mastahh5 Opublikowano 29 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Cześć, mam prośbę o pomoc. W domu jednorodzinnym mam zainstalowany kocioł jednofunkcyjny Saunier Duval Thema Condens FAS 18 wraz z zasobnikiem, instalacja jest nowa, pracuje od 2014 roku Zauważyłem, że od dłuższego czasu z kotła wydobywa się niepokojący hałas - taki jak na dołączonym filmu. https://streamable.com/jmts5 https://streamable.com/n3qtn Dzieje się tak najczęściej przy starcie pracy pompy, po kilkunastu minutach sytuacja się stabilizuje i pompa pracuje OK, zarówno przy grzaniu cwu jak i co. Serwisant stwierdził, że prawdopodobnie kończy się pompa i faktycznie dźwięk pochodzi od pompy. Pompa to Wilo o poniższych oznaczeniach/parametrach INTHB15/5-2 4525544 I: 60W II 83W 13W27 W związku z tym mam kilka pytań: 1) czy Waszym zdaniem to faktycznie koniec pompy? Czy można ją zregenerować/przeczyścić etc.? 2) czy orientujecie się czy można taką pompę gdzieś kupić, prócz przez serwisanta? (żeby ewentualnie kupić i wezwać serwis do wymiany) lub czy może istnieć jakieś zamiennik? Niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie w sklepach internetowych. 3) czy istnieje jakieś ryzyko, że podczas pracy pompa zupełnie stanie i może powstać jakieś ryzyko dla instalacji/domu? Dzięki
sambor Opublikowano 29 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 29 Stycznia 2018 A próbowałeś ją odpowietrzyć? Pompa Wilo w wieku 4 lat to młoda sztuka, to nie chińczyk tylko prod niemiecka Możesz pytać tu http://systemgaz.com.pl/pompy_kotlowe,589,0.html
Ed3k Opublikowano 30 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Jeżeli pompa pompa nie ma już gwarancji to w ostateczności rozebrał bym ją, u mnie pompa Grundfosa też wydawała podobne dźwięki, serwisant stwierdził że trzeba wymienić, ale pomyślałem ze skoro pompa idzie "do wymiany" to ją wykręcę i rozbiorę. Po rozkręceniu okazało się że wirnik jest cały oblepiony kamieniem i wpadał w drgania dlatego hałasował, po wyczyszczeniu pompa działa jak nowa już 3kolejne lata
sambor Opublikowano 30 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zanim zaczniecie samodzielnie grzebać przy kotle to trzeba odciąć dopływ gazu i en el do kotła. To ważne!
mastahh5 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Autor #5 Opublikowano 31 Stycznia 2018 hej, dzieki za odpowiedzi. Co prawda nie znalazłem instrukcji do mojej pompy (żadne z oznaczeń z naklejki na pompie nie pojawia się w google - swoją drogą jak znaleźć właściwe?), ale samo odpowietrzenie w pompie Wilo Smart wygląda następująco, zakładam, że jest analogicznie: Czyli rozumiem, że powinienem zamknąć obieg na zasilaniu, czyli po lewej stronie Spróbuje, ale serwisant był 1,5 miesiąca temu, zdaje mi się, że próbował odpowietrzyć pompę, bo mu zgłaszałem problemy. A co z moim ostatnim pytaniem tzn. 3) czy istnieje jakieś ryzyko, że podczas pracy pompa zupełnie stanie i może powstać jakieś ryzyko dla instalacji/domu? Co się stanie gdy pompa się zablokuje? Piec wykryje nieprawidłowość i się wyłączy? Dzięki!
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 31 Stycznia 2018 Jak nie będzie przepływu to kocioł się wyłączy - przynajmniej powinien się wyłączyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.