Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vitodens 111-W Czy Sprawdzi Się?

jdawid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W domu, który aktualnie zamieszkuję będziemy zmieniać piec węglowy na gazowy. Dom jest mały (połowa bliźniaka) o pow. około 35 m2 (na pewno nie przekracza 40 m2). W domu są 4 pomieszczenia przedpokój, kuchnia, pokój oraz łazienka. W każdym pomieszczeniu jest jeden grzejnik płytowy. W łazience jest dodatkowy grzejnik łazienkowy. W domu zamieszkuje 3 osoby (czwarta jest w drodze). Dostałem propozycję pieca VITODENS 111-W - ale mam obawy czy zasobnik wody 46 l na rodzinę to nie za mało. Nie mam żadnej wiedzy na ten temat a w internecie znajduje informacje, że lepsze jest rozwiązanie z oddzielnym zasobnikiem na wodę użytkową. Proszę o poradę czy ten piec jest odpowiednio wydajny na tak małą powierzchnię do ogrzania oraz czy takie zasobniki się sprawdzają.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie jestem fachowcem ale z tego co czytałem to 50L na osobę. Jak lubicie kąpiele w wanie to więcej,  wanna potrafi zabrać 100 -50 litrów  jednorazowo.

Ja u siebie  planuje 150-200 litrów przy 4 osobowej rodzinie. 

Opublikowano

Tak ale na 40 m2 nie upcha 200 litrowego podgrzewacza. 

Ten kocioł ma wysoką wydajność grzania c.w.u., porównywalną z podgrzewaczem o poj. 120 l (krótkotrwała wynosi coś ok. 160 l/10 min), więc powinien wystarczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.