Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Defro Komfort Eko Pz 12Kw

TomiiN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nic te zmiany na razie nie pomogły i nie więc czy pomogą bo wszystko jest tak samo tylko inny zawór miesza. Proszę napisz jak instalacje przerobić i co gdzie ma być bo mam już dość tego. 2 godz palenia wiem że to mało ale wydaje mi się bez różnicy jak wcześniej.

post-77347-0-32087400-1516283092_thumb.jpg

Opublikowano

A czy tu gdzie zaznaczyłem czerwony nie powinno być zaworu zwrotnego żeby prze siłowniku zamkniętym ciepła woda nie cofała się powrotem do rozdzielacza ?

Nie tam, gdzie zaznaczyłeś, tylko trzeba przenieść zawór zwrotny zza pompy podłogowej za trójnik mieszacza - tam gdzie na zdjeciu jest mufa pod 3D.

Opublikowano

Nic te zmiany na razie nie pomogły i nie więc czy pomogą bo wszystko jest tak samo tylko inny zawór miesza. Proszę napisz jak instalacje przerobić i co gdzie ma być bo mam już dość tego. 2 godz palenia wiem że to mało ale wydaje mi się bez różnicy jak wcześniej.

Bo grzejesz na 100 % otwarciu zaworu: temp. kotła 40C, zadana za zaworem-40 :) Bojler nie nagrzany.. To jest podłogówka: rozgrzewaj stopniowo po jednej pętli i nie od razu na 40 stopni za zaworem. Mniej ugryziesz, łatwiej przełkniesz :)

Zamiast pomp równoległych, daj mu na razie priorytet bojlera, żeby pompę podłogi wyłaczył na czas jego dogrzania.

O 13-stej rozpaliłeś - o 14:30 - wyciągasz wniosek, że nic te zmiany nie dały.

Opublikowano

W tym miejscu co teraz zaznaczyłem? A dlaczego ? Tu chyba w kierunku pieca płynie woda bo to powrót podlogowki czyli ma się nie wracać od pieca zimną wodą do zimnej od podlogowki ?

post-77347-0-32224200-1516295296_thumb.jpg

Opublikowano

Do czego ma być zakorkowane odejście za zaworem 4D? Pytam, bo nie wiadomo, co planujesz, a jest do wykorzystania dwie pompy i wyrzucenia 3D  albo 4D.

Opublikowano

iiN, dnia 18 Sty 2018 - 13:46, napisał:

A czy tu gdzie zaznaczyłem czerwony nie powinno być zaworu zwrotnego żeby prze siłowniku zamkniętym ciepła woda nie cofała się powrotem do rozdzielacza ?

Nie tam, gdzie zaznaczyłeś, tylko trzeba przenieść zawór zwrotny zza pompy podłogowej za trójnik mieszacza - tam gdzie na zdjeciu jest mufa pod 3D. Tak mi zapisałes o zaworze zwrotnym żeby go przenieść pod rozdzielacz dlatego pytałem jakieś zastosowanie tam będzie miał a dlaczego teraz jest źle, nie wiem bo się nie znam a chciałbym wiedzieć.

Opublikowano

Moja propozycja jest taka:

- zabezpieczenie kotła: zbiornik przeponowy podłączony do rury powrotu najbliżej kotła, zawór bezpieczeństwa 2,5 bar na kotle, zawór schładzający DVB.

-zasilanie z kotła : najpierw zasilanie 4 D, potem CWU. Mieszaczem 4 D obnizasz temperaturę na podłogówkę. Powrót z podłogowki do "bocznego" powrotu 4D.

Mieszacz 3 D sprzedajesz, darujesz lub odkładasz na czarną godzinę.

- powrót kotła - po kolei podłączone: powrot z zaworu 4 D i dopiero dalej powrót CWU. Na powrocie z 4D do powrotu kotła pompa kotłowa z zaworem zwrotnym i regulacyjnym. Przed pompą filtr.

- uzupełnianie zładu do poprawienia.

Opublikowano

To i ja coś napiszę bo sam w to nie wierzę co dziś zobaczyłem.

Przełączyłem zawór 3d z mieszacza na rozdzielacz i nagle z zadanej 62 - 65 powrót to 50 i najważniejsze pompka w auto jak wyższy bieg to spadek temp powrotu.

Nie rozumiem tego bo kiedyś to przerabiałem i nic a teraz nagle działa.

Ktoś mi to wytłumaczy.

Opublikowano

Hej. Dzięki udało mi się twoje rady rozrysować amatorsko. Czy o to chodzi? A co znaczy uzupełnianie zladu do poprawienia? Na to wychodzi że w sumie wiele do roboty nie ma, jeden dzień chyba monter sobie poradzi. Koszty będą ale żeby działało to muszą być.

post-77347-0-21681500-1516315874_thumb.jpg

Opublikowano

A w którym miejscu pompa kotłowa , może za zbiornikiem albo za powrotem z CWU , czy od razu na 4d ? Jak na rysunku. Do tego zbiornika jakiś zawór zwrotny ?

