jony2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Witam.Koledzy co sądzicie o tym kotle Kotły c.o. i piece 5 klasy z podajnikiem na ekogroszek | Kołton oglądałem już rózne seko,skam,ogniwo,rakoczy,defro, i jakoś ten mi wpadł w oko naibardziej pod względem wykonania,wyglądu i wymiarów i jeszcze podobno nie trzeba wkładu do komina
Pieklorz Opublikowano 30 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Nie ma kotła w klasie V-ej, który by nie wymagał ochrony komina. Tu masz o tyle pecha,że atest z instytutu, gdzie nie jest wszystko podane Jeżeli tak mocno producent zapewnia,że oficjalnie wkładu nie trzeba- niech ci dośle kartke z raportu z badań z pełniejszymi wynikami, to się sprawa wyjaśni. Tak naprawdę czy IV czy V-ta klasa to wkład powinien być zgodnie z zapisami normy i producenci powinni o tym informować. tj informacja o tym fakcie być powinna a dalej można coś z głowa zadziałać. Sam używam palnika V-ej klasy i mam komin ceglany, ale ja umiem palić w kotle i nie mam przewymiarowanego kotła, mój przy mrozach ok. -10st.C w kwestii palnika to chodzi juz na 90%swoich mozliwości. Są kotł, gdzie można wpłynąc na temp. spalin demontują dany deflektor czy zawirowacze, ale najpierw trzeba miec czujnik mierzący temp. spalin a dopiero póxniej możemy kombinować. Oczywiście jak wyjmiemy deflektor czy zawirowacze, to np. pył sie nie zmieći w V-tce, ale emisjyjnie pod względem C.O. możemy zostać dla zakresu mocy w domu od jakiś 25- po 80%mocy, nieco wyższe spaliny przysłużą sie kominowi
jony2 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Z tego co tu piszą koledzy to 50% kotłów 5 klasy nie spełnia w 100% klasy 5.Po za tym tak jak pisałem kocioł jest solidnie wykonany w porównaniu z innymi a sam producent to nie tzw.Mietek co w stodole produkuje
Pieklorz Opublikowano 30 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Aby zwykłą retortę trochę lepiej uszczelnioną podciągnąć do Vki trzeba się w labo fest napocić. Retorta w realu na 30% nie utrzyma emisji CO w Vej klasie na paliwie rynkowym, dobrze ustawiona będzie pewnie w III. Ale emisje to nie wszystko, są jeszcze spaliny a one tak czy siak będą niskie a gorzej o tyle, że jak emisje nie fajne to i fest nadmiar, zatem szkodliwość dla komina większa niż to co wychodziło na stanowisku
jony2 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 31 Stycznia 2018 No tak ale to już nie mój problem odnośnie tego czy spełnia V czy III klase .certyfikat ma .Piec mi sie podoba bo jest solidnie wykonany w porównaniu do innych.W gaz nie wejdę bo mam 210 m do ogrzania
konwera007 Opublikowano 1 Lutego 2018 #6 Opublikowano 1 Lutego 2018 Jak Ci się podoba to bierz. A to jak się w nim pali to już nie ważne. Ja z moim kolegą mamy kliosze/viadrusy. Co z tego że są żeliwne, konkretnie wykonane ale sadzy w nich od cholery. Posłuchaj rad na forum.
SUSPENSER Opublikowano 1 Lutego 2018 #7 Opublikowano 1 Lutego 2018 Palnik rurowy to zupełnie inna liga niż retortowy, ale skoro już wybrałeś to daj potem znać jak się go użytkuje na różnych rodzajach węgla bo pelletów w tym pewnie spalał nie będziesz.
jony2 Opublikowano 2 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 2 Lutego 2018 W dniu 1.02.2018 o 20:03, konwera007 napisał(a): Jak Ci się podoba to bierz. A to jak się w nim pali to już nie ważne. Ja z moim kolegą mamy kliosze/viadrusy. Co z tego że są żeliwne, konkretnie wykonane ale sadzy w nich od cholery. Posłuchaj rad na forum. Tak się składa że też mam viadrusa u 22 i jakoś sadzy w ogromnych ilościach nie widzę a przy paleniu od góry (bo to jest piec górnego spalania)zero sadzy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.