Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Defro Komfort Eko Pz 12Kw

TomiiN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyjrzałem się jeszcze temu p.oparzeniowemu za bojlerem i nie widzę tam zaworów zwrotnych. Powinny byc dwa: jeden miedzy wyjsciem ciepłej wody a ATM oraz drugi na podmieszaniu zimnej do ATM. Bez tych zaworów nie będzie prawidłowo mieszać. 

Co zaś do powrotów: lepiej będzie jesli zamkniesz zawór na "obejściowym" powrocie a otwoerzysz powró przez 4D.

W KP1 możesz pompę kotłową podłączyć jako pompa dodatkowa P2 i wybrać opcję "pompa c.o." Będzie pracować równocześnie z pompą podstawowową c.o.

Opublikowano

W instrukcji napisali żeby dać zawory zwrotne jeśli jest cyrkulacja ale u mnie nie ma więc dać te zawory?

Opublikowano

Owszem, jeśli jest cyrkulacja, to zupełnie inaczej taki zawór się podłącza i potrzeba jednego zaworu zwrotnego więcej. Tutaj trzeba dwóch, nie licząc tego, który już powinien być przed zaworem bezpieczeństwa na dopływie zimnej wody.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Mam pytanie po zamontowaniu zaworów grzybkowych regulacyjnych za pompa kotłowa oraz na powrocie cwu jak nimi regulowac ? Instalacja w miarę chodzi, nie mam póki co siedzieć przy piecu bo robią się niewielkie spieki ale to z czasem się tym zajmę i narazie 100 kg wystarczyło na równy tydzień przy 20 st w domu w nocy 19 i cwu przy tym lecz nie wiele jej używam bo nie mieszkam jeszcze, mrozy 5/10 minus.

Opublikowano

Aha i pytanie bo piec to nowość w moim życiu i czy normalnym jest że jak się pompki włączają to jakieś 5 minut w rurach i w pompce szum i bulgotanie wody ? A piec ustawiony na priorytet cwu bo jak były pompy równolegle to szalało wszystko a nie mam czasu siedzieć póki co przy tym. Jakieś rady?

Opublikowano

Witam. Mam pytanie po zamontowaniu zaworów grzybkowych regulacyjnych za pompa kotłowa oraz na powrocie cwu jak nimi regulowac ? Instalacja w miarę chodzi, nie mam póki co siedzieć przy piecu bo robią się niewielkie spieki ale to z czasem się tym zajmę i narazie 100 kg wystarczyło na równy tydzień przy 20 st w domu w nocy 19 i cwu przy tym lecz nie wiele jej używam bo nie mieszkam jeszcze, mrozy 5/10 minus.

Powiem ci tak bo sam mam taki zawór zamontowany i im bardziej go przykręce tym chłodniejsza temp wpada do kotła
Opublikowano

Aha i pytanie bo piec to nowość w moim życiu i czy normalnym jest że jak się pompki włączają to jakieś 5 minut w rurach i w pompce szum i bulgotanie wody ? A piec ustawiony na priorytet cwu bo jak były pompy równolegle to szalało wszystko a nie mam czasu siedzieć póki co przy tym. Jakieś rady?

Masz powietrze w instalacji.

Ja ustawiam najwyższą prędkość na pompach i po chwili idę odpowietrzać grzejniki zaczynając od najbliższego

Opublikowano

Nie mam grzejników , sama podłogowa , są niby odpowietrznik automatyczne na rozdzielaczu ale wyżej nad piecem to tylko zawór bezpieczeństwa chyba mi zostaje i nim delikatnie upuszczać powietrze

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na rozdzielaczu powrotnym podłogówki nie powinno być odpowietrznika automatycznego tylko ręczny. Jeśli jest automatyczny, to nalezy zakręcić "kapturek".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.