Opublikowano

Przemyslałem temat i uważam, że jednak lepiej sprawdzi się u Ciebie układ z 3D i pompą kotłową. Mieszanie na podłogówkę i ochrona powrotu będą działać całkowicie niezaleznie, a przy 4D różnie to bywa. I najbardziej pasuje do obecnego wyglądu instalacji, stąd niewiele przeróbek. 4D do usunięcia. Wyjście na pompę kotłową najlepiej z trójnika, do którego teraz podłączone jest zasilanie bojlera, które podłączasz wyżej. Daj na obiegu bojlera zawór grzybkowy za pompą a najlepiej na powrocie.

ZB- zawór bezpieczeństwa 2,5 atm- najlepiej bezpośrednio na kotle lub zasilaniu.

ZP-zbiornik przeponowy-na rurze powrotu najbliżej kotła

DVB- zawór schładzający - jeśli w kotle nie ma wspawanej głębokiej mufy na taki zawór, można go dać na "szczycie" pionowego kolektora zasilania. Wtedy zamieniasz kolano na trójnik. Pamiętać o prawidłowym "uzbrojeniu" DVB-instrukcja.

ZR-zawór regulacyjny grzybkowy za zaworem zwrotnym i pompą kotłową

zg- zawór grzybkowy regulacyjny na powrocie bojlera.

post-51897-0-51290500-1516355093_thumb.png

Opublikowano

Czyli coś jak na załączonym obrazku. Tzn zasilanie bojlera można zamienić z tym co ja tu na zdjęciu zrobiłem tzn pompa ale i tak chodzi o to samo. Te oklejone na niebiesko likwidacja i puszczenie do tyłu na dół i zbiornik czerwony też na sam dół. ZB mógłby być też chyba i tam ? Blisko zasilania a chodzi mi o to że lepiej by było rurkę odprowadzająca dorobić.

post-77347-0-05694900-1516356888_thumb.jpg

Opublikowano

Pokaż powyższy schemat i opis hydraulikowi - on już powinien wiedzieć, jak to zrobić. Ma wszystko podane na tacy. Oklejanie rurek tylko gmatwa sytuację :)  Pierwszy na zasilaniu od kotła musi byc obieg pompy kotłowej, potem obieg 3D a ostatni CWU. (na schemacie są odwrotnie). 

Prościej juz się nie da-reszta jak na schemacie:

post-51897-0-73409700-1516358870_thumb.png

Opublikowano

Mam pytanie, zawór grzybkowy regulacyjny jaki ma być i do czego on będzie służył na powrocie cwu i za zaworem zwrotnym pompy kotlowej ? ? Kupiłem już pompę taka jak jeden z kolegów pisał na samym poczatku i rozmawiałem z innym hydraulikiem dzisiaj.

Opublikowano

Był też u mnie hydraulik i też doradzał swoje że może gdyby jeszcze rurę powrotu za 4d dać nie 24 a 32 też by mogło pomoc, tak gdybal. A dzisiaj pięć chodzi od rana na priorytecie cwu. Na cwu ustawiłem 59 a na co zadana 65. Nawet to chodzi a zawór 4d dałem na połowę bo zimną wodą nie wracała i 3d też regulował wodę na instalację dobrze 40st. Dobrze chodziło i jak cwu spadła 2st to CO wyłączał pompę i chodziło CWU ale na piecu skoki były już tylko 58/67st więc dużo lepiej po tych zmianach co doradzales.

Opublikowano

Pompa kotłowa jak ma chodzić, tzn jak ma być podpieta? W pięć jako dodatkowa ? Tylko że te opcje tych dodatkowych są okrojone chyba że ma chodzić nieustannie ? Czy ma się wyłączać przy jakiś temp a przy spadku włączać ?

Opublikowano

Po co Ci dodatkowa pompa, jak juz masz wszystkie trzy?? Kotłowa, podłogowa i cwu.

Priorytet cwu wyłącza pozostałe pompy a był potrzebny tylko wczoraj do szybkiego naładowania bojlera. Pompa cwu ma chodzic cały czas. Podobnie jak podłogowa.

Zawór regulacyjny potrzebny do regulacji przepływu za pompa kotłową i w konsekwencji temperatury powrotu.

Ten drugi regulacyjny na powrocie cwu możesz sobie darować, skoro będzie pompa kotłowa, ale lepiej go mieć. Choćby po to, aby wymienić kiedys bojler bez spuszczania wody z instalacji. Zawór kulowy masz tylko przed pompą CWU.

W Twoim przypadku pompe kotłową najlepiej będzie ustawić na pracę ciągłą, albo podłączyć jako pompa dodatkowa 1 i ustawić ja jako podłogowa. Czujnik podłogówki dac na powrót kotła i ustawić.temp max- 2-3 stopnie powyżej oczekiwanej temp. powrotu (i tak nie korzystasz z tego czujnika dla podłogówki). Jak spadnie o histerezę 2-3 stopnie, to pompa się włączy. 

