Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła

jony2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma kotła w klasie V-ej, który by nie wymagał ochrony komina.

Tu masz o tyle pecha,że atest z instytutu, gdzie nie jest wszystko podane

Jeżeli tak mocno producent zapewnia,że oficjalnie wkładu nie trzeba- niech ci dośle kartke z raportu z badań z pełniejszymi wynikami, to się sprawa wyjaśni.

Tak naprawdę czy IV czy V-ta klasa to wkład powinien być zgodnie z zapisami normy i producenci powinni o tym informować.

tj informacja o tym fakcie być powinna a dalej można coś z głowa zadziałać.

Sam używam palnika V-ej klasy i mam komin ceglany, ale ja umiem palić w kotle i nie mam przewymiarowanego kotła, mój przy mrozach ok. -10st.C w kwestii palnika to chodzi juz na 90%swoich mozliwości. Są kotł, gdzie można wpłynąc na temp. spalin demontują dany deflektor czy zawirowacze, ale najpierw trzeba miec czujnik mierzący temp. spalin a dopiero póxniej możemy kombinować. Oczywiście jak wyjmiemy deflektor czy zawirowacze, to np. pył sie nie zmieći w V-tce, ale emisjyjnie pod względem C.O. możemy zostać dla zakresu mocy w domu od jakiś 25- po 80%mocy, nieco wyższe spaliny przysłużą sie kominowi

Opublikowano

Z tego co tu piszą koledzy to 50% kotłów 5 klasy nie spełnia w 100% klasy 5.Po za tym tak jak pisałem kocioł jest solidnie wykonany w porównaniu z innymi a sam producent to nie tzw.Mietek co w stodole produkuje

Opublikowano

Aby zwykłą retortę trochę lepiej uszczelnioną podciągnąć do Vki trzeba się w labo fest napocić. Retorta w realu na 30% nie utrzyma emisji CO w Vej klasie na paliwie rynkowym, dobrze ustawiona będzie pewnie w III. Ale emisje to nie wszystko, są jeszcze spaliny a one tak czy siak będą niskie a gorzej o tyle, że jak emisje nie fajne to i fest nadmiar, zatem szkodliwość dla komina większa niż to co wychodziło na stanowisku

Opublikowano

No tak ale to już nie mój problem odnośnie tego czy spełnia V czy III klase .certyfikat ma .Piec mi sie podoba bo jest solidnie wykonany w porównaniu do innych.W gaz nie wejdę bo mam 210 m do ogrzania

Opublikowano

Jak Ci się podoba to bierz. A to jak się w nim pali to już nie ważne. Ja z moim kolegą mamy kliosze/viadrusy. Co z tego że są żeliwne, konkretnie wykonane ale sadzy w nich od cholery. Posłuchaj rad na forum.

Opublikowano

Palnik rurowy to zupełnie inna liga niż retortowy, ale skoro już wybrałeś to daj potem znać jak się go użytkuje na różnych rodzajach węgla bo pelletów w tym pewnie spalał nie będziesz.

Opublikowano

Jak Ci się podoba to bierz. A to jak się w nim pali to już nie ważne. Ja z moim kolegą mamy kliosze/viadrusy. Co z tego że są żeliwne, konkretnie wykonane ale sadzy w nich od cholery. Posłuchaj rad na forum.

Tak się składa że też mam viadrusa u 22 i jakoś sadzy w ogromnych ilościach nie widzę a przy paleniu od góry (bo to jest piec górnego spalania)zero sadzy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.