Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Do Istniejącej Instalacji C.o.

MariuszCZW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Piszę swój pierwszy post, choć już od dawna obserwuje i czytam opinie na forum.

Dojrzałem do wymiany mojego pieca ( Piec dolnego spalania, zasypowy robiony przez miejscowego magika wykonującego piece, bojlery itp) - 2 lata temu był naprawiany z racji pęknięcia i nie chce czekać dłużej z wymianą tym bardziej, że ma ponad 15 lat. Główny opał, którego używam to drewno z trocinami i miałem węglowym, Paląc ciągle (na ile się da) czyli od samego rana wystarczy utrzymywać 50oC na piecu i w domu jest ciepło (ok. 23oC - lubimy ciepło i na taką temperaturę mam ustawione termostaty, oprócz sypialni tam max 21oC) jednak po nagrzaniu się pomieszczeń termostaty odłączają grzejniki i muszę przymykać wylot spalin żeby spowolnić palenie bo rośnie temperatura na piecu mimo, że miarkownik ciągu zamyka drzwiczki (piec nie grzeszy szczelnością) nie da się też utrzymać spalania przez noc do rana - przy mrozach i ustawieniu 50oC na piecu po pełnym załadunku np.o 22 pali się do 3-4 w nocy i wygasa.

Moja instalacja to grzejniki panelowe (typu purmo z zaworami termostatycznymi watts) w każdym z pomieszczeń (w łazience tylko drabinka) - przy delikatnym paleniu działa grawitacyjnie jednak w normalnym użytkowaniu przepływ wody wspomaga mała pompa C.O. na piecu. Dodatkowo 60% domu "dogrzewa" podłogówka (rozdzielacz mieszający z osobną pompą i zaworem termostatycznym). Dodatkowo w instalacji jest też bojler 120litrów.

Dom niestety ma swoje lata, połowa jest z kamienia połowa z pustaka i puki co nie jest ocieplony styropianem (to napewno się zmieni, ale za jakiś czas) powierzchnia użytkowa domu to ok. 80m2 - kotłownia jest osobnym pomieszczeniem dostawionym obok domu.

Teraz do rzeczy, Chciałbym zakupić piec z podajnikiem - mój znajomy zakupił piec Kotremu z podajnikiem 2-tłokowym i na początku o takim myślałem, ale po sezonie sam mi odradził za ograniczoną możliwość regulacji i duży apetyt na opał, w związku z tym zostaje ślimak - i tutaj prośba do mądrzejszych ode mnie jaki piec i o jakiej mocy wybrać? Widziałem ostatnio w cenie ok. 5 tysięcy piec proeko 18kw z podajnikiem na ekogroszek i pellet ale nie znalazłem o nim żadnych opinii użytkowników. Co możecie polecić z doświadczenia i o jakiej mocy? Będę bardzo wdzięczny za sugestie.

Druga sprawa - czy do takiego pieca i mojej instalacji konieczny jest zawór trójdrożny?

Pozdrawiam, Mariusz.

Opublikowano

Czytałem temat o doborze kotła i to tak mniej więcej z wyliczeń (80m2 x 120W/m2 - przyjąłem ten najgorszy wariant bo tak na prawde nie wiem ile ciepła potrzebuje mój dom)  = 9.6KW + Ogrzewanie bojlera i w przyszłości 2 pokoje na poddaszu ( ok. 25m2 )

W domu mieszkam od 3 lat, przy remoncie wymieniłem instalacje z grubych rur na miedź, zostały wymienione okna - ocieplenie z zewnątrz to temat na kolejne lata. Wiem, że dużo ciepła napewno przez te mury ucieka dlatego nie chciałbym marznąć po zmianie pieca :-) 

Zależało by mi na piecu wmiarę uniwersalnym z podajnikiem na eko/pelet - bo chyba nie każdy jest przystosowany do obu tych paliw? Przeglądam oferty różnych firm - jak to sprzedający, każdy zachwala że jego piec jest najlepszy dlatego przed wyborem chciałbym poznać Wasze opinie w co warto zainwestować.

Opublikowano

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3pha

Wydaje mi się, że troche przesadzony ten wynik :) Dom będzie modernizowany cieplnie, jak to w życiu było milion ważniejszych spraw i napewno ten wynik w przyszłości będzie lepszy...