Opublikowano

Po co Ci dodatkowa pompa, jak juz masz wszystkie trzy?? Kotłowa, podłogowa i cwu.

Priorytet cwu wyłącza pozostałe pompy a był potrzebny tylko wczoraj do szybkiego naładowania bojlera. Pompa cwu ma chodzic cały czas. Podobnie jak podłogowa.

Zawór regulacyjny potrzebny do regulacji przepływu za pompa kotłową i w konsekwencji temperatury powrotu.

Ten drugi regulacyjny na powrocie cwu możesz sobie darować, skoro będzie pompa kotłowa, ale lepiej go mieć. Choćby po to, aby wymienić kiedys bojler bez spuszczania wody z instalacji. Zawór kulowy masz tylko przed pompą CWU.

W Twoim przypadku pompe kotłową najlepiej będzie ustawić na pracę ciągłą, albo podłączyć jako pompa dodatkowa 1 i ustawić ja jako podłogowa. Czujnik podłogówki dac na powrót kotła i ustawić.temp max- 2-3 stopnie powyżej oczekiwanej temp. powrotu (i tak nie korzystasz z tego czujnika dla podłogówki). Jak spadnie o histerezę 2-3 stopnie, to pompa się włączy. 

Ja tam zamierzam zrobić przy kotłowej, czyli podłączyć jako podłogówka z czujnikiem ale wtedy max temp jest 50stopni, ale to dobre rozwiązanie bo jak się załączy cwu to po co kotłowa ma działać

Opublikowano

Otóż to... :) Tylko w takim przypadku wypadałoby dać zasilanie pompy CWU pomiędzy pompą kotłową a pompa mieszacza/podłogową ( tak jak na schemacie w poście #61.  Tą samą kolejność zachować przy połączeniu powrotów- to bardzo istotne. Ten schemat najlepiej oddaje "rzeczywistość" w kotłowni autora.

Opublikowano

Jeszcze pytanie czy zimną wodą z zaworu DBV ma być wpięta w powrót do pieca gdzie kolwiek czy gdzieś pomiędzy coś a coś, najłatwiej by było najbliżej tego zaworu gdzieś i chyba to nie ma znaczenia bo to tylko ochrona która może nigdy nie zadZialac ?

Opublikowano

Skoro już tyle wypytałem i tak wiele się dowiedziałem popytam jeszcze. A jakby pompę kotłowa podpiąć jako pompę dodatkowa 2 i jako pompę CO to czy ona by się nie włączała wtedy co pompa od podlogowki bo w piecu to tej jest pompa co a temp reguluje zawór 3d. I czy wtedy by nie był załatwiony całkiem problem z zimnym powrotem . Bo wtedy jest potrzebna ta pompa jak przecież chodzi podłogowa CO ?

post-77347-0-91893600-1516397520_thumb.jpg

post-77347-0-30068900-1516397582_thumb.jpg

Opublikowano

A czy czasami tymi zmianami co już zaszły dzięki gmaj22 nie udało się już osiągnąć tego co zamierzone ? Tylko że 4d otwarty na połowę, priorytetowa pompa cwu a wszystko pięknie jakby działało. W końcu. Coś po wykresie są wahania temp ale chyba znośne. A węgiel spalony pięknie, sam proszek(ten po lewej na zdjęciu wczorajszy a ten sam prosEk z prawej to dzisiejsze ręcznie rozgarnalem żeby było widać różnicę), praca w pid, i w zasobniku widać że też nie wiele poszło.

post-77347-0-77181600-1516397952_thumb.jpg

post-77347-0-42064000-1516398081_thumb.jpg

Opublikowano

Pompa podłogówki tez ma chodzic cały czas.  Najpierw popraw instalację, nad podłączeniami póżniej będziesz myslał. Bo opcji jest sporo.

Jak chcesz tak zostawić, to zawór 4D maksymalnie w prawo. Przynajmniej dopóki masz zbiornik przeponowy tam gdzie teraz jest.

Pompę CWU na pracę ciągłą. Jak  zmniejszysz  zadaną za zaworem 3D, to powrót tez nieco sie podniesie. 

Opublikowano

Dziś zamontowałem pompe kotłową, ja wpiołem ją razem z pompą CO do jednego gniazda, obie załączają sie przy teperaturze 45 stopni. Powrót duzo cieplejszy, ale jak to wpłynie na prace pieca to zobaczymy. Poniżej aktualne parametry.

post-76690-0-50375800-1516477702_thumb.jpg

Opublikowano

W KP1 możesz pompę kotłową podłączyć jako pompa dodatkowa P2 i wybrać opcję "pompa c.o." Będzie pracować równocześnie z pompą podstawowową c.o.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.