RudaGraża Opublikowano 14 Lutego 2018 #1 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam mam problem z piecem na ekogroszek. Groszek nie wypala się w całości, dymi się z podajnika przy każdym otworzeniu, czasem dymi się z zamkniętego podajnika Kiedy otwieram jakiekolwiek drzwiczki wychodzi z nich dym. Czy ktoś podzieliłby się ze mną nastawami pieca? druga sprawa... zauważyłam dzisiaj na kominie brązową plamę... Proszę o pomoc!! :(
mafik Opublikowano 14 Lutego 2018 #2 Opublikowano 14 Lutego 2018 Sprawdź czy nie masz zasłoniętej klapy na czopuchu, czy ciąg kominowy jest drożny ?
RudaGraża Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2018 Co to jest ta klapa na czopuchu?
mafik Opublikowano 14 Lutego 2018 #4 Opublikowano 14 Lutego 2018 Dym z komina idzie? Klapa na czopuchu sterowana jest tą dźwignią na kwadratowym dolocie z rury do komina, po prawej stronie od góry masz taką ruchomą dźwignię, przynajmniej widać ją na zdjęciu, tym regulujesz otwór do komina
lechumb Opublikowano 14 Lutego 2018 #5 Opublikowano 14 Lutego 2018 A moze masz siatke na wyloci z komina zeby ptaszki nie wchodzily. Ja obstawiam przytkany gdzies komin.
RudaGraża Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 14 Lutego 2018 Mafii dym z komina idzie, ta dźwignia która widzisz to nie dźwignia tylko uchwyt którym otwiera się wyczystke w tym kolanku idącym od pieca do komina Otwieram drzwi i się bardzo dymi do środka.. przeczyscilam cały piec i nie wiem co jeszcze mogę zrobic i jak ustawic piec żeby wypalał cały groszek... Siatki na ptaki nie posiadam F60C9C50-B142-4086-AA4A-CAAEE751BF56.MOV
Jozefg1 Opublikowano 14 Lutego 2018 #7 Opublikowano 14 Lutego 2018 Obstawiam przytkany komin - wezwij kominiarza! :rolleyes:
RudaGraża Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 14 Lutego 2018 Kominiarz był miesiąc temu , komin czysty
Jozefg1 Opublikowano 14 Lutego 2018 #9 Opublikowano 14 Lutego 2018 "Powód musi być" - jak powiedział stary lwowiak.... :D Gdzieś musi być zatkane. Sadze z wyczystki wybrane? A przejście między czopuchem a kominem oczyszczone?
ptakoos Opublikowano 14 Lutego 2018 #10 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam. Myślę że jest to spowodowane zbyt niską temperaturą komina, pogoda teraz jak widać i przy zbyt niskiej temp.komina wszystko się zawiesza i niestety ale nie puści mimo że zapalniczka sprawdzisz że niby jest ciąg a tu be. podnieś temp. na 65 niech daje i nie otwieraj drzwiczek czopuch otwarty na maxa dla wspomagania jak masz palnik podgrzej sobie rurę dolotowa do komina jak złapie temp. to moment pójdzie a plama na kominie bo zbyt niska własnie temperatura.
RudaGraża Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor #11 Opublikowano 15 Lutego 2018 Siedziałam wczoraj do 23 i w końcu... w piecu się pali aale chcąc zrobić lepiej zrobiłam chyba gorzej.. przywróciłam ustawienia fabryczne i teraz pompa od podłogówki mi nie działa i nie wiem jak ją włączyć.W menu instalatora jest pompa dodatkowa 1- gdzie jest pompa podłogowa i pompa cyrkulacyjna, po włączeniu pompy podłogowej włącza się alarm " Czujnik bufora uszkodzony" Kiedy weszłam w pompę dodatkową 2 pojawiła się: pompa cyrkulacyjna, pompa CO i pompa CWU, kiedy włączyłam pompę CO pompa podłogówki załączyła się jednak podłogówka nie ruszyła. Rura była ciepła do miejsca pompy a za pompą już nie. I po co babo grzebałaś?!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.