Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Defro Komfort Eko Pz 12Kw

TomiiN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To mnie nie pocieszyles ale dobrze że na to popatrzyła. Co w takim razie źle jest? Zawór 3d ciągle na 100% otwarty czyli jakby go tam nie było. Pytałem montera ale twierdził że musi być sam już nie wiem dlaczego. Monter był gdzieś znajomy trochę kolega i wiele pieniędzy nie wziął więc co mu teraz zrobić. Będzie musiał poprawic samouk jeden.

post-77347-0-82101800-1516264482_thumb.jpg

post-77347-0-17198200-1516264537_thumb.jpg

post-77347-0-54572600-1516264612_thumb.jpg

Opublikowano

Ten zbiornik membranowy czerwony jeśli o to chodzi Jest na powrocie z podlogowki i zawór bezpieczeństwa jest pod nim a teraz wiaderko na nim wisi, to wiaderko to mój patent kiedyś myślałem zrobić jakąś rurkę w dół z tego

Opublikowano

A mógłbyś mi tak na prosty łeb wytłumaczyć co jak przerobić jak zawór najlepiej kupić i jak to przerobić żeby miało to ręce i nogi? I czy po tych przeróbkach problem z zimnym powrotem zniknie ? Jesteś monterem czy projektujesz czy to twoje hobby, może masz jakiegoś montera albo sam robisz w okolicach Staszowa 28-200 chyba że napiszesz mi tak że nawet mało bystry monter jak mój będzie umiał to naprawić i jeszcze bardziej nie pomieszać ?

Opublikowano

Zbiornik przeponowy jest ŻLE!! Ściągnij pokrętło z 3D i plastikowy adapter, żeby było widac mosiężną oś zaworu. Ściągnij też siłownik z 4D, bo dasz go na 3D. Sam 4D zaś otwórz na maksymalny przepływ na instalację, czyli maksymalnie w prawo.

Najpierw trzeba zabezpieczyć to co jest, żeby kłopotów nie było. Przeróbkami zajmiesz się pózniej, tam jest więcej "zonków", np. zawór zwrotny na obiegu podłogówki jest zle zamontowany.

Opublikowano

Jeszcze tu nie mieszkam a myślę że jakieś przeróbki będą trwały dzień max dwa dni więc bez ogrzewania wytrzymam. Ale póki co zrobię jak mówisz teraz. A czemu zbiornik przeponowy też źle?

Opublikowano

Zawór zwrotny też jak ma być ?

Opublikowano

Mam te zdjęcia. A może mi faktycznie napisz ale narysuj na zdjęciach co jak trzeba przerobić i poprostu to zrobię bo jak mam się meczyc i zachodzić w głowę to wolę to zrobić i w końcu cieszyć się normalnym paleniem i działaniem pieca

post-77347-0-76326100-1516267026_thumb.jpg

post-77347-0-01800300-1516267293_thumb.jpg

Opublikowano

Teraz tak: 

1- zawór 4D: zakładasz pokrętło z 3D na niego i zostawiasz jak jest, czyli maksymalnie w prawo. Zapominasz, że go w ogóle masz-przynajmniej do poprawy instalacji.

2- zawór 3D - ponieważ na zdjęciu jest OTWARTY , to teraz czytaj uważnie: Wyłączasz sterownik i musisz wysprzęglić ŚCIĄGNIĘTY z 4D  napęd, obrócić RĘCZNIE pokrętło napędu maksymalnie w lewo.. I najważniejsze: zmieni sie kierunek otwierania zaworu. W tym celu albo zaminiasz miejscami przewody zasilania siłownika w sterowniku L1 z L2, albo zmieniasz kierunek otwarcia w ustawieniach sterownika  na "w lewo" (najpierw sprawdż w instrukcji). Dopiero potem zakładasz siłownik na zawór 3D i przełaczasz sprzęgło na "auto"

Opublikowano

Ok. Wiem jak. A powiedz co mi dadzą te zmiany teraz. I jak to wszystko zmienić żeby było dobrze i żeby problemu z zimnym powrotem nie było ?

