kaczy Opublikowano 2 Marca 2018 #1 Opublikowano 2 Marca 2018 Witam Koledzy ! ..ponieważ zbytnio nie siedzę w przepisach chciałem zasięgnąć Waszej porady.. ...jak niektórzy z Was wiedzą użytkuję warmeta sds cermik (zasypowy; dolniak ) - obecnie są one wycofywane ze sprzedaży ..czy jest sens zakupu takiego kotła na zapas ? ..czy będę mógł go zamontować zgodnie z prawem ? ; mam na myśli gdy ten mój padnie; przegnije ..czy po roku 2020 będę mógł dalej w nim palić węglem ? za info zwrotne byłbym wdzięczny pozdrawiam serdecznie :-)
kazik Opublikowano 2 Marca 2018 #2 Opublikowano 2 Marca 2018 Chyba nie ma na dzisiaj odpowiedzi na to pytanie. Ja zaryzykowałem i kupiłem nowy kocioł KWK 25 Zębiec. Pożyjemy zobaczymy. W Polsce wszystko jest zmienne.
Norman1212 Opublikowano 2 Marca 2018 #3 Opublikowano 2 Marca 2018 ...nie wiadomo czy po 2020 będziemy w Unii i czy ta Unia będzie istnieć a ty pytasz o takie skomplikowane rzeczy hehe...
Gość berthold61 Opublikowano 2 Marca 2018 #4 Opublikowano 2 Marca 2018 Do 2027 prawdopodobnie a raczej na pewno czas a po tej dacie wszystkie na złom
shogunzlasa Opublikowano 2 Marca 2018 #5 Opublikowano 2 Marca 2018 Kotły zasypowe bezklasowe do 2022. Do 2027 klasa 3 i 4 mają zostać wycofane.Jak masz nowy dom to kotła też nie zamontujesz - chyba że na fakturze masz datę sprzed wejścia ustawy (magicznym trafem wielu taką fakturę znajduje...).
kaczy Opublikowano 2 Marca 2018 Autor #6 Opublikowano 2 Marca 2018 Panowie dzięki za info.. trochę mi to wyjaśniło ..rzeczywiście w naszym kraju nie wiadomo co wymyślą na jutro a co dopiero za kilka lat ;-) jeszcze raz dzięki pozdrawiam
ManiekWRC Opublikowano 2 Marca 2018 #7 Opublikowano 2 Marca 2018 Defro nawet pisze w swojej instrukcji Optimy Komfort, że kocioł powinien być zainstalowany do 30 czerwca 2018. Ja też stałem przed dylematem, czy użytkować dalej ok 10 letniego Termixa i się zastanawiać czy jeszcze z kilka lat pociągnie, czy kupić coś nowego i wybrałem tą drugą opcję. Kupiłem Optimę Komfort i tylko jak zrobi się cieplej to wstawię ją w miejsce starego kotła, a tamten odstawie na zapas, chociaż pewnie po roku wyląduje na złomie :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.