Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Na Ekogroszek

Strazak6622

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem chcę kupić piec na ekogroszek dom ma 250m2 jaką moc powinien mieć

Opublikowano

Pisałem wyszło mi że 28kw ale kolega polecił mi to forum żebym popytał jeszcze fachowców

Opublikowano

Kolega wyżej posiada obecnie kocił 23kW i pali w nim wyłącznie drewnem i ta moc kotła w zupełności daje radę ogrzać dom. Ze strony cieplowłasciwe wyszło że potrzebuje kotła na ekogroszek o mocy 28kW.

Pytanie czy aby ten 28 nie będzie jednak zbyt duży skoro zwykły smieciuch 23 daje spokojnie radę ?

Opublikowano

Moim zdaniem do pow. 250m2 wystarczy 20kw.

Opublikowano

Ale jak na ciepło mu wychodzi 28 kW to musi mieć durszlak z domu

Opublikowano

Te 20kw jesli dom ocieplony. Jak mu wychodzi 28kw to tak jak przedmowca pisze,durszlak.

Opublikowano

Mam podobną sytuację jak autor tematu. Dom stary ok. 220m ocieplony 8mm styropianem (bez stropu - do zrobienia w przyszłości) i wybrałem 20kW Skama PV, który jak wiadomo 20 ma tylko w nazwie. Ciepło pokazało mi 16,8kW na dom + 4kW woda.

Nie wiem czy wybrałem słusznie jednak sugerowałem się obecnym spalaniem węgla, które wynosi poniżej 4,5 tony orzecha a wczasie większych zim trochę ponad 5t. W domu mam 22 stopnie i więcej. 

Przyszły sezon grzewczy pokaże czy wybór był słuszny

Opublikowano

Durszlak czy nie ale faktem jest że teraz stary smieciuch 23 daje spokojnie radę wiec nasuwa się pytanie czy oby cieplowłasciwe poprawnie to wylicza.

Sam u siebie ogrzewam czwarty rok kotłem 15kW dom 160m2 gdzie cieplowłasciwe mówi że na mój dom potrzeba 20kW. Pierwszego roku kupiłem ekogroszek 26Mj i okazało się że często w podtrzymanie kocioł wchodził. Teraz kupuje dużo słabszy węgiel i piec się nie odstawia.

Osobiście uważam że koledze wystarczy 20kW a gdyby nawet solidnie przymroziło to zawsze można kupić pare worków mocniejszego węgla na ten okres gdyby tej mocy brakowało ale nie sądzę aby tak było.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.