Opublikowano

W ten sposób ma być zamknięty żeby gorąca woda nie szła na powrót ?

post-77347-0-46216300-1516270712_thumb.jpg

Opublikowano

Te zmiany są po to, aby instalacja była bardziej bezpieczna, niz dotychczas. To podstawa.

Sterowanie podłogówką: pompa c.o. jako podłogowa, zawór 3D jako zawór wbudowany podłogowy, sterowanie pogodowe, czas pełnego otwarcia spisz z obudowy siłownika ( najprawdopodobniej 120 sekund), skok  jednostkowy 5%, minimalne otwarcie 15%-20%. 

Sterowanie bez pokojówki, chyba że masz dedykowany panel pokojowy Rs Techa.

OCHRONA POWROTU: w obecnej sytuacji tylko przez ciągłą pracę pompy CWU. Dać na najniższy bieg i wyregulować zaworem za bojlerem tak aby przy zadanej na kotle np. 50C, temperatura powrotu nie była niższa niż 42-45C. 

Opublikowano

Napisałem wyrażnie: oba mieszacze mają być w takiej pozycji, jak na poprzednich zdjęciach. Wtedy wyłączyć sterownik i zrobić to, co napisałem w  dwóch poprzednich postach.

Piszesz, że wiesz jak, a okazuje się, że jednak nie wiesz...Jesli ktokolwiek ma Ci pomóc, to musisz robić dokładnie to, co jest napisane. 

Tak jak jest na ostatnim zdjęciu, to zawór 3D jest zamknięty, ale w takiej pozycji zaworu 3D, siłownik musi być przekręcony maksymalnie w prawo

Opublikowano

Tylko że nie mam zaworu za bojlerem chyba chodzi o ten oparzeniowy. Sterownik pokojowy to Salus 091FL ale nie włączony do na sterowniku pieca, czyli wyłączony. A możesz mi napisać od początku jak naprawić cała ta instalacje żeby było dobrze wszystko zrobione? Bo chyba jedna podejmę się tych przeróbek w najbliższym czasie

Opublikowano

Zamknięty na 0 a mosiężny trzpień w tej pozycji na zamkniętym.

post-77347-0-07966600-1516272447_thumb.jpg

post-77347-0-93426100-1516272510_thumb.jpg

Opublikowano

Kolego- to musiałbym pokreślić niemal wszystko na zdjęciach, żeby było dobrze. Jest mnóstwo schematów na forum - wystarczy poszperać i skonsultowac. 

Najważniejsze to otwarcie tego 4D na pełny przepływ - tym bardziej, że powrót z bojlera masz włączony do zaworu 4D - a to również jest żle.

Powyższe zdjęcie: Jest OK - jesli zamieniłeś połączenia siłownika w sterowniku, to powinien otwierać, kręcąc się w lewo

Opublikowano

Powrót z cwu to ta czerwona i ona idzie już za zaworem 4d a niebieski to jest z zaworu 4d. Później obie się łączą i schodzą do pieca. A gdzie ma być powrót z cwu? A kolego skoro się znasz na tym wszystkim nie możesz podpowiedzieć jak to ma być albo podrzucić jakiś przykładowy schemat?

post-77347-0-31327300-1516273295_thumb.jpg

Opublikowano

Rzeczywiście..masz rację. Nie dopatrzyłem się :)

Nie masz żadnej możliwości regulacji przepływu na obiegu CWU. Jest wprawdzie zawór kulowy przed pompą, ale nim bym nie dławił.

Dogrzewanie powrotu pompą CWU bedzie lepiej funkcjonować po nagrzaniu się zawartości bojlera. Chyba jest w nim woda? 

