Jockey Opublikowano 14 Stycznia 2018 #26 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Tak mi teraz rysuje i nadal sie odstawia i wiecej pali eko Zwiększ czas przekroczenia temperatury, a jaką masz ustawioną temperaturę maksymalną?
medicrob Opublikowano 14 Stycznia 2018 #27 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie porównuj spalania z innymi.Dom potrzebuje ileś kw i tyle musi dostać a ono bierze się ze spalonego opalu. Inni będą mieli inny opał,inną instalacje inne preferencje a np identyczny kocioł jak Twój i już spalanie bierze w łeb będzie inne. Weź zrób sobie eksperyment obniż o 1 st.temp w chacie i zobacz o ile Ci spadnie spalanie. Co do opinii Twojego brata na temat dwustanu a PID powiedz mu żeby jadąc samochodem rozpędził się do setki i puścił go luzem i jechał,jak stanie znów do setki i tak w kółko.czy lepiej jak będzie jechał np 70 i na małych obrotach ile spali paliwa? Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Oki Dzięki za szybką odpowiedź
Zbyszko125 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #28 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Oki Dzięki za szybką odpowiedźNie ma sprawy. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
marekd Opublikowano 14 Stycznia 2018 #29 Opublikowano 14 Stycznia 2018 No tak, moja instalacja ma już parę lat, teraz wymieniłem w tym roku kocioł bo wcześniej był zwykły zasypowy uniwersalny. Trafiłem tu na forum bo czasem warto posłuchać innych użytkowników z większym doświadczeniem. Przy okazji dowiedziałem się choćby o tym, że są pompy o tak małym poborze mocy, no to 10 krotnie mniej niż moje pompy. Wiem, że pewnie wielokrotnie było o spalaniu na tym forum, ale chciałem zapytać, czy wszyscy "lecą" na automacie PID czy ktoś przy tym sterowniku używa trybu interwałowego (myślę, że była by to profanacja tak świetnego sterownika i cieszę sę, że zdecydowałem na SKZP-02), mój brat, który ma prosty sterownik interwałowy twierdzi że automaty są dla "amatorów" , którzy nie wiedzą o co chodzi. Próbowałem ustawień interwałowych ale kocioł hulał prawie cały czas bez przerwy i zużywał prawie 18KG/24h, wróciłem do automatu i udało mi się uzyskać przedział od 11-13,5KG/24h przy około 100m2 domku (jest to stary domek z podpiwniczeniem - kotłownia w piwnicy) t. komfort 21,5*C ekonomiczna 20,5*C ale przy temperaturze na grzejnikach 28-36*C utrzymuje się temp w pomieszczeniach 22,3*C. Może ktoś mi odpowie jak wygląda spalanie u innych użytkowników, aha moc kotła 15KW od Maliny i grzeję 200l bojler do 48*C z histerezą 4*C Ja przy tych tem. Spałam 20 kg na dobę 230 m2 dom , 300 l cwu i w domu 22,5 . Moc kotła 25kw ale danedla stera 19 kw
misios520 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #30 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Panowie jak wy to robicie że macie takie małe spalanie Ja przy 130m2, 15KW piec ustawiony na 13KW zasobnik 300l tem. ustawiona na 19C w domu jest dla mnie ciepło wczoraj przy tem. w nocy -8 spalanie 29,4kg/ 24h ekogroszek ustawiony 27MJ korekta +2 przy temp. +8 miałem 18,8kg/24h to jest faktyczne spalanie zmierzone
Rafal725 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #31 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zwiększ czas przekroczenia temperatury, a jaką masz ustawioną temperaturę maksymalną? Czas przekroczenia mam 60 min. Temp max dla co ustawiona na 70
Jockey Opublikowano 14 Stycznia 2018 #32 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie masz czasem pompy na minimum? Spróbuj może zwiększyć prędkość przepływu przez kocioł. Jeśli jest wolny przepływ przez kocioł, to może tak się dziać, jak masz teraz. Ale nie wiem, czy u Ciebie, to akurat ta przyczyna.
