Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Wolnostojącego Pomieszczenia Gospodarczego-Warsztatu Kozą Przepisy

wirzba123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Koło domu na ogrodzie posiadam wolnostojący garaż 30m2. Boki z blachy ocieplone styropianem dach drewniany. W garażu nie parkuje auta częściej tam majsterkuje. Mam dostęp do drewna i myślałem nad wstawieniem kozy do ogrzania się zimą. Czy prawo nie zabrania wstawiania kozy do garażu ? Szukałem takich informacji ale nic konkretnego nie mogę znaleźć. 
Mam wścibskiego sąsiada i jak zobaczy, że z garażu wydostaje się dymek, a takiej kozy nie można zainstalować to mam na bank nasłaną kontrolę. S

Opublikowano

Jak się ktoś uprze to podciągnie to pod paragraf 4 Rozporządzenia Ministra Spraw wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r.

w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.)

O zakazie stosowania otwartego ognia w garażach .

Opublikowano

Jeśli przepisy Ppoż są spełnione np. odstęp od materiałów łatwopalnych i ścian, komin wykonany zgodnie ze sztuką, a w pomieszczeniu nie parkują auta tylko służy bardziej jako warsztat do majsterkowania to można się w takie ogrzewanie bawić ? W razie problemu zawsze można taką kozę odpiąć i wystawić na zewnątrz :)    

Opublikowano

Zobacz sobie to rozporządzenie co podałem, jak są dodatkowo jakieś wątpliwości do uderz z pytaniem do lokalnej Straży Pożarnej, tam ci najlepiej odpowiedzą.

Opublikowano

Mam znajomych strażaków to podpytam. Ogólnie to teraz testuję piec rakietowy i ciężko zobaczyć czy coś się pali czy nie praktycznie brak dymu z komina :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.