Przy okazji: zlikwidowałbym uzupelnianie instalacji na "sztywno" do powrotu podłogówki. Lepiej zrobić to na elastycznym złączu i z dwoma zaworami odcinającymi. Jeśli ten zawór co jest będzie przepuszczał, to będzie uruchamiać zawór bezpieczeństwa. 

Moze juz tak sie dzieje, skoro masz "patent" z wiaderkiem pod ZB :)

Opublikowano

Uzupełnianie jest na powrót cwu, zawór dodatkowy dołożę a póki co to nic nie przepuszcza. Wiaderko tak założone w razie wypadku. Proszę napisz co trzeba gdzie i jak przerobić żeby było dobrze bo chyba zadzwonię do jakiego innego hydraulika o te przerobki.

Opublikowano

Wspomniałes o Salusie...czyli masz sterowanie pokojowe Salusa z siłownikami na zaworach? I pompa podłogowa podłączona do listwy Salusa czy do sterownika kotła? 

Opublikowano

Pisałeś o urządzeniu schladAjacym i zaworze bezpieczeństwa na kotle, możesz coś doradzić jaki ? Napisałeś też że zawór zwrotny na obiegu podłogowym też źle, tzn ? Że zbiornik przepompowy i membranowy też źle? Tzn jak mają być żeby mnie już nikt w balona nie zrobił ? A czy ten sterownik pokojowy który teraz jest wyłączony może być Salus. I czy inwestować w zawór przeciwoparzeniowy do bojlera ?

Opublikowano

Nie mam nic z Salus po za starownikiem. W hurtowni gdzie kupiłem piec doradzili ten sterownik pokojowy do tego pieca.. Nie znam się na tym.

Opublikowano

Oto zdjęcia. Rozpalam w piecu i spróbuje tych zmian. Jeszce czy pompę cwu mam przepiąć kablami jako dodatkowa bo jak ona ma pracować ciągle skoro sterownik ją wyłączy

post-77347-0-15682000-1516276340_thumb.jpg

post-77347-0-11029500-1516276428_thumb.jpg

Opublikowano

Podpinałem pompę cwu na stałe. Załączyłem ją jako dodatkowa co, piec pracował stabilnie w trybie pid. Zadana co=cwu, plus taki że ochrona zapewniona a minus spalanie - ponad 4kg na dobę więcej, więc to tylko doraźny środek. To moje zdanie, dlatego zakładam pompę kotłową przed zaworem 3d w najbliższym czasie.

Opublikowano

Oto zdjęcia. Rozpalam w piecu i spróbuje tych zmian. Jeszce czy pompę cwu mam przepiąć kablami jako dodatkowa bo jak ona ma pracować ciągle skoro sterownik ją wyłączy

To żle Ci doradzili. Skoro na kotle masz K1P v4, to do niego pokojówkę  z komunikacją RS. Wtedy możesz obniżać temperaturę za mieszaczem po osiągnięciu zadanej w pomieszczeniu, nie wyłączając pompy.

Nic nie przepinaj- daj zadaną CWU taką jak kotła. Jeśli będzie się wyłaczać bo cwu dobije do temperatury jaka jest na kotle, wtedy masz dwie opcje: albo oszukać czujnik kalibracją na minus 5-10 stopni, albo wyciągnać go z bojlera.

Jest jeszcze opcja taka: czujnik CWU zakładasz na powrót do kotła, dobrze go izolujesz i jeśli powrót kotła chcesz mieć np. 45 C to dajesz zadaną cwu np. 50 C i histerezę CWU - 4  stopnie. (tak aby pompa CWU  załączyła się chwilę przed osiagnięciem temperatury "chronionej" powrotu.

Opublikowano

A czy tu gdzie zaznaczyłem czerwony nie powinno być zaworu zwrotnego żeby prze siłowniku zamkniętym ciepła woda nie cofała się powrotem do rozdzielacza ?

post-77347-0-38602200-1516279536_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.