Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Bruli A Dodatkowy Sterownik Dla Zaworu 3D

Albatun

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dawno na forum mnie nie było bo piec i sterownik działają
idealnie.

Przed aktualnym sezonem pokusiłem się o modernizacje
instalacji CO tzn przerobienie obiegu pomy CWU ocieplenie wszystkich rurek ,
jeszcze parę drobiazgów ale najważniejsze to dobudowanie zaworu 3D wraz z
siłownikiem.

Trochę kasy i czasu zabrakło na zakup sterownika obsługującego
zawór 3D ale to właśnie dlatego piszę. Po modernizacji widać dużą różnicę na
spalaniu, konkretnie zdecydowanie mniej spalam eko groszku usmiech.gif

Moje pytanie brzmi JAK albo czy ma to sens by siłownik był
sterowany przez sterownik. Z tego co rozumiem to miało by to sens gdy ten sam
sterownik dla zaworu 3D sterował by pompą mieszająca albo pompa CO. Problem w
tym, że pompami i temperaturą steruje BRULI.

Jak pogodzić ten fakt ze będą to dwa chyba niezależne
sterowniki ! ??? O ile w nowym modelu BRULI już jest opcja sterowania
siłownikami tj zaworami mieszającymi o tyle w tym który ja mam nie ma takiej
opcji ( chyba ). Jak rozwiązać technicznie kwestie sterowania kotłem ?
BRULI  robi to dobrze jest rozbudowany i
to mu ufam ale chciałbym by COŚ sterowało moim zaworem 3D w zależności o
temperatury którą chciałbym utrzymać w danym np. pomieszczeniu. Wraz z zakupem
sterownika do zaworu 3D chciałbym także kupić termostat pokojowy radiowy
współpracujący z sterownikiem zaworu 3D.

Chciałbym by wyglądało to także BRULI steruje kotłem a
sterownik sterował zaworem 3D w zależności o temperatury jaką pokaże termostat
pokojowy.

Moje obawy to. Bruli steruje kotłem i pompą CO, sterownik
zaworu 3D steruje zaworem ale także ma wyjście na pompę CO która w zależności o
temperatury będzie załączał lub wyłączał. Termostat pokojowy będzie podawał temperaturę
sterownikowi od zaworu a na jaką temperaturę będzie reagował sterownik BRULI by
sterować kotłem ?

Póki nie będę miał klarownej sytuacji wstrzymuje się z
zakupem sterownika do zaworu jak i termostatu pokojowego.

Pozdrawiam

Opublikowano

lepszm rozwiązaniem moim zdeniem były by termostaty na grzejnikach i sterowanie pogodowe,jeżeli opcja z drugim sterownikiem to niech zostanie tak jak jest,drugi sterownik tylko do obsługi zaw mieszającego

Opublikowano

Proponuję zainstalować zawory termostatyczne na grzejnikach, w zasilaniu układu pompę elektroniczną co , pompę cwu z całym układem. Zawór 3,4 D jest idealne dla dwóch układów między którymi należy dzielić ciepło. W twojej sytuacji instalacja zaworu jest trochę na wyrost. 2 lata temu zainwestowałem w grzejniki aluminiowe, zawory termostatyczne w każdym pokoju, elektroniczną pompę co oraz sterownik podobny tzn Ecoal. Poprzedni nie obsługiwał pompy co, pompy cwu, oraz pompy kotłowej jednocześnie. Sterownik ten ma wszystkie te funkcje jednocześnie.Po instalacji pompy kotłowej piec ma stałą temperaturę 60 st ( jaka była nastawiona) Pompa co. podaje wodę do zadanej wysokości, przy odkręceniu zaworu w pomieszczeniu jest natychmiast ciepło.Kociołek ma stałą temperaturę. Pali się stabilnym płomieniem Obecnie spala 25 kg groszku na dobę.W moim przypadku podłączyłem zawór gdyż go już posiadałem. Ale układ z 3 pompami, zaworami termostatycznymi również dobrze funkcjonował.Zawór 4 d jest trochę na wyrost dla "jednego" układu grzania.

funkcjonowanie mojego układu możesz obserwować : 

www.esterownik.pl

użytkownik :pawel63

powodzenia

Opublikowano

Głowice mam zabudowane na ok. 80% grzejnikach :). Problem jest w tym ,że pomimo zakręconych głowic gdy na dworze jest przez kilka dni np. 10-15 stopni w domu zaczyna robić się sauna ;/ Już teraz mam ok. 24 stopni w domu gdy w dzień jest ponad 10 i temp utrzymuje się tak przez kilka dni dochodzi mi nawet do 26 ;/ Chciałem zamontować a raczej zamontowałem zawór 3D by naddatek ciepłej wody z CO dać na powrót i przymknąć mu obieg by nie dawał na grzejniki a sobie krążył w piecu wtedy sterownik BRULI widząc odpowiednia temp zadana na kotle utrzymuje ja wchodząc w stan podtrzymania. Problem jest naddatek ciepła w cieplejsze dni. Temp na piecu nie zmniejszę bo już mam ok. 50stopni na granicy skraplania

Tak jak kolega napisał wyżej chyba zostanie jedynie zakup sterownika do zaworu 3D który strikto będzie sterował TYLKO zaworem bez działania na pompę. Tylko jak to znów pogodzić z termostatem pokojowym ? Bruli ma opcje by ten termostat pokojowy podłączyć i by utrzymywać zadana temp musi mieć sygnał z termostatu ale zawór 3D też musi na coś reagować .