Nie mniej jednak w dalszym ciągu liczę na podpowiedzi w co powinienem zainwestować, bo to nie mały wydatek... Chciałbym przeznaczyć na piec powiedzmy do 6-7 tysięcy (z takim wydatkiem się licze)

Opublikowano

Ja na Twoim miejscu pierw ocieplił bym budynek dopiero później dobierał kociołek bo jeżeli teraz wybierzesz np 20kW (czysto hipotetycznie) to po ociepleniu nagle wyjdzie Ci zapotrzebowanie 10kW lub mniej i zostaniesz z przewymiarowanym piecem. Zakresy modulacji w palnikach pelletowych są dość duże natomiast no to przewymiarowanie będzie upierdliwe a poza tym za kocioł 20 kw zapłacisz dużo więcej. 
Zrób sobie na ciepło właściwe symulacje ile wyjdzie zapotrzebowanie po tym remoncie o którym mówiłeś. 

Tak jak mówiłem, po ociepleniu ścian 15 cm i dachu 10 cm zapotrzebowanie wychodzi 10 kw z CWU.

Opublikowano

Wiem, ale z instalacji zaczyna powoli uciekać woda a to znak, że znów pojawiło się jakieś niewielkie pęknięcie w moim obecnym kociołku i nie wytrzyma kolejnego sezonu, sami wiecie jak to w życiu są rzeczy ważne i ważniejsze, budowałem warsztat i niestety teraz inny budynek pochłania pieniądze na inwestycje, a ocieplenie domu to nie mały koszt i musi zejść na dalszy plan - czyli pewnie kolejny rok, tym bardziej że dach też mam do wymiany i chciałbym wmiarę możliwości zrobić to razem.

Wg. tej strony wynik 22.5KW to maxymalny pobór mocy przy średniej temperaturze -20oC - dawno nie pamiętam u nas takiej, czy wypośrodkowanie tej mocy i kupno kotła np. 16kW nie będzie kompromisem?  Po ociepleniu domu i wymianie dachu dojdą jeszcze 2 pomieszczenia do ogrzania czyli ok. 20 metrów na poddaszu.

Opublikowano

Nie mam doświadczenia w tej dziedzinie, jedyne co wiem to czysta teoria. Jeżeli chcesz tak jak mówiłem pellet to 16 kw było by ok po ociepleniu i dodaniu tych 20m2 ale czy teraz wystarczy to Ci nie powiem. Musisz pierw zdecydować jaki kociołek chcesz, ja polecam pellet z wiadomych wszystkim względów. 

Opublikowano

Majstry - piec się dobiera do zapotrzebowania ale kluczową role spełnia palnik. Jak weźmiesz piec 15 kW i włożysz tam palnik 25 kW to w wyniku tego ten zestaw wyciągnie powiedzmy 18-20 kW tylko wypluwa wyższą temp. spalin.

Zmiana mocy palnika wiąże się ze zmianą różnych części - ale nie zawsze. W palniku ARDEO jak chcemy zmienić moc to zmieniamy tylko palenisko za 100-200 zł.

Zrób obliczenia na ciepło właściwe dla wersji przed ociepleniem i po ociepleniu. Ta strona też szacuje w górę - nie wiem czemu ale ja widzę link z zapotrzebowaniem 6kW a nie 22...

Następnie trzeba dobrać piec pod niższą wartość z palnikiem ardeo i dokupić większy talerz - zwiększysz tym sposobem moc zestawu do czasu ocieplenia.

Opublikowano

Zrób obliczenia na ciepło właściwe dla wersji przed ociepleniem i po ociepleniu. Ta strona też szacuje w górę - nie wiem czemu ale ja widzę link z zapotrzebowaniem 6kW a nie 22...

Ktoś edytował dane o ociepleniu ścian na 15cm styropianu i dlatego taka moc się wyświetlała. Zmieniłem na pierwotną wersje.

Oglądałem dziś kilka pieców, z małych mocy zainteresowałem się kotłem firmy Parex 15kW

http://www.parex-kotly.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=95&Itemid=90

Na moje zamówienie mogą wykonać piec bez rusztu wodnego (bo z tego co się dowiedziałem, nie jest to dobre rozwiązanie) i z wyjściem czopucha od góry (mam bardzo wysoko wyjście kominowe do istniejącego pieca i muszę zastosować kolano z góry pieca - komin schiedla fi200mm izolowany więc nie ma możliwości zmiany wysokości podłączenia)

Podobno można w nim palić samym peletem (chociaż producent na stronie o tym nie wspomina), z tego co widziałem ślimak jest żeliwny więc to chyba lepiej.... No i cena jest dość atrakcyjna, 5.5 tys zł, zastanawiałem się jeszcze nad piecem z firmy Stalkot, ale lokalnie nie znalazłem tutaj nigdzie tego pieca żeby obejrzeć go na żywo.

Opublikowano

Nie widzę opcji edycji posta...

Znalazłem jeszcze podobny kocioł, ze stalkotu a cena widzę podobna - czy to nie będzie lepsze rozwiązanie?

http://allegro.pl/kociol-piec-piece-z-podajnikiem-pelet-mial-ekogro-i6955107437.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.