Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Defro Komfort Eko Pz 12Kw

TomiiN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1.pptKoszty AFRICO

Opublikowano

post-76096-0-77100400-1516712708_thumb.jpg

attachicon.gif1.pptKoszty AFRICO

Sory przesyłam foto.

Opublikowano

Samo sprzęgło to juz poniżej 500zl.

Pompy mam dwie pkus zawór 3d i siłownik więc to wykożystam.

Przeróbka instalacji.

Czy coś jeszcze potrzebuje

Opublikowano

Coście się tak na te sprzęgła uparli?

@TomiIn - nie proponowałem sprzęgła- był schemat z 3D mieszającym do podłogówki

@manx - skoro nie masz podłogówki tylko grzejniki, to po co Ci sprzęgło.

To nie są dwa takie same sprzęgła: pierwsze 2/4, drugie 2/2

Opublikowano

No to skoro nie sprzęgło to co.

Albo pompa kotłowa przed 3d albo 4d i pomp na powrocie.

Na stałe cwu odpada za wysokie koszty.

Opublikowano

Witam. Mam pytanie do gmaj22 czy zawór grzybkowy który mam na powrotu założyć może być zwykły czy taki skośny bo z tym skośnym jest problem, nigdzie go nie mogę dostać - małe miasto. A i w internecie znaleźć nie mogę. Chyba że ktoś jakiś link do sklepu poda ?

Opublikowano

Jeśli ma to być zawór regulacyjny do c.o.,to zdecydowanie lepszy jest skośny. 3/4 cala w zupełności wystarczy.

Opublikowano

Znalazłem ale drogie strasznie za 1" i za 3/4" zapłaciłem 90zl. Drogie rzeczy.

Opublikowano

Zrobiłem otwory po 3 szt z każdej strony jak wyżej kolega miał. Nie wiem co to da bo rano to zrobiłem a teraz mnie nie ma przy piecu. Ale jak patrzyłem w piec ok 15 to jakby spieki zniknely. Lepiej dopala, ale czy faktycznie to jutro rano sprawdzę. A w pn spróbuje na silikonie koronę osadzić a we wtorek przeróbki pieca.

Opublikowano

Podniosłem też deflektor który wcześniej obniżyłem do ok 17 cm na koronę, teraz jest ok 22/23 cm nad korona, zobaczę czy coś to zmieni

Opublikowano

Podniesienie deflektora (zwłaszcza takiego wklęsłego) też ma wpływ na zmniejszenie spieków. 

Opublikowano

A na jakiej wysokości najlepiej umieścić deflektor. ? Fabrycznie zostawić ale to jakieś ponad 30 cm nad korona czy coś obniżyć jak niektórzy radzą ?

Opublikowano

Mo zdaniem 20-25 cm powinno być idealnie.Zresztą kształt deflektora, wysokość jego zawieszenia zależy głównie od konstrukcji kotła.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przeróbki wykonane, zawór 4d został ale jak będzie otwarty na 100 to jakby go nie było i stąd zawór kulowy z prawej jego strony, jak będzie dobrze chodziło to założę kolano OC 90' i będzie bez 4d. Pompa kotłowa też założona a pytanie takie , jak ja ustawić żeby włączała się kiedy temp powrotu spadnie do 49 a wyłączyła się jak temp powrotu będzie 55 ? Czy takie włączanie i wyłączanie się tej pompy nie będzie za bardzo mieszało w pracy pieca bo myślałem nad założeniem termostatu przylgowego do pompy na rurze powrotu. Czy mogło by to się udać. Instalacja wygląda jak laboratorium bimbrownia ale teraz mam nadzieję że bedzie działać! Założony również zawór mieszający do bojlera aby w bojlerze było 60 a na instalację ok 45-50 ochrona dzieci. Korona nawiercona i osadzona na silikonie i dlatego czekam do jutra aż odpalę żeby silikon wyschnal. Deflektor 20 cm nad korona. Póki co pompa podpieta jako pompa CO ale nie wiem w sumie jak najlepiej ja ustawić ?

post-77347-0-20117400-1517833035_thumb.jpg

post-77347-0-51640100-1517834092_thumb.jpg

post-77347-0-90542300-1517834137_thumb.jpg

post-77347-0-03827200-1517834226_thumb.jpg

post-77347-0-97825500-1517834277_thumb.jpg

post-77347-0-02543000-1517834344_thumb.jpg

post-77347-0-97928200-1517834397_thumb.jpg

post-77347-0-11673200-1517834452_thumb.jpg

Opublikowano

Ja jutro przerabiam.

W k1pv4 jest taka opcja, sam się nad nią zastanawiam, podłączasz czujnik na powrocie i podpinasz pod pompę podłogówki.

Tylko, no właśnie czy nie lepiej jest praca ciągła i regulować przepływ zaworem?

Zawsze można przepiąć w sterowniku.

Opublikowano

TomiiN - pokaż jeszcze podłaczenie 3D p.oparzeniowego przy bojlerze.

Podłączenia przy kotle nie są tak, jak było na schemacie.

Opublikowano

Pierwszy jest od kotła podpięta pompa kotlowa, później CO, później CWU. A powrót patrząc od pieca jest zbiornik czerwony, później pompa kotłowa, później powrót z podlogowki i na końcu powrót CWU oczywiście patrząc od pieca na dole powrotu.

post-77347-0-60193100-1517839381_thumb.jpg

post-77347-0-92806600-1517839457_thumb.jpg

Opublikowano

P.oparzeniowy jest dobrze, jeśli nie masz pompy cyrkulacyjnej.

Opublikowano

Nie mam cyrkulacji

Opublikowano

A jak z pompą kotłowa i jej ustawieniem? Czy termostat przylgowy dobrze będzie z nią dzialal czy lepiej jak będzie chodziła w pracy ciągłej jako pompa CO ?

Opublikowano

Najpierw wytłumacz, co to za pomysł z tym bajpasem obok pompy kotłowej. Zawór zwrotny miał być za pompą a nie na bajpasie.

I zawór kulowy na powrocie do 4D musi byc otwarty, bo inaczej pompa mieszacza będzie mieszać tylko wodę obiegową.

Opublikowano

Zielony to jest obieg pompy kotlowej i zawór zwrotny żeby nie wracało jak będzie pompa chodziła a niebieski to powrót z instalacji do kotła i zawór żeby nie wracało jak się włączy pompa kotłowa.

post-77347-0-93806200-1517853945_thumb.jpg

Opublikowano

Zawór kulowy na powrocie do 4d jest zamknięty ale za nim jest drugi otwarty tak że powrót schodzi w dół omijając 4d do powrotu a 4d jest otwarty na full. To jest zrobiona w razie jakby 4 d był całkiem usunięty a w jego miejsce bylo kolano

Opublikowano

Zmieściłbyś to na jednej rurce, tylko powrót z cwu z zaworem regulacyjnym nieco dalej musiałby iść.

Jesli ominiesz powrotem z mieszacza zawór 4D, to zmienisz kolejność podłaczeń zasilanie/powrót, bo powró z CWU masz wpięty do powrotu z 4D. To w takim razie gdzie jest wpięty ten "otwarty" powrót z podłogówki omijajacy 4D?

Opublikowano

Nie nie, może ciężko to na zdjęciu dojrzeć jutro zrobię lepsze zdjęcia żeby było widać co i jak.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.