konwera007 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #33 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jaka waszym zdaniem powinna być ustawiona temp na piecu? Ja mam ustawione na 50 na dom puszczone 44 powrót jest 43.7
KamilMiernik Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #34 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Wszstko zależy od własnych preferencji ale.musle.ze minimum 55* żeby powrót miał koło 50* ale więcej na pewno nie zaszkodzi Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Zbyszko125 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #35 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Panowie jak wy to robicie że macie takie małe spalanie Ja przy 130m2, 15KW piec ustawiony na 13KW zasobnik 300l tem. ustawiona na 19C w domu jest dla mnie ciepło wczoraj przy tem. w nocy -8 spalanie 29,4kg/ 24h ekogroszek ustawiony 27MJ korekta +2 przy temp. +8 miałem 18,8kg/24h to jest faktyczne spalanie zmierzonePowodów może być dziesiątki.np zapotrzebowanie chaty na kw, kalorie w opale, sama instalacja może tracić energię, i wiele innych powodów.mozliwe że masz przewymiarowanym kocioł to też straty, same nastawy w sterze też mogą mieć wpływ na ilość spalonego opalu. Czy masz obieg kotłowy było na forum, jak często czyścisz kocioł, jego budowa, są zwolennicy zawirowywaczy na półkach w kotle, np ja.te rzeczy również mają wpływ na zużycie opału. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
konwera007 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #36 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Mam podajnik pancerpol 25kw standard. Chcę go przerobić na obrotowy czy może jakiś inny polecacie? Kocioł viadrus u22.
Zbyszko125 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #37 Opublikowano 14 Stycznia 2018 ]Obrotowy Ardeo, luknij na Technixa jeden jak i drugi montują w kotłach 5 Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Rafal725 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #38 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie masz czasem pompy na minimum? Spróbuj może zwiększyć prędkość przepływu przez kocioł. Jeśli jest wolny przepływ przez kocioł, to może tak się dziać, jak masz teraz. Ale nie wiem, czy u Ciebie, to akurat ta przyczyna. Pompe mialem na auto teraz wlaczylym na pierwszy bieg i zobacze
Jockey Opublikowano 14 Stycznia 2018 #39 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jeśli włączyłeś pompę na pierwszy bieg, to raczej tym manewrem przepływu przez kocioł nie zwiększysz...
misios520 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #40 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Powodów może być dziesiątki.np zapotrzebowanie chaty na kw, kalorie w opale, sama instalacja może tracić energię, i wiele innych powodów.mozliwe że masz przewymiarowanym kocioł to też straty, same nastawy w sterze też mogą mieć wpływ na ilość spalonego opalu. Czy masz obieg kotłowy było na forum, jak często czyścisz kocioł, jego budowa, są zwolennicy zawirowywaczy na półkach w kotle, np ja.te rzeczy również mają wpływ na zużycie opału. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka kocił 15KW na 130m2 tak jak pisałem, mam sprzęgło rozdzielacz pompę kotłową tmp. powrotu 2-3C niższa tem. na kotle 55 zawór trzy drogowy z siłownikem temperatura CO idealnie się utrzymuje kocioł czyszczę dwa trzy razy w tygodniu półki poziome (Witkowski) zawirowaczy nie miałem, ale dorobiłem mam czopuch do góry, co do ustawień to pewne ustawienia konsultowałem z P.TomkiemBrz i kolegą konopką moje ustawienia są na wcześniejszych stronach
