dawid1989 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #26 Opublikowano 4 Lutego 2018 czyli zawory wystarczą? , a woda na tym mieszalniku może isc tak jak na rysunku ??? tam nie trzeba zaworu ? czy też zmieniać zasilanie/powrót przy listwach podłogówki ?
gmaj22 Opublikowano 4 Lutego 2018 #27 Opublikowano 4 Lutego 2018 Dla ścisłości opisz po kolei powroty z tyłu kotła. Rura bezpieczeństwa do zbiornika otwartego powinna być od góry kotła/zasilania a nie powrotu. Nie podoba mi się też podłaczenie pompy cyrkulacyjnej CWU pod wymiennikiem. Zbiornik przeponowy jest w ogóle podłączony? Po za tym to jest zbiornik do c.o. a nie cwu - bez atestu PZH oraz na nizsze cisnienie dopuszczalne. Co zas do belek, to trzeba najpierw wiedzieć, która ma być zasilajaca z rotametrami a która powrotna. Czasami łatwiej jest zamienić rury przy kotle niż przy belkach. Jaka jest odległość między belkami?
dawid1989 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor #28 Opublikowano 4 Lutego 2018 jeżeli zbiornik przeponowy to jest ten czerwony baniak to tak jest podłączony na lewo od spływów odległość miedzy belkami to 30 cm wydaje mi sie ze tam bedzie łatwiej zmienić niż przy kotle sie bawić
gmaj22 Opublikowano 4 Lutego 2018 #29 Opublikowano 4 Lutego 2018 To zawór bezpieczeństwa również na powrocie? Gratulacje... Kolejność powrotów może pozostać- zawór zwrotny najłatwiej będzie wkręcić nad zaworem kulowym na powrocie podłogówki 1/doprowadzic do porządku zabezpieczenie kotła jak nalezy, czyli układ otwarty z rurą o DN minimum 25 mm. Zawór bezpieczeństwa 1,5 atm na kotle lub nad nim. 2/ zabezpieczenia jak dla układu zamknietego nie polecam, zwłaszcza dla kotła "no name", do tego starego 3/ zabezpieczenie, które w tej chwili jest to zabezpieczenie połowiczne a na pewno niewystarczajace 4/ belki - masz dwa wyjścia: albo zasilanie z kotła do górnej i przekładasz rotametry na górna belkę, albo zasilanie podłączasz do dolnej belki. Tak czy owak trzeba ciąć, bo zaoszczędzono na śrubunkach/zaworach z półsrubunkami. Odległość między belkami jest wystarczajaca aby zamontować pompę oraz 3D przy nich. To zalezy jaka jest długość zaworu TZM. W innym watku zamieszczałem szkic - jak znajdę to wkleję. 5/ brak zabezpieczenia bojlera CWU na dopływie zimnej wody; powinien być zbiornik membranowy do wody pitnej, zawór bezpieczeństwa 6 atm i zawór zwrotny. Pracy i zakupów zatem przed Tobą sporo. Pokaż powyższą listę oraz szkic @odpowietrznika hydraulikowi-powinien wiedzieć, co zrobić. PS: Szkicu nie znalazłem, za to mam gotowe zdjecie. Oczywiście nie musisz kupować takiego zestawu, wystarczą trójniki, śrubunki, kolanka i nyple :) W tej opcji przenosisz pompę podłogową i TZM między belki i rezygnujesz z zaworu zwrotnego na powrocie przed kotłem. (jeśli się zmieści pod TZM-em, bo miejsca jest mało) Jeśli nie - dajesz go tak jak wczesniej napisano.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.