Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup Kotła

kaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy !

..ponieważ zbytnio nie siedzę w przepisach chciałem zasięgnąć Waszej porady..

...jak niektórzy z Was wiedzą użytkuję warmeta sds cermik  (zasypowy; dolniak ) - obecnie są one wycofywane ze sprzedaży

..czy jest sens zakupu takiego kotła na zapas ?

..czy będę mógł go zamontować zgodnie z prawem ? ; mam na myśli gdy ten mój padnie; przegnije 

..czy po roku 2020 będę mógł dalej w nim palić węglem ?

za info zwrotne byłbym wdzięczny

pozdrawiam serdecznie  :-)

Opublikowano

Chyba nie ma na dzisiaj odpowiedzi na to pytanie. Ja zaryzykowałem i kupiłem nowy kocioł KWK 25 Zębiec. Pożyjemy zobaczymy. W Polsce wszystko jest zmienne.

Opublikowano

...nie wiadomo czy po 2020 będziemy w Unii i czy ta Unia będzie istnieć a ty pytasz o takie skomplikowane rzeczy hehe...

Gość berthold61
Opublikowano

Do 2027 prawdopodobnie a raczej na pewno czas a po tej dacie wszystkie na złom

Opublikowano

Kotły zasypowe bezklasowe do 2022. Do 2027 klasa 3 i 4 mają zostać wycofane.
Jak masz nowy dom to kotła też nie zamontujesz - chyba że na fakturze masz datę sprzed wejścia ustawy (magicznym trafem wielu taką fakturę znajduje...).

Opublikowano

Panowie dzięki za info..

trochę mi to wyjaśniło

..rzeczywiście w naszym kraju nie wiadomo co wymyślą na jutro a co dopiero za kilka lat ;-)

jeszcze raz dzięki

pozdrawiam

Opublikowano

Defro nawet pisze w swojej instrukcji Optimy Komfort, że kocioł powinien być zainstalowany do 30 czerwca 2018. Ja też stałem przed dylematem, czy użytkować dalej ok 10 letniego Termixa i się zastanawiać czy jeszcze z kilka lat pociągnie, czy kupić coś nowego i wybrałem tą drugą opcję. Kupiłem Optimę Komfort i tylko jak zrobi się cieplej to wstawię ją w miejsce starego kotła, a tamten odstawie na zapas, chociaż pewnie po roku wyląduje na złomie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.