adi22 Opublikowano 11 Lutego 2018 #1 Opublikowano 11 Lutego 2018 Witam serdecznie.Jestem nowy na forum i chciałbym prosić o pomoc / poradę.Mieszkam w domu (kostka), typowy budynek lat 80/90, 220 metrów nie licząc piwnicy.Zamieszkany jest parter i pierwsze piętro.Dom nie jest ocieplony (poza dachem), okna plastikowe, poza dwoma oknami na klatce schodowej.Instalacja C.O, starego typu, grube rury, kaloryfery jak w załączniku, poza 3 kaloryferami, które są nowsze.Piec firmy Stalmark 25 kw na podajnik, tłokowy z zasobnikiem (jak w załączeniu).Zawsze był problem z uzyskaniem temperatury na piecu ale teraz to jest tragedia. Pomimo czyszczenia komina i całej reszty, piec dymi, nie daje temperatury. komputer ustawiony na 55 sek przesuwania na przerwę 1 minutowa. Tłok bardzo powoli się przesuwa.Ustawiony komputer jest na minimum 55 st C, pompa wody idzie od 35 st C (więcej jak daje to nie dochodzi do wyższych temperatur i niby się grzeje a kaloryfery zimne - przy tym ustawieniu przynajmniej są letnie).Ponadto w tym roku pojawił się dodatkowy problem z miałem. W wyczystce pozostałość jest z dodatkiem smolistym i śmierdzi olejem - nie jest suche. W samym podajniku jest widoczny żółty osad na miale (pewnie siara). Piwnica jest stale zadymiona.Pytanie:- czy mogę coś zrobić w rozsądnej cenie?- jak ewentualnie postąpić ze sprzedającym miał, który najwyraźniej coś kombinował z tym miałem? Bardzo proszę o pomoc.
BgGuns Opublikowano 13 Lutego 2018 #2 Opublikowano 13 Lutego 2018 Witaj. Troche dziwny ten twój problem w kwestii braku możliwości wyjachania pieca na zadana temperaturę... Ale pokoleji - najpierw temat wilgoci. 1. Jeśli zasobnik w srodku nie jest wilgotny i nie ma wody na sciankach to wilgoc pod podajnikiem (sam z tym walczylem) jest prawdopodobnie spowodowana nieszczelnym podajnikiem - sprawdz czy uszczelki odw yczystek pod podajnikem dobrze przylegają- nawet weź uzun uszczelki i na silikonie połóż wyczystki. Sprawdz koniecznie ( jeśli masz ) czy ten waz od wentylatora do skrzyni podajnika jest drożny - sciagnij go od strony kosza i dmuchnik albo jakims drutem sprawdz drożność. Ja miałem spiek od strony pieca i minimalnie tylko dmuchalo. Jeśli jest przytkany i nie masz nadciśnienia w układzie podajnika i datego spaliny dostają się pod podajnik i tam kondensują . Sprawdz tez czy wieko zasobnika nie ma wygniecionej lub uszkodzonej uszczelki, musi mocno i dokładnie przylegać. Caly układ zasobnik + podajnik musi być szczelny i mieć nadciśnienie bo inaczej będzie ci się dostawal dym z kotla który jak pisałem wyżej będzie się kondensował i stad ta smola i smród. 2. W kwestii słabej wydajności kotla dziwne u ciebie jest już to ze masz tak czeste podawanie... Jaka masz kaloryczność tego mialu, instalacja roumiem ze jest z pompa - a pompe masz na którym biegu ustawiona ? Czy po paru godzinach palenia rura na powrocie wody CO do pieca jest ciepla czy letnia ? Czysciles ruszt z dziurkami ? Masz możliwość ustawienia obrotow wenylatora ? Jeśli tak to podaj dokładne ustawienia tzn: Ile tem zadana CO, ile CWU, od ilu startuje pompa CO i CWU, czy masz zawor 3 lu b4 drogowy czy instalacja bez. Ja mam troszkę wieksy kociol i dom ale na miał miałem ustawiania takie: CO - 62, pompa od 42, wentylator 35%, podawanie co 5 minut i dodatkowo ochrone powrotu mam czaly czas wlaczona. Z ustawieniami na razie nie komibuj wyeliminuj ten kondensat spod podajnika, a w wolnej chiwli napisz jakie masz te ustawienia obecnie i jakiej klasy ten miał.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.