StesiU Opublikowano 4 Marca 2018 #1 Opublikowano 4 Marca 2018 witam, potrzebuje pomocy w wyborze kotła na pellet do nowo budowanego domu. krótka charakterystyka domu: 1. dom z Ytonga + będzie ocieplenie 15cm, okna 3 szybowe, brak dachowych, w podłodze 15cm styro (poddasze 5cm), dach wełna średnia 30cm, 2. ok 130m2 pow użytkowej + garaż na dwa auta i strych nad tym, 3. podłogówka po całości + dwa grzejniki w łazienkach (2 łazienki) i dwa grzejniki w garażu + grzejniki na strychu link z ciepło właściwe: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3sdu Wychodzi mi piec 15kw i takie mniej więcej poleca hydraulik. Pytanie tylko jaki?? nie mam dużego budżetu bo chciałbym się zmieścić w 9tys. hydraulik poleca kostrzewe twin bio 16 kw ale bez samoczyszczenia. Mnie chodzi po głowie Witkowski Biovert 15kw z KIPI samoczyszczący, wymiennik pionowy, fajny sterownik ecomax850. z lektury forum wiem ze najlepiej jednak coś z z palnikiem samoczyszczącym, z drugiej strony boje się ze ten witkowski to jakaś mało sprawdzona konstrukcja. a może jest coś co jeszcze warto brać pod uwagę?
Gość robin60 Opublikowano 4 Marca 2018 #2 Opublikowano 4 Marca 2018 Jak Ci się taki podoba to nie zmieniaj swego przekonania bo wpadniesz z deszczu pod rynnę. Witkowski porządna konstrukcja i przy niej pozostań.
pastor Opublikowano 5 Marca 2018 #3 Opublikowano 5 Marca 2018 Wszystko zależy od tego jaka instalacja i jej sterowanie ma być No i czy lubisz spędzać czas w kotlowni
StesiU Opublikowano 5 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 5 Marca 2018 Nie mam nic przeciwko spędzaniu czasu w kotlowni, teraz palimy w tzw smieciuchu, także myślę że między tym a peletem będzie przepasc
shogunzlasa Opublikowano 5 Marca 2018 #5 Opublikowano 5 Marca 2018 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25733-kocio%C5%82-na-pellet-do-10-tysi%C4%99cy-z-palnikiem-samoczyszcz%C4%85cym-lista/ Wkład kominowy jest?Nastaw się lepiej na kocioł tańszy + bufor ciepła - wtedy może być większy kocioł. Bufor z 600-1000L i będziesz zadowolony.Jest MPM BIO - nawet w 5tej klasie z kipi i nienajgorszym wymiennikiem.
Virus750 Opublikowano 5 Marca 2018 #6 Opublikowano 5 Marca 2018 Kocioł na pellet + bufor ciepła?? Jest w tym sens skoro Witkowski +Kipi ma modulacje w zakresie 30-100% mocy??
shogunzlasa Opublikowano 6 Marca 2018 #7 Opublikowano 6 Marca 2018 Jest zawsze - zobacz na schematy producentów - w większości są schematy z buforem.Peleciak pracuje w dużej histerezie - bufor stabilizuje temp, żeby nie było takich pików.. Kocioł rzadziej się rozpala, grzałka nie dostaje tak po tyłku, pracuje efektywniej bo się nie dusi na nieodpowiedniej mocy itp.U Ciebie zapotrzebowanie będzie mizerne przez większość roku, więc 30% modulacji kipiego 20 lub 26kW to i tak za dużo...
Virus750 Opublikowano 6 Marca 2018 #8 Opublikowano 6 Marca 2018 No jest wersja 16kw Kipiego, a Witkowski ma 15 kw więc powinien być ok.
StesiU Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 6 Marca 2018 Bufora bym nie chciał, zajmuje miejsce w kotlowni. Kocioł nie będzie przewymiarowany wg mnie, zapasu mocy jednak będzie trochę miał na takie mrozy jak ostatnio
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.