beyron Opublikowano 19 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Witam serdecznie, ja w domu w pow.180m2 posiadam kocioł żywiec 25kw Z tego co zauważyłem w ostatnim czasie powstają straszne spieki,których mimo różnych ustawień pieca nie umiem zniwelować. obecne ustawienia kotła: temp.zadana: 55* czas podawania: 16s przerwa podawania: 55s temp.zalania pompy: 42* Histeryzacja CO: 2* Histeryzacja CWU: 2* Nadmuch: 6 bieg Tryb pracy: Ogrzewanie domu Regulacja pokojowa: wyłączona Alarm temp.: 3h Przerwa w podtrzymaniu: 20min. Piec pracuje na sterowniku ST-37 Na pompie ustawiony 1 bieg. Na wentylatorze otwarte do 1 ogniwa. Może ktoś miał podobne problemy i potrafi mi doradzić. Dodam jeszcze że przy obecnych temp.spala mi ok.120-130kg/tydzień,więc wydaje mi się że trochę dużo jak na tak łagodną zimę. pozdrawiam
mafik Opublikowano 19 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Wydłużaj przerwe w podawaniu, spalanie raczej masz przyzwoite jak na taką powierzchnie
beyron Opublikowano 20 Stycznia 2018 Autor #3 Opublikowano 20 Stycznia 2018 właśnie problem jest tego typu to jak ustawię w palenisku kopczyk tak na 3-4cm nad palenisko, to następnego dnia już pali mi się poniżej korony paleniska i mam obawy żeby mi się w środku nie wypaliło.
mafik Opublikowano 20 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 20 Stycznia 2018 A to są spieki z niedopałów czy taki żużel ? Wstaw fotke najlepiej
Gość Oldek Opublikowano 21 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Żywiec najlepszy (był) na drugi dzień i schłodzony do 5°C. Myślę że spieki mają wszyscy, nie wliczając w to sprzedawców węgla i bałwochwalców.
beyron Opublikowano 23 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Kiedyś wyrzucało mi do popielnika niedopalony węgiel. Więc co tydzień przesiewałem popiół i ok 0,5 wiadra węgla odzyskiwałem do kolejnego wykorzystania. Po kilku zmianach w ustawieniach zaczęły pojawiać się te spieki. Czytałem,że może być to powodem zbyt małej ilości powietrza podawanego do palnika. Aktualnie sytuacja wygląda tak: 1. zdjęcie spieków w palenisku (mimo,że w sobotę ustawiłem kopczyk,to znów pali się w palenisku a nie nad nim) 2. zdjęcie wentylatora i otwartej przesłony
mafik Opublikowano 23 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Wydaje mi się że raczej odwrotnie jest w tym nadmuchem, za duży powoduje spieki, a ile masz biegów nawiewu ? 10 ? Podaj też jakie masz nastawy po korekcie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.