850zł jest dużo za wysoka.

- Kolor ekogroszku : bardzo ciemny brąz.

Ten Sibugol, Diablo, Ecosiberian to są węgle brunatne (młode syberyjskie), dużo lepsze od czeskiego ale też dużo za drogie jak na tak niską kaloryczność...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ten w czerwonym sporo ciepła dawał. Teraz kolega zakupił ten sam rodzaj wegla tylko orzech. W zasypowcu testuje to jest bardzo zadowolony.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.