Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Defro Komfort Eko Pz 12Kw

TomiiN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja to wiem i nie blokuje go. Nie zrozumieliśmy się.

Tylko sprawdzałem działanie odwracając pokrętło i wtedy powrót miałem cieply ale brak regulacji na grzejniki

No to podwójnie żle, bo nie masz zaworu zwrotnego tam gdzie trzeba i pompa zaciągała powrotem z kotła.

Opublikowano

No to podwójnie żle, bo nie masz zaworu zwrotnego tam gdzie trzeba i pompa zaciągała powrotem z kotła.

Chodzi ci o to że na wyjściu 3d - powrót już przy kotle powinien być zawór? Jeśli tak to masz rację.

Zauważyłem to jak się odpala pompa cwu i rośnie mi temp zaworu i wtedy zawór 3d musi się zamykać bo temp jest wyższa niż zadana,.

Opublikowano

Może to nie temat w tym poście ale jakie sprzęgło polecacie do 12kw?

Myślę o Afriso...jak z podłaczeniem....czy wykorzystam w nim swój zawór 3d..wiem że tam jest też jakiś czujnik..pytanie gdzie go podłaczyć

Opublikowano

post-76096-0-98137800-1516608208_thumb.jpgpost-76096-0-98137800-1516608208_thumb.jpg

Może to nie temat w tym poście ale jakie sprzęgło polecacie do 12kw?
Myślę o Afriso...jak z podłaczeniem....czy wykorzystam w nim swój zawór 3d..wiem że tam jest też jakiś czujnik..pytanie gdzie go podłaczyć

W sprzegle "Afriso" nie ma czujnika.

Opublikowano

Witam ponownie. Paliłem w piecu przez ostatnie 3 dni jeszcze bez przeróbek ale w miarę to szło lecz wydaje mi się że trochę dużo mi spalił bo kiedyś czytał że przy podobnej sytuacji jak u mnie tzn 105m2 dom ocieplony ludzie w piecach z zasobnikiem spalają na dobę do 10kg ekogroszek. Mi wyszło 1kg na 1godz. Czyli 60 kg =60godz. Czy jestem w stanie zejść nizej, a z cwu jeszcze nie korzystam choć jest grzany bojler żeby ta temp powrotu była wyższa. Pewnie z czasem jakoś po woli będę schodził ale gmaj22 jak myślisz czy po tych przeróbkach co mi doradziles coś zaoszczędzę na towarze ?

Opublikowano

1 kg/godz to jest realnie około 6 kW, czyli 60 W/m2.  Przeróbki są po to, aby instalacja dobrze działała. To czy spalisz mniej, czy więcej zależy od strat ciepła budynku i sposobu palenia. 

Opublikowano

To jest to realne żeby przy 100 M2 zejść poniżej 10 kg na dobę 24h ? A żeby najlepiej wychodziło to jakie najlepiej trzymać temp? 65 CO i 60 CWU. Hydraulik ma być 22/23 stycznia i będziemy działać. Tylko że w radio mówili że na weekend ocieplenie ponad 10 więc nie wiem czy na mrozach przetestyje. A jakie zawory zwrotne lepsze te miedziane czy takie czarne różnicowe ?

Opublikowano

post-76096-0-20250200-1516648758_thumb.jpg

To jest to realne żeby przy 100 M2 zejść poniżej 10 kg na dobę 24h ? A żeby najlepiej wychodziło to jakie najlepiej trzymać temp? 65 CO i 60 CWU. Hydraulik ma być 22/23 stycznia i będziemy działać. Tylko że w radio mówili że na weekend ocieplenie ponad 10 więc nie wiem czy na mrozach przetestyje. A jakie zawory zwrotne lepsze te miedziane czy takie czarne różnicowe ?

Zawór zwrotny mosiężny.

Opublikowano

O no no takie mam ale niektórzy na zdjeciach widzę że mają takie czarne stalowe

Opublikowano

Mosiężny z METALOWYM grzybkiem.

Oczywiście że jest mozliwe zejść poniżej 10 kg/dobę, ale w bardzo dobrze zaizolowanym domu. Mówimy tu o takich temperaturach zewnetrznych, jakie mamy teraz.

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie rury powrotu, aktualnie mam 28 i wchodzą do niej 22. Czy dać na powrót 35 tam gdzie pompa kotłowa ma być czy 28 jest ok ?

Opublikowano

Jak pompa kotłowa, to jest OK.

Opublikowano

Zawór grzybkowy który mam założyć na powrót z cwu 3/4 na rurę 22 a na powrót 1" na rurę 28 to taki ?

Opublikowano

Taki ?

post-77347-0-05422000-1516692508.jpg

Opublikowano

Jak myślicie czy rzeczywiście dolożenie pompy kotłowej przed zaworem 3d w celu ochrony powrotu może zwiększyć spalanie?

A może się w to nie bawić i zainwestować w sprzęgło? Jaki może być koszt przerobienia już istniejacej instalacji

Opublikowano

Mi za moje przeróbki policzył ok 500/2 dni roboty. Ten co był hydraulik mówił że jak robi podłogowe ogrzewanie to zawsze daje sprzęgło i nigdy nie miał problemu z zimnym powrotem i że mu się to zawsze sprawdza i też tylko takie rozwiązanie poleca i robi. Tak liczą od 250/dniowke + materiał. Sprzęgło nie wiem ile i jak to faktycznie działa też nie wiem.

Opublikowano

Pytanie czy sprzęgło będzie ok do defro komfort eko 12kw ?

grzejników mam 7 + drabinka łazienka

dwie pompy co i cwu

Opublikowano

Napewno bedzie to dobre rozwiązanie tylko z tego co pamietam sprzęgło musi być minimum 2x wieksze jak kocioł. Posiadam ten sam tylko 15kw sprzęgło już czeka na zamontowanie sam robilem 75kw

Opublikowano

Ja chce chyba afriso 70kw..koszt nie jest duży a czuje że to w końcu rozwiąże mój problem

Opublikowano

Ja chce chyba afriso 70kw..koszt nie jest duży a czuje że to w końcu rozwiąże mój problem

Opublikowano

Jak już sie tak uparłeś na to Afriso, to weż coś takiego. Do podłogówki i grzejników jak znalazł. Tylko niech to dobrze podłaczą. Zwróc uwagę na umejscowienie ZZ przy mieszaczu, bo o tym wielu zapomina :)

post-51897-0-84557800-1516706542.jpg

Opublikowano

Jak już sie tak uparłeś na to Afriso, to weż coś takiego. Do podłogówki i grzejników jak znalazł. Tylko niech to dobrze podłaczą. Zwróc uwagę na umejscowienie ZZ przy mieszaczu, bo o tym wielu zapomina :)

afriso podłoga_grzejniki.jpg

Nie mam podłogówki wiec ten zestaw jest mi zbedny.

Nie uparłem się na afriso jeśli masz doświadczenie i możesz coś sensownego polecić to będę wdzięczny.

Opublikowano

Najtańszy na allegro

afriso ?
Opublikowano

Gmaj22 a czy do mnie takie sprzęgło nie byłoby lepszym rozwiązaniem, ? Czy to które mi podpowiedziales będzie najlepsze ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.