Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet - Nowy Budynek

StesiU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

potrzebuje pomocy w wyborze kotła na pellet do nowo budowanego domu.

krótka charakterystyka domu:

1. dom z Ytonga + będzie ocieplenie 15cm, okna 3 szybowe, brak dachowych, w podłodze 15cm styro (poddasze 5cm), dach wełna średnia 30cm,

2. ok 130m2 pow użytkowej + garaż na dwa auta i strych nad tym,

3. podłogówka po całości + dwa grzejniki w łazienkach (2 łazienki) i dwa grzejniki w garażu + grzejniki na strychu

link z ciepło właściwe:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3sdu

Wychodzi mi piec 15kw i takie mniej więcej poleca hydraulik. Pytanie tylko jaki??

nie mam dużego budżetu bo chciałbym się zmieścić w 9tys.

hydraulik poleca kostrzewe twin bio 16 kw ale bez samoczyszczenia. Mnie chodzi po głowie Witkowski Biovert 15kw z KIPI samoczyszczący, wymiennik pionowy, fajny sterownik ecomax850. 

z lektury forum wiem ze najlepiej jednak coś z z palnikiem samoczyszczącym, z drugiej strony boje się ze ten witkowski to jakaś mało sprawdzona konstrukcja. 

a może jest coś co jeszcze warto brać pod uwagę?

Gość robin60
Opublikowano

Jak Ci się taki podoba to nie zmieniaj swego przekonania  bo wpadniesz z deszczu pod rynnę. Witkowski porządna konstrukcja i przy niej pozostań.

Opublikowano

Nie mam nic przeciwko spędzaniu czasu w kotlowni, teraz palimy w tzw smieciuchu, także myślę że między tym a peletem będzie przepasc

Opublikowano

Jest zawsze - zobacz na schematy producentów - w większości są schematy z buforem.

Peleciak pracuje w dużej histerezie - bufor stabilizuje temp, żeby nie było takich pików.. Kocioł rzadziej się rozpala, grzałka nie dostaje tak po tyłku, pracuje efektywniej bo się nie dusi na nieodpowiedniej mocy itp.

U Ciebie zapotrzebowanie będzie mizerne przez większość roku, więc 30% modulacji kipiego 20 lub 26kW to i tak za dużo...

Opublikowano

Bufora bym nie chciał, zajmuje miejsce w kotlowni. Kocioł nie będzie przewymiarowany wg mnie, zapasu mocy jednak będzie trochę miał na takie mrozy jak ostatnio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.