Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc W Ogarnięciu Defro Ekr 10Kw

Cayr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od Listopada użytkuję piec Defro ekr 10kw ze sterownikiem Classic ECO v2.

Dom w starej zabudowie, ocieplony styropianem, piec znajduje się w piwnicy, a do ogrzania mam tylko parter.

Nie potrafię dobrać dobrych ustawień do tego pieca, próbowałem już na różnych ustawieniach i najwyraźniej mi nie wychodzi.

Moje obecne ustawienia:

Temp. zadana - 56 st.

Hist. kotła - 5 st.

Grzanie:

Podawanie - 5 s.

Pauza - 80 s.

Siła nadmuchu - 30%

Podtrzymanie:

Podawanie - 8 s.

Pauza - 20 min.

Podtrzymanie LATO - 30 min.

Podtrzymanie wentylatora:

Praca - 65 s.

Pauza - 6 min.

Siła nadmuchu - 30%

Wentylator płynnie - nie

Pompa C.O. - 50 st.

Bojler 100l na 3 osoby, przesłona wentylatora zewnętrzna otwarta na 2/3 klapki, przesłona wewnętrzna całkowicie otwarta, klapka przy piecu odsłonięta.

Popiół jest mieszany, są lekkie niedopałki, a zasypanie podajnika 50kg groszku starcza na ok 2 dni i 2-6 godzin. Program pracy ustawiony na tryb rodzina.

Płomień po pracy na grzaniu utrzymuje się na ok 10-15 min, jest dość mały, potem lekko się żarzy i tak do czasu przedmuchu z wentylatora.

Czytając różne fora i stosując się do rad innych ludzi, przestawiając ustawienia sterownika nie jestem w stanie poprawić spalania węgla, niedawno ustawiłem 52 st. temperatury zadanej, 50 kg wystarczyło na 3 dni i 16 godzin jednak piec przez ten okres strasznie się zabrudził i obrósł sadzą.

Poniżej wstawiam zdjęcia, które mogą w jakimś stopniu pomóc.

Dzięki :)

https://imgur.com/a/2EBYk

Opublikowano

Witam

Polecal bym zamknac klapke powietrza wtórnego a lekko otworzyc klapke przy wentylatorze .Takie moje spostrzezenie i temperature zadana proponowal bym podniesc do 60°.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.