Makuz Opublikowano 14 Lutego 2018 #1 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam wszystkich, Mam problem z całkiem nową pompą CO Grundfos (instalacja CO wykonana w październiku 2016 roku) więc można powiedzieć , że to dopiero drugi sezon grzewczy w moim domu. Posiadam kocioł Defro na ekogroszek ze sterownikiem K1V2 z podłączonym regulatorem pokojowym Euroster 2006 i ostatnio zaczął się problem - sterownik z regulatorem nie współpracują, tzn. gdy regulator jest podłączony to sterownik na piecu zaczyna wariować, mrugają kontrolki i wydobywa się straszny dźwięk ze sterownika, gdy go zaś odłączę wszystko działa poprawnie lecz pompa CO cały czas pracuje ganiająć wodę w kółko. Zgłosiłem już problem do serwisu ale jako iż jest sezon grzewczy zostawiłem piec z pracującą w ten sposób pompką i po kilku dniach pracy pompa przestała działać.. Jest całkowicie wyłączona, gdy wybieram na sterowniku ręczne sterowanie kotłem i tam klikam na pompę CO nic się nie dzieje- pompa nawet nie drgnie, nic się nie świeci.. Woda w obiegu oczywiście jest więc się nie zatarła, kamień raczej też się nie mógł zebrać w tak krótkim czasie.. Czy mogła się spalić ? Czy istnieje jakiś inny sposób na jej sprawdzenie niż odłączenie jej od sterownika i podłączenie pod gniazdko ? Jest jeszcze na gwarancji więc wolę nie kombinować bo znając życie zaraz cofną gwarancję bo dopatrzą się m że przewód był sztukowany. Nie widzę u siebie zaworu różnicowego więc instalacja raczej nie ma możliwości pracy systemem grawitacyjnym.. Istnieje jakiś sposób na obejście pompy CO ? W domu temperatura zaczyna niepokojąco spadać. Instalacja jest z zaworem mieszającym 4D Proszę o pomoc.
sambor Opublikowano 14 Lutego 2018 #2 Opublikowano 14 Lutego 2018 Spróbuj podłączyć pompę wprost na wtyczce do kontaktu, jak zadziała, to niech tak działa a wina jest sterownika. Jak nie zacznie działać to padła pompa.
Makuz Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2018 @Sambor Jak na wprost na wtyczce ? Odłączyć pompę od sterownika , dorobić wtyczkę do gniazdka i podłączyć ? Czy rozpatrując gwarancję - gdyby okazałą się padnięta pompa nie będą marudzić , że było sztukowane ? Martwi mnie to bo mogę być parę złotych w plecy :)
sambor Opublikowano 14 Lutego 2018 #4 Opublikowano 14 Lutego 2018 Tak jak piszesz Odłączyć pompę od sterownika , dorobić wtyczkę do gniazdka i podłączyć Gwarancja jest na samą pompę - tak jak kupiłeś, wtedy tam kabla nie była. Często takie pompy pracują wprost z gniazdka i nic się im nie dzieje.
Makuz Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 14 Lutego 2018 OK dzięki Sambor, rano wrócę z pracy i od razu podłączam bezpośrednio pod gniazdko, mam nadzieję , że to wina sterownika a nie pompy i będzie działało. Gdyby jednak było inaczej , istnieje sposób na ominiecie pompy ? Jak odeślę swoją na gwarancję to nie wiadomo ile potrwa naprawa - a grzać trzeba.
sambor Opublikowano 15 Lutego 2018 #6 Opublikowano 15 Lutego 2018 Pompy nie ominiesz, możesz ją wymienić na jakąś rezerwową - np taką skośnooką.
Makuz Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 15 Lutego 2018 OK wszystko wiem, dzięki za pomoc. Dam jeszcze znać jak się wyjaśniła sprawa ze sterownikiem, może komuś w przyszłości się przyda, gdy pojawią się u niego podobne objawy.
MikiQ Opublikowano 15 Lutego 2018 #8 Opublikowano 15 Lutego 2018 Ja u siebie mam pompę jedną pompę lfp do podlogowki i grundfos na dwa grzejniki. Pompy pracują 24 godziny na dobę już drugi sezon i nic im się nie dzieje. Obstawiam bym raczej sterowniki ale nigdy nic nie wiadomo. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Makuz Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 17 Lutego 2018 Cześć, Tak wina leży po stronie sterownika, podłączyłem pompę na krótko i pracuje prawidłowo. Prawdopodobnie było jakieś przepiecię i dlatego uszkodziło sterownik - Jak w końcu doczekam się serwisu to dam znać co się stało.
alvaro99 Opublikowano 18 Lutego 2018 #10 Opublikowano 18 Lutego 2018 Witam wszystkich, Mam problem z całkiem nową pompą CO Grundfos (instalacja CO wykonana w październiku 2016 roku) więc można powiedzieć , że to dopiero drugi sezon grzewczy w moim domu. Posiadam kocioł Defro na ekogroszek ze sterownikiem K1V2 z podłączonym regulatorem pokojowym Euroster 2006 i ostatnio zaczął się problem - sterownik z regulatorem nie współpracują, tzn. gdy regulator jest podłączony to sterownik na piecu zaczyna wariować, mrugają kontrolki i wydobywa się straszny dźwięk ze sterownika, gdy go zaś odłączę wszystko działa poprawnie lecz pompa CO cały czas pracuje ganiająć wodę w kółko. Zgłosiłem już problem do serwisu ale jako iż jest sezon grzewczy zostawiłem piec z pracującą w ten sposób pompką i po kilku dniach pracy pompa przestała działać.. Jest całkowicie wyłączona, gdy wybieram na sterowniku ręczne sterowanie kotłem i tam klikam na pompę CO nic się nie dzieje- pompa nawet nie drgnie, nic się nie świeci.. Woda w obiegu oczywiście jest więc się nie zatarła, kamień raczej też się nie mógł zebrać w tak krótkim czasie.. Czy mogła się spalić ? Czy istnieje jakiś inny sposób na jej sprawdzenie niż odłączenie jej od sterownika i podłączenie pod gniazdko ? Jest jeszcze na gwarancji więc wolę nie kombinować bo znając życie zaraz cofną gwarancję bo dopatrzą się m że przewód był sztukowany. Nie widzę u siebie zaworu różnicowego więc instalacja raczej nie ma możliwości pracy systemem grawitacyjnym.. Istnieje jakiś sposób na obejście pompy CO ? W domu temperatura zaczyna niepokojąco spadać. Instalacja jest z zaworem mieszającym 4D Proszę o pomoc. Nie przejmuj się, ja już swoją reklamowałam 2x, a mam niecałe dwa lata. Pocieszające jest to, że za każdym razem dostałem nową sztukę. Chyba producent odpuścił sobie jakość. Następna będzie pewnie z Vilo. Wysłane z mojego Luna przy użyciu Tapatalka
MikiQ Opublikowano 18 Lutego 2018 #11 Opublikowano 18 Lutego 2018 Ale on napisał że pompa jest ok. Sterowniki padł. Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.