Opublikowano

odpuść sobie termostat pokojowy ,kup drugi sterownik ,siłownik zaworu, podłącz czujnik zewnętrzny ustaw krzywą grzewczą i będzie ok

Opublikowano

Ze sterownikiem pokojowym temperatury jest mały problem. Doskonale sprawdza się przy domu z jedną kondygnacją np. parterowym a nie  bardzo gdy tych kondygnacji jest kilka i nie wiadomo gdzie go poprawnie zainstalować(u mnie to była klatka schodowa gdzie w dzień trochę "ciągło" i kociołek pracował na okrągło , a w nocy gdy ustawał ruch kociołek prawie "przygasał" z braku sygnału do grzania). Przez kilka dni pracował u mnie układ taki dla sprawdzenia parametrów sterownika. W domu było dość ciepło , piec pochłaniał opał jak szalony a to dopiero były początki zimy. Stąd moja decyzja o jego odłączeniu , instalacji pompy kotłowej i powierzeniu utrzymania temperatury w pomieszczeniach termostatom.Wprawdzie na klatce schodowej nie ma "komfortowej " temperatury ale w pomieszczeniach jest ciepło, gdy wchodzi się do domu czuć ciepło , spalanie spadło a w popiole brak niedopalonego węgla.Mój kocioł ma 60 st zadane tyle jest w instalacji pompa kotłowa załącza się gdy temperatura powrotu spada poniżej 45 st a wyłącza po osiągnięciu wartości 47 ( różnica 2 st określa program nie użytkownik).Zawór 3D służy faktycznie do ograniczania przepływu czynnika cieplnego w dodatkowym obwodzie tak aby całość nie została odebrana przez ten układ . Coś na przykładzie trójnika na którym w jednym z odejść zamontowano dużą zwężkę do mniejszej rury. Zawór 4D miesza wodę ciepłą z wyjścia kotła z wodą powrotową z układu co. przez co stabilizuje temperaturę na swym wyjściu bez względu na temperaturę na kotle. U mnie temperatura za zaworem to 57 st i sterownik utrzymuje to sterując siłownikiem w zależności na zapotrzebowanie. Pompa kotłowa stabilizuje temperaturę wody w kotle .Kociołek tak nie"cierpi" przy dużym poborze ciepła. 3 sezony temu  gdy w kotłowni był inny sterownik zamontowana była pompa kotłowa i pompa co sterowana tym sterownikiem kotła, zawór 4D był ustawiony stale na 75% przepływu na mieszkanie ,sterowaniem pompą cwu powierzyłem oddzielnemu sterownikowi.Stąd decyzja o wymianie układu aby wszystko było zasilone przez jeden układ, Do zaworu dokupiłem siłownik i układ  do dnia dzisiejszego pracuje poprawnie. Sama grawitacja jest za słaba by przepychać wodę ciepłą prze zawór 3D na powrót kotła mając na uwadze pracująca pompę która temu przeciwdziałą. W twoim wypadku należało by zainwestować w zawór 4D MOSIĘŻNY aby nie brał go kamień kotłowy i nie "zacierał "się w trakcie pracy (nie staliwo, żeliwo ,stal i inne takie) Wymusić by zawór sterowany był siłownikiem a temperaturę do sterowania pobierać z zewnątrz budynku (tylko nie z nasłonecznionej ściany). Sterownik będzie utrzymywał zadaną temperaturę za zaworem w zależności od temperatury zewnętrznej, termostaty załatwią resztę. Pompa co powinna być elektroniczna by w razie zamknięcia się wszystkich odbiorów nie "wyła"( znane z autopsji).Ecoal i Bruli to układy identyczne różniące się drobnymi szczegółami w oprogramowaniu. Idea jest taka sama. Sposób regulacji, nastawa parametrów, kontrola spalania itd.  to tyle z mojej strony. powodzenia.  

Opublikowano

Trochę to wszystko zagmatwane. Nie chce już przerabiać instalacji teraz jest ok. Piec spala mało ale można jeszcze go bardziej oszczędzić by w cieplejsze dni  przeszedł w stan podtrzymania a ciepło z pieca poszło na powrót. Tak jak to widzę. Mam sterownik bruli więc w lato gdy temp na dworze jest powyżej 15stopni piec się wyłacza i jest ok. Problem polega teraz gdy mamy zimę albo późną jesień czy wczesną wiosnę SA dni ze temp utrzymuje się ok. 10stopni przez kilka dni. Chciałbym by w domu było max 24stopie i tyle . Ttermostaty na kaloryferach nie wystarczają bo podłogówka jeszcze dogrzewa i działający piec który co prawda zjada mniej węgla w tym okresie ale ciągle pracuje.

Wszystko sprowadza się do tego jak mam pogodzić sterowanie zaworu 3D który mam ( mam mosiężny ) z zabudowanym siłownikiem ze sterowaniem pieca przez sterownik BRULI który nie ma funkcji sterowania zaworem 3D. Osobny sterownik do zaworu 3D potrzebuje jakaś wartość na która ma reagować ..w moim wypadku temp z termostatu i tu kolejny problem bruli tez ma termostat pokojowy…piec będzie działał swoim życiem a sterownik od zaworu 3D swoim i tu problem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.