Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Starownik Czy Czujniki? Kominek Z Płaszczem

MARLENA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam:) mam problem z kominkiem.Moj instalator niestety ciężko choruje, więc..cóż..

kominek ctm z płaszczem wodnym, sterownik firmy Plum ecokom 200 clasic

opis problemu

od jakiegos tygodnia zaczęly się dziać dziwne rzeczy typu: 

- sterownik wskazywal temp CWU na poziomie 10 st C, a tymczasem na bojlerze bylo 40 st C

- sterownik nie włączał obiegu wody CWU..woda nie podgrzewała się

dzisiaj po rozpaleniu kominek, mimo iż mial temperaturę na plaszczu ponad 85 st C, nie podawal wody do grzejników i zasobnika cwu. Oczywiście wył alarm i mimo, że kominek wygasł, temperatura spadła alarm nadal wył.

Obecnie kominek jest wygaszony..sterownik wyłączony

Po wlączeniu /po 8h/ sterownik pokazuje 70 st C w płaszczu i 50 st c CWU /na bojlerze jest 40/

i nie wiem co się popsulo

W trakcie "akcji z zagotowaną wodą w plaszczu wodnym kominka" sprawdzalam pompy. Wydaje się, że dzialaly..a jednak ani kaloryfery ani woda nie podgrzewały się. Pompa Cwu chodziła jakby " na sucho"

moje pytania 

1. co może byc wadliwe

czujki

sterownik

wymiennik ciepla

cos innego

dziękuję za odpowiedzi

Opublikowano

Po pierwsze trzeba sprawdzić czy w naczyniu wyrównawczym podłączonym do kominka nie jest przypadkiem sucho , ( ubytek wody w instalacji kominka) . Naczynia szukaj gdzieś wysoko ( strych , poddasze)

Opublikowano

Miałem podobny problem, pompy startowały po osiągnięciu 70 st na płaszczu i gorąca woda nie dała rady przepchnąć zimnej przed wymiennikiem (cofała się) problemem był brak jednego zaworu zwrotnego przed wymiennikiem.

Opublikowano

Witam.

"Wydaje się, że dzialaly...", od tego punktu trzeba zacząć i szukał bym przyczyny w sterowniku. Temperatury coś dziwnie odczytuje albo ty coś źle podałaś. Skąd wiesz że było 40*C a sterownik pokazywał 10*C. Mogło tak być, bo na pewno masz zasobnik z dwoma wężownicami i czujnik temp. wody w zasobniku jest w dolnej części i taka temp. mogła być, jeżeli była woda używana a kominek nie grzał. na górze będzie mieć 50*C a na dole może być 10*C. Nie jasno opisane zresztą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.