djmusik Opublikowano 14 Stycznia 2018 #41 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Panowie pali ktos ekogroszkiem skarbek z weglokoksu? Jaka kalorycznosc ustawic na ten wegiel? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Jockey Opublikowano 14 Stycznia 2018 #42 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Panowie jak wy to robicie że macie takie małe spalanie Ja przy 130m2, 15KW piec ustawiony na 13KW zasobnik 300l tem. ustawiona na 19C w domu jest dla mnie ciepło wczoraj przy tem. w nocy -8 spalanie 29,4kg/ 24h ekogroszek ustawiony 27MJ korekta +2 przy temp. +8 miałem 18,8kg/24h to jest faktyczne spalanie zmierzone Nie przejmuj się zbytnio tym, że ktoś ma mniejsze spalanie, niż u Ciebie w domu. Ważne jest to, aby proces spalania odbywał się u Ciebie w kotle w sposób prawidłowy, a popiół był czysty bez żadnych niedopalonych kawałków węgla. Jeśli ten warunek jest spełniony, to widocznie Twoja chatka potrzebuje akurat tyle ciepła, ile daje wypalony w Twoim kotle węgiel. Dla przykładu; moja nieocieplona chata (140m, kocioł 12kW) jest wrażliwa na silny wiatr, który jest u mnie od kilku dni. Spalanie do połowy tygodnia oscylowało w zakresie 17 - 19kg/dobę, dziś jest już 26kg/dobę i będzie rosło, bo temperatura na dworze też spada. Nic szczególnego w procesie spalania się nie zmieniło, ale przy silnym wietrze o tyle więcej trzeba spalić węgla, aby uzupełnić straty ciepła w budynku... Dla porównania podam Ci średnie wartości spalania u mnie z poszczególnych miesięcy: - wrzesień - 5,9 kg/dobę - październik - 9,4 - listopad - 16,6 - grudzień - 19,4 Są to wartości obliczonej średniej, realnie wypalonego węgla z pełnego miesiąca.
KamilMiernik Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #43 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Panowie pali ktos ekogroszkiem skarbek z weglokoksu? Jaka kalorycznosc ustawic na ten wegiel? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Witam kolego ja pałę tym Weglem i sprawuje się świetnie już podsylam link z moich zaznaczam z moich ustawiać do tego weglahttps://youtu.be/Kacpd7aTrcM Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
gaizka2 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #44 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jeszcze powiedz którym SKARBKIEM z Piekar czy z Bobrka bo są to zupełnie inne węgle . Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
djmusik Opublikowano 14 Stycznia 2018 #45 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Kolego z piekar. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Gość Oldek Opublikowano 14 Stycznia 2018 #46 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Q, myślałem że ja mam syf w kotle, ale widzę że są lepsi :D
misios520 Opublikowano 15 Stycznia 2018 #47 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Nie przejmuj się zbytnio tym, że ktoś ma mniejsze spalanie, niż u Ciebie w domu. Ważne jest to, aby proces spalania odbywał się u Ciebie w kotle w sposób prawidłowy, a popiół był czysty bez żadnych niedopalonych kawałków węgla. Jeśli ten warunek jest spełniony, to widocznie Twoja chatka potrzebuje akurat tyle ciepła, ile daje wypalony w Twoim kotle węgiel. Dla przykładu; moja nieocieplona chata (140m, kocioł 12kW) jest wrażliwa na silny wiatr, który jest u mnie od kilku dni. Spalanie do połowy tygodnia oscylowało w zakresie 17 - 19kg/dobę, dziś jest już 26kg/dobę i będzie rosło, bo temperatura na dworze też spada. Nic szczególnego w procesie spalania się nie zmieniło, ale przy silnym wietrze o tyle więcej trzeba spalić węgla, aby uzupełnić straty ciepła w budynku... Dla porównania podam Ci średnie wartości spalania u mnie z poszczególnych miesięcy: - wrzesień - 5,9 kg/dobę - październik - 9,4 - listopad - 16,6 - grudzień - 19,4 Są to wartości obliczonej średniej, realnie wypalonego węgla z pełnego miesiąca. Ja wszystko rozumiem tylko chodzi o to żeby wiedzieć w jaki