Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Pompą Co Grundfos Alpha2L 25-60

Makuz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam problem z całkiem nową pompą CO Grundfos (instalacja CO wykonana w październiku 2016 roku) więc można powiedzieć , że to dopiero drugi sezon grzewczy w moim domu.

Posiadam kocioł Defro na ekogroszek ze sterownikiem K1V2 z podłączonym regulatorem pokojowym Euroster 2006 i ostatnio zaczął się problem - sterownik z regulatorem nie współpracują, tzn. gdy regulator jest podłączony to sterownik na piecu zaczyna wariować, mrugają kontrolki i wydobywa się straszny dźwięk ze sterownika, gdy go zaś odłączę wszystko działa poprawnie lecz pompa CO cały czas pracuje ganiająć wodę w kółko.

Zgłosiłem już problem do serwisu ale jako iż jest sezon grzewczy zostawiłem piec z pracującą w ten sposób pompką i po kilku dniach pracy pompa przestała działać.. 

Jest całkowicie wyłączona, gdy wybieram na sterowniku ręczne sterowanie kotłem i tam klikam na pompę CO nic się nie dzieje- pompa nawet nie drgnie, nic się nie świeci..

Woda w obiegu oczywiście jest więc się nie zatarła, kamień raczej też się nie mógł zebrać w tak krótkim czasie.. Czy mogła się spalić ? Czy istnieje jakiś inny sposób na jej sprawdzenie niż odłączenie jej od sterownika i podłączenie pod gniazdko ? Jest jeszcze na gwarancji więc wolę nie kombinować bo znając życie zaraz cofną gwarancję bo dopatrzą się m że przewód był sztukowany.

Nie widzę u siebie zaworu różnicowego więc instalacja raczej nie ma możliwości pracy systemem grawitacyjnym.. Istnieje jakiś sposób na obejście pompy CO ? W domu temperatura zaczyna niepokojąco spadać.

Instalacja jest z zaworem mieszającym 4D

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Spróbuj podłączyć pompę wprost na wtyczce do kontaktu, jak zadziała, to niech tak działa a wina jest sterownika.

Jak nie zacznie działać to padła pompa.

Opublikowano

@Sambor Jak na wprost na wtyczce ?

Odłączyć pompę od sterownika , dorobić wtyczkę do gniazdka i podłączyć ? 

Czy rozpatrując gwarancję - gdyby okazałą się padnięta pompa nie będą marudzić , że było sztukowane ? Martwi mnie to bo mogę być parę złotych w plecy :)

Opublikowano

Tak jak piszesz 

Odłączyć pompę od sterownika , dorobić wtyczkę do gniazdka i podłączyć 

Gwarancja jest na samą pompę - tak jak kupiłeś, wtedy tam kabla nie była.

Często takie pompy pracują wprost z gniazdka i nic się im nie dzieje.

Opublikowano

OK dzięki Sambor, rano wrócę z pracy i od razu podłączam bezpośrednio pod gniazdko, mam nadzieję , że to wina sterownika a nie pompy i będzie działało.

Gdyby jednak było inaczej , istnieje sposób na ominiecie pompy ? Jak odeślę swoją na gwarancję to nie wiadomo ile potrwa naprawa - a grzać trzeba.

Opublikowano

OK wszystko wiem, dzięki za pomoc. 

Dam jeszcze znać jak się wyjaśniła sprawa ze sterownikiem, może komuś w przyszłości się przyda, gdy pojawią się u niego podobne objawy.

Opublikowano

Ja u siebie mam pompę jedną pompę lfp do podlogowki i grundfos na dwa grzejniki. Pompy pracują 24 godziny na dobę już drugi sezon i nic im się nie dzieje. Obstawiam bym raczej sterowniki ale nigdy nic nie wiadomo.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Cześć,

Tak wina leży po stronie sterownika, podłączyłem pompę na krótko i pracuje prawidłowo.

Prawdopodobnie było jakieś przepiecię i dlatego uszkodziło sterownik - Jak w końcu doczekam się serwisu to dam znać co się stało.

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam problem z całkiem nową pompą CO Grundfos (instalacja CO wykonana w październiku 2016 roku) więc można powiedzieć , że to dopiero drugi sezon grzewczy w moim domu.

Posiadam kocioł Defro na ekogroszek ze sterownikiem K1V2 z podłączonym regulatorem pokojowym Euroster 2006 i ostatnio zaczął się problem - sterownik z regulatorem nie współpracują, tzn. gdy regulator jest podłączony to sterownik na piecu zaczyna wariować, mrugają kontrolki i wydobywa się straszny dźwięk ze sterownika, gdy go zaś odłączę wszystko działa poprawnie lecz pompa CO cały czas pracuje ganiająć wodę w kółko.

Zgłosiłem już problem do serwisu ale jako iż jest sezon grzewczy zostawiłem piec z pracującą w ten sposób pompką i po kilku dniach pracy pompa przestała działać..

Jest całkowicie wyłączona, gdy wybieram na sterowniku ręczne sterowanie kotłem i tam klikam na pompę CO nic się nie dzieje- pompa nawet nie drgnie, nic się nie świeci..

Woda w obiegu oczywiście jest więc się nie zatarła, kamień raczej też się nie mógł zebrać w tak krótkim czasie.. Czy mogła się spalić ? Czy istnieje jakiś inny sposób na jej sprawdzenie niż odłączenie jej od sterownika i podłączenie pod gniazdko ? Jest jeszcze na gwarancji więc wolę nie kombinować bo znając życie zaraz cofną gwarancję bo dopatrzą się m że przewód był sztukowany.

Nie widzę u siebie zaworu różnicowego więc instalacja raczej nie ma możliwości pracy systemem grawitacyjnym.. Istnieje jakiś sposób na obejście pompy CO ? W domu temperatura zaczyna niepokojąco spadać.

Instalacja jest z zaworem mieszającym 4D

Proszę o pomoc.

Nie przejmuj się, ja już swoją reklamowałam 2x, a mam niecałe dwa lata. Pocieszające jest to, że za każdym razem dostałem nową sztukę. Chyba producent odpuścił sobie jakość. Następna będzie pewnie z Vilo.

Wysłane z mojego Luna przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ale on napisał że pompa jest ok. Sterowniki padł.

Wysłane z mojego HTC One M9 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.