piastun Opublikowano 22 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Witam, co może być przyczyną smrodu nafty przy spalaniu gazu ziemnego w palniku kuchenki? Pojawiło się dzisiaj niespodziewanie. Zapach pojawia się tylko przy spalaniu.
tommy07 Opublikowano 22 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 22 Stycznia 2018 Może gazowniki mają jakiś przeciek na gazociągu i mocno nawonili instalację.Nic innego mi nie przychodzi do głowy.
piastun Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 23 Stycznia 2018 wczoraj żona w innym pomieszczeniu coś malowała (farbą olejną) i to może być ten trop. Znalazłem podobny wątek w internecie "sam sobie odpowiem i dla potomnych... informuję, iż w przypadku gdy używamy kuchenki (gotujemy )i czujemy dziwny zapach to gaz podczas spalania łączy się z frakcjami lotnymi zawartymi w np.lakierach farbach i to one właśnie dają taki efekt że czujemy zapach ropy lub nafty.Prawdopodobnie ktoś jak nie my coś malował. "
Hermogenes Opublikowano 23 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 23 Stycznia 2018 A jak kiedyś będziesz czuł zapach niespalonego butanu to odkładaj kasę na nową lodówkę :D poz. Hermogenes
drewniak Opublikowano 23 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Jak kupowałem ostatnio lpg do kuchni to sprzedawca zaoferował tańszy śmierdzący i droższy ale nie śmierdzący .
Hermogenes Opublikowano 23 Stycznia 2018 #6 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ja kiedyś odkryłem że najbardziej śmierdzące to jest ta ciecz pozostająca ciągle w butli . Sprzedawca tłumaczył że to jest specjalnie dodawane, ale ja gazownikiem nie jestem i nie miałem argumentów . Zdaje się jednak iż są to inne ciężkie węglowodory o wyższej temperaturze parowania. Zapewne ten droższy jest dokładniej oczyszczony. poz Hermogenes
piastun Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor #7 Opublikowano 24 Stycznia 2018 w moim przypadku to jest gaz z rurki więc to nie to.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.