Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana 25 Letniego Kotła - Opał Drewno - Pilne

badzio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. 

jestem nowy na forum i potrzebuję pomocy. co jak co ale na ogrzewaniu to znam się bardzo niewiele.

obecnie użytkowany kocioł dobiega swojego żywotu po ok 25 latach i w najbliższych tygodniach będę zmuszony na wymianę. 

i tutaj właśnie potrzebuję porady:

- jaki kocioł pod opalanie drewnem

- metraż obecnie ok 150m2 jednak może na przestrzeni roku powiększyć się o 50m2 poddasza, ale to nic pewnego

- ważne - główny palacz - teść - osoba wiekowa

- dom blisko 100 letni nie ocieplony z zewnątrz

rozważałem 3 marki: defro, zębiec i galmet. w sumie ze względu na dostępność w okolicy.

przyznam jeszcze że mój obecny piec nie jest jakimś gigantem (sam korpus sz45 x wys92 x gł55) i staram się coś znaleźć w zbliżonych rozmiarach bo kotłownia raz niska (ok180cm w najwyższym punkcie) a dwa od kilku lat regularnie jest woda, czyli odpada postawienie na ziemi. jednak tre 2 warstwy cegieł można zdjąć z podestu.

w załączniku daję fotkę obecnego pieca - wiem jak to wygląda i czas najwyższy na zmianę. 

liczę na pomoc w wyborze kotła przez forumowiczów i z góry dziękuję.

post-78376-0-27812900-1520279060_thumb.jpg

Opublikowano

Kiszonka i smoła w ilościach hurtowych.

To nie jest poprawne spalanie drewna to zdymianie drewna.

Żadne defro,zębce itp...

Dobry kocioł Dolnego Spalania+Bufor ciepła koszt około 8tysięcy,chyba,że swój bufor zrobisz.

Wypełnij

http://cieplowlasciwie.pl

Opublikowano

to koszt ładny. niestety nie na obecne czasy. instalacja wraz z buforem ciepła to niestety przyszłość.

bez bufora ciepła nie ma opcji na coś sensownego??

obecnie mam budżet ok 4k na kocioł.

Opublikowano

Jest,kocioł odpowiedniej mocy i cięcie drewna na krótko.(i tak w przeciętny dzień zimy trzeba mu będzie ograniczyć moc szamotem)

Lub kupić kocioł i zrobić swój bufor,lub jakąś beczkę ze złomu.

Ewentualnie przepalanie 2razy na dobe.

Opublikowano

jeśli chodzi o taniznę to boję się eksperymentować.

z tym przepalaniem 2 razy na dobę nie ma problemu. teść jak nie pójdzie do pieca co 2h to umrze.

bufor to pieśń przyszłości ale do rozważenia jako samojebka, możliwości są.

ale tak jak piszę na przestrzeni 2-4 tygodni mogę być zmuszony do zmiany co mocno komplikuje szyki finansowe na większą inwestycję.

obecnie jestem na wyborze kotla pomiedzy:

- Zębiec - KWKD, KWK, VENUS

- Galmet - KWR

- Defro - KDR3, Clasic, Komfortdelta

co z w/w jest godne uwagi ?

Gość berthold61
Opublikowano

Widzę że celujesz w górniaki no to ja polecam defro bo takowego mam i uważam go za bardzo wydajny kocioł zeroproblemowy , tylko czy teść będzie zadowolony skoro nic przy nim nie trzeba robić :D  tego dolniaka z linka nie bierzesz pod uwagę  ?

Opublikowano

Ciężko powiedzieć w co celuję bo wybór jest generalnie kiepski z dolniakow. Jedynie zebiec i Galmet.

Jeśli chodzi o Defro to co z wymienionych, bo rozumiem że przy drewnie nie ma za bardzo różnicy górny czy dolny? Spali się wszystko.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przy drewnie i kotle GS będziesz miał kosmiczne żużycie drewna i najprawdopodobniej utoniesz w smole.

Opublikowano

Rozumiem.

Czy jesteś w stanie coś polecić jeśli chodzi o kotły dolnego spalania?

Opublikowano

Ciężko powiedzieć w co celuję bo wybór jest generalnie kiepski z dolniakow. Jedynie zebiec i Galmet.

Jeśli chodzi o Defro to co z wymienionych, bo rozumiem że przy drewnie nie ma za bardzo różnicy górny czy dolny? Spali się wszystko.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Drewno sensownie można spalić tylko w kotle ds lub hg. W kotle gs paląc tylko od góry cyklicznie z ok 20% stratą w stosunku do ds. Mpm ds będzie dobry ale drewno trzeba ciąć na max 28 cm.
Opublikowano

Mogę prosić jakieś linki do ds lub hg bo generalnie powiem że mam mentlik w głowie.

Opublikowano

Wylicz jakiej mocy pitrzebny jest kocioł na "ciepłowłaściwie pl ". Wejdź stronę producenta MPM i wybierz.Na oko to mpm ds 12-14 kw .

Opublikowano

W wyliczeniu wyszło 14. Ale pisali również o możliwości podwyższenia że względu na opał mniej kaloryczny czyli drewno

Gość berthold61
Opublikowano

Dolniaka nie możesz pod żadnym pozorem przewymiarować musi być na styl lub ciut mniejszy , chyba że planujesz wywalić kasę na bufor to co innego ale w tym wypadku kosztowo kłania się podajnikowiec

Opublikowano

I tak i nie... Do drewna na przepalanie może być o rozmiar większy a zawsze można włożyć przegrodę i mieć mniejszy do palenia węglem. Ale jest jeszcze jedno ale... Jak masz instalację bezwodną, czyli razem z kotłem 60 litrów w instalacji, to zapomnij o tej radzie...

Opublikowano

Dolniaka nie możesz pod żadnym pozorem przewymiarować musi być na styl lub ciut mniejszy , chyba że planujesz wywalić kasę na bufor to co innego ale w tym wypadku kosztowo kłania się podajnikowiec

Ja mam przewymiarowany 2x i jestwm zadowolony. Kolega chce palić drewnem a rozpalanie kotła drewnem trwa moment. U mnie po 0,5h na kotle jest 60* przy starcie z 20* a jak rozpalam przy 30*-40* to po 15min jest 60*. Do tego dużo wody w obiegu i tak przepalać można 4x na dobę. Dziwie się, że niektórzy na siłę chcą palić (kisić) na okrągło. Ja palę dla ciepła w domu a nie dla samego palenia. Ds mpm 12-14kw będzie ok.Kol @maronka jest tu fachowcem od palenia drewnem w ds mpm.

Opublikowano

Dolniak na drewnie wcale nie ma mnie mocy niż na węglu.

Opublikowano

No cóż widzę jedyną realną opcja jest mpm ds. Zobaczę czy teścia uda mi się przekonać. Ale coś czuję że będzie ciężko. Czy jest jakieś konkretne dobre źródło dystrybucji tych kotłów, czy po prostu szukać po sieci?

Jeszcze jedno. Czy jesteś wezmę 17-19 kw to bardzo przecholuje?

Opublikowano

,,Jeszcze jedno. Czy jesteś wezmę 17-19 kw to bardzo przecholuje?,,

TAK i to bardziej niż bardzo.

Opublikowano

@maronka, obudź się, doradź koledze. Jak się nie obudzi to napisz do jego na pw. , on pali drewnem w ds mpm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.