sposób osiągnąć ten popiół gdzie jast bardzo mało spieków lub nie dopalonego węgla, kombinuję i wiem jedno że trzeba robić to powoli tak to wszyscy tłumaczycie, ale tych regulacji i możliwości jest tyle że ciężko się połapać jeden mówi że lepsza tep. kotła 55C drugi mówi że 70C, do dawać wiatru tyle żeby się spieki nie robiły to otwarta klapa na dmuchawie ful drugi mówi 1/3 jak przewymiarowana, a może to wina palnika mam rynnę Witkowski może za mocny groszek ma być ok. 27MJ ustawione 27 korekta 3 więc chyba się zgadza bo tem. rośnie , problem mam cały czas z tym dopalniem jak dam mniej wiatru to są nie do końca spalone groszki nie jest ich dużo, a jak dam więcej to robią się popkorny spalony, ale taki przypieczony grudek i tak szukam to tu to tam wszyscy mówią że nie da się gotowca podać proszę podajcie coś szczególnego jak ma wyglądać ten płomień czy obsrewując np. tem. kotła można wywnioskować czy to już to czy nie od czego zacząć gdzie jest początek testowania jest nap. dawka paliwa i najpierw ustawiam powietrze tak żęby kopciło na końcach płomienia i dodaje stopniowo powietrze co ile 1% czy 2% tak to jest w instrukcji napisane dołożyć powietrza tyle żeby sie dobrze wypalał węgiel i koniec, a jak ktoś taki jak Ja pyta jak to zrobić to co nie którzy piszą że chcemy gotowca, że nie czytamy wcześniejszych postów itp. dla tego mam proźbę jak możesz to napisz jak to szukać tak poprostu dla laika który ma piec i strownik który jest prosty w obsłudze, ale żeby było dobrze to go trzeba odpowiednio ustawić to tyle mjego ględzenia chodź nie wiem czy to wogóle przeczytasz
Jockey Opublikowano 15 Stycznia 2018 #48 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Ja na rynnie się znam. Nie chcę Cię wprowadzać w błąd. Zapewne też trzeba dobrać odpowiedni stosunek napowietrzania do nawęglania palnika. Generalna zasada jest taka, aby płomień był koloru jasnożółtego i końcówki płomienia nie powinny kopcić. Jeśli kopcą, to za mało powietrza lub za dużo węgla. Trzeba albo dodać powietrza albo ująć węgla. Jeśli robią się spieki żużlowe, to zazwyczaj za dużo powietrza w stosunku do nawęglania palnika. Płomień powinien być spokojny, a nie taki rakietowy, jeśli taki jest to za dużo powietrza. Musisz poobserwować, jak konkretne zmiany wpływają na to, co się dzieje na Twoim palniku. Zmieniaj tylko jeden parametr i obserwuj. Od tego trzeba zacząć.
misios520 Opublikowano 15 Stycznia 2018 #49 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Ja na rynnie się znam. Nie chcę Cię wprowadzać w błąd. Zapewne też trzeba dobrać odpowiedni stosunek napowietrzania do nawęglania palnika. Generalna zasada jest taka, aby płomień był koloru jasnożółtego i końcówki płomienia nie powinny kopcić. Jeśli kopcą, to za mało powietrza lub za dużo węgla. Trzeba albo dodać powietrza albo ująć węgla. Jeśli robią się spieki żużlowe, to zazwyczaj za dużo powietrza w stosunku do nawęglania palnika. Płomień powinien być spokojny, a nie taki rakietowy, jeśli taki jest to za dużo powietrza. Musisz poobserwować, jak konkretne zmiany wpływają na to, co się dzieje na Twoim palniku. Zmieniaj tylko jeden parametr i obserwuj. Od tego trzeba zacząć. dzięki za poradę będę walczył dalej czy może wiesz w sofcie 2.10 jest opcja czyszczenia palnika chodzi mi czy można sprawdzić kiedy i czy się uruchamia to czyszczenie może na wykresie widać albo gdzieś w innym miejscu wgrałem dopiero dziś i jeszcze wszystkiego nie ogarnołem
Jockey Opublikowano 15 Stycznia 2018 #50 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Ustawiasz tam, co jaki czas i na jak długo ma się włączyć czyszczenie. Można to dostrzec na wykresie po temperaturze spalin, ale to wymaga pewnej wprawy w czytaniu wykresu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.