Adip Opublikowano 3 Lutego 2018 #1 Opublikowano 3 Lutego 2018 Witam. Od niedawna jestem posiadaczem domu z lat 60. Dom zbudowany jest z pełnej cegły na tzw. 3 cegły (grubość ściany ok. 40cm). Dom ma bryłe takiego słynnego w tamtych czasach "kwadraciaka" a dokładniej sześcianu. Ma piwnice pełnowymiarową, parter i dwa piętra + klatke schodową. Powierzchnia użytkowa to ok. 210m2 + ok. 70m2 piwnicy. Pomieszczenia są wysokie na 2,80m. Okna plastikowe ale starszego typu dwuszybowe (U =ok. 1,5 W/m2K). Dom NIE JEST OCIEPLONY niczym, ani otynkowany. Planuje go ocieplić za 2-3 lata ale nie wcześniej. Dodam że tylko poddasze ocieplone jest wełną 10cm. I teraz przejdźmy do pieca... W domu planuje montaż grzejników w każdym pomieszczeniu oraz na klatce schodowej. Dobrze by było żeby w piwnicy też było grzanie ale to jeszcze ustalimy. Ale do sedna... Mam okazje kupić piec węglowy (na ekogroszek z podajnikiem). Piec ma moc 50kW. Jest to prawie nówka, ale miałbym go za połowe ceny od znajomego który z pewnych zmian go sprzedaje. Dlatego to okazja. I tu proszę szanownych forumowiczów o pomoc: czy ten piec nie będzie dla mnie za duży? A może po prostu wystsrczy wyregulować w nim moc na mniejszą na sterowniku i po kłopocie? Jest to moja pierwsza przygoda z CO węglowym i boje się żeby piec mi przypasował... Ps: na muratorze piszą że dla mojego domu to 40kW. Ale czy aby nie za dużo? A co by było gdybym skusił się na ten piec a wg Was byłby za duży? Jaki niekorzystny wpływ by to miało?? Z góry dziękuję za wszelkie rady. Ten piec to dla mnie okazja i nie ukrywam, że chciałbym go kupić ale proszę o rady.
Jozefg1 Opublikowano 3 Lutego 2018 #2 Opublikowano 3 Lutego 2018 Piwnica to się ogrzeje od rur zasilających... :D Jakie ogrzewanie tam było dotychczas? Po mojemu to wystarczy połowa tej mocy. Ale... wszystko zależy od kalkulacji. piec przewymiarowany będzie pracował z mniejszą sprawnością. Czy opłaci się piec tańszy jeżeli spalisz więcej? Musisz sobie skalkulować ale to pewnie zależy od ceny pieca (nie śmiem pytać ile) :)
staryk Opublikowano 3 Lutego 2018 #3 Opublikowano 3 Lutego 2018 Wg mnie jest za duży 30 już miałbys z górka. Jak ocieplisz to już w ogóle będzie masakra jeśli chodzi o kociol czyli po 2-3 latach na pewno do wyrzucenia. Inna sprawa ze taki palnik jaki jest w tym kotle swoje 'zjeść' musi. Tak dla porównania W 5 l aucie nie spalisz 8l paliwa choćbys nie wiem jak jechal
Adip Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor #4 Opublikowano 3 Lutego 2018 Co do piwnicy to też tak troszku myslałem ;) Do tej pory ogrzewanie było piecami kaflowymi. Dom składa się z parteru i dwóch pięter. Na każdym piętrze jest jedno 70m2 mieszkanie. A w tych mieszkaniach były po dwa piece, takie malutkie kafloki :). Chciałem być wygodny żeby nie spać w sypialni z kubłami węgla porozstawoanymi po całym mieszkaniu. Taki rodzaj ogrzewania wiązał się z i tak niedogrzanym domem a robota, bród na ścianach itd... Dlatego chcemy zrobić centralne w piwnicy. Mam okazje na taki duży piec. Ale nigdy nie miałem w domu centralnego pieca i nie mam pojęcia z czym może się to wiązać. Dlatego czekam na dalsze rady. A może umie to ktoś przeliczyć?
Adip Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Lutego 2018 Weźcie Panowie pod uwage też to że dom na 3 cegły ma U na poziomie pewnie ok. 1,5 W/m2K
Adip Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor #6 Opublikowano 3 Lutego 2018 Panowie szanowni, to przy podanych przeze mnie parametrach, jaki piec radzilibyście?? ;)
Jozefg1 Opublikowano 3 Lutego 2018 #7 Opublikowano 3 Lutego 2018 Gadu, gadu... ale to nie tak.... znam trochę te domy z lat 60-siątych... Po mojemu wystarczy 25kW i dobrze wykonana instalacja. Ale nie jestem wróżbitą ani guru jakimś. Poproś jakiegoś dobrego hydraulika znającego kotły podajnikowe żeby obejrzał chałupę, policzył i powiedział co i jakie jest potrzebne. Oczywiście zapłacisz ale będziesz wiedział na czym stoisz. Reszta to papier , ołówek , i policzyć co musisz mieć a co masz i za ile. Swoją drogą to zazdroszczę że masz wejść w gołe ściany i nie musisz przerabiać instalacji robionej wieki temu...
shogunzlasa Opublikowano 3 Lutego 2018 #8 Opublikowano 3 Lutego 2018 wypełnij:http://cieplowlasciwie.pl/zobaczymy co tam kalkulator powie, ale dla takiego budynku dokładny nie będzie.Więcej jak 25 pewnie nie ma co brać. Najlepiej wziąć coś z palnikiem ardeo - tam moc palnika regulujesz wymianą czapki - jeden element za 100 zł i możesz zejść skutecznie z mocą - zwłaszcza jak docieplisz...
Adip Opublikowano 3 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 3 Lutego 2018 Jestem z Katowic. Na pewno bede potrzebować pomocy z tym tematem. Jestem budowlańcem więc instalacje sobie wykonam sam, ale potrzebuje tak jak piszesz: kogoś kto by mi to wytłumaczył, jak mam rozprowadzić instalacje. Nie wiem czy przez to forum moge ale jeśli ktoś z Was jest z okolic Katowic i byłby chętny na takie "rozrysowanie" mi w budynku co mam z czym połączyć to byłoby fajnie. Oczywiście zapłace. Chce użyć rur PEX-AL-PEX łączonych na te skręcane łączki. A pieca szukam używanego ;) dzięki chłopaki za wszystkie odpowiedzi. Jak ktoś chce konkretniej pomóc mi z instalacją swoją wiedzą to chętnie zapłacę ;)
Rober528 Opublikowano 3 Lutego 2018 #10 Opublikowano 3 Lutego 2018 Tylko nie Pex na skrętke. Jak już na skrętke to tylko na "wierzchu". Ale Pex na "wierzchu"......?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.