fotopasjajelcz Opublikowano 13 Stycznia 2018 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Witam posiadam siłownik do sterowania zaworem 4D firmy WOMIX . Sam zawór też jest firmy WOMIX wadliwa praca siłownika zmusza mnie do wymiany czy mogę np założyć siłownik firmy Afriso na dany zawór Womixa czy są konieczne jakieś przeróbki itp. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 14 Stycznia 2018 #2 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jeżeli będzie pasować mocowanie to nie ma problemu.Na czym polega wadliwe działanie,może to kwestia ustawień sterownika?
czoper75 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #3 Opublikowano 14 Stycznia 2018 w sterowniku w funkcji obsługi zaworu wpisuje się czas otwarcia ,może w tym jest problem ,a siłownik działa dobrze
konopka Opublikowano 14 Stycznia 2018 #4 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Też tak sądzę,bo przecież siłownik robi to co mu każe sterownik
konwera007 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #5 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Moi rodzice mają taki zawór i też mieli taki siłownik. Rok temu siłownik sprzedałem i piec chodzi o wiele lepiej na ręcznym ustawieniu.
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #6 Opublikowano 14 Stycznia 2018 panowie czasz otwarcia 135s , zamienione przewody zasilania siłownik pracował w drugą stronę to już przerabialem bo tak instalator mi to podłączył. I do tej pory siłownik sterowal mieszaczem 1 na CO , mało tego zamontował mi siłownika a nawet nie podłączył do zasilania .Wadliwa praca polega na tym że czasami siłownik nie steruje np jak wyłącze kocioł do czyszczenia po ponownym włączeniu ustawia się na powrót wody do kotła i tak zostaje, .Wtedy w ecosterze jak i na panelu nie widać jego procentowej pracy , próbowałem już przełączyć na drugie zasilanie pieca drugie wyjście na mieszacz lecz doszedłem do tego że wyjście faz jest pozamieniane więc wróciłem połączenia do mieszaczu nr 1 w piecu ,jedyne co zrobiłem postukalem delikatnie obudowę siłownika i ruszył na jak długi czas nie wiem , silownik przez rok nie pracował bo nie był podłączony. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #7 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Siłownik najprawdopodobniej ustawia się na "0", ponieważ termostat pokojowy wyłącza pompę. Jest to normalne zachowanie sterownika/siłownika w momencie wyłaczenia pompy. Woda ma wtedy krażyć w obiegu kotłowym.
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #8 Opublikowano 14 Stycznia 2018 ok ale ile może trwać to wyłączenie pompy temp spadła na CO do 25 C , a termostat pokojowy nie osiągnął zadanej . Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #9 Opublikowano 14 Stycznia 2018 Może histereza temperatury zadanej termostatu pokojowego zbyt duza? Daj na próbę: "wyłaczenie pompy od termostatu pokojowego" na "NIE" i zaobserwuj, jak zachowa się wtedy siłownik. Nawiasem mowiąc, ta pompa powinna chodzić nonstop, obnizać się powinna za to temp. za zaworem po osiągnięciu zadanej na termostacie.
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #11 Opublikowano 14 Stycznia 2018 sterownik ecomax 860P2 , histereza jest ustawiona na 3C jesli ,spróbuje wyłączyć opcję od termostatu. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 14 Stycznia 2018 #13 Opublikowano 14 Stycznia 2018 W poście #6 są zdjęcia i tam jest sterowanie pogodowe mieszacza na "tak" . Tylko czujnika temp. zewnetrznej nie widac ....
fotopasjajelcz Opublikowano 14 Stycznia 2018 Autor #14 Opublikowano 14 Stycznia 2018 tak mam pogodowe na mieszaczu 1 Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
konopka Opublikowano 15 Stycznia 2018 #15 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Jeżeli masz włączoną ochronę powrotu spróbuj wyłączyć /ustawienia serwisowe/
fotopasjajelcz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #16 Opublikowano 15 Stycznia 2018 ochronę mam wyłączona odkąd kocioł wystartował. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
gmaj22 Opublikowano 15 Stycznia 2018 #17 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Takie zachowanie kotła, czyli balansowanie pomiedzy temperaturą załączenia pomp a zadaną jest charakterystyczne dla zbyt niskiej mocy "produkowanej" przez kocioł w stosunku do zapotrzebowania/strat budynku. Strumień paliwa masz 1,1 kg/godz a to jest realnie 5,5 do 6 kW. Przy takiej temperaturze jak obecnie ogrzejesz tym ok. 100 m2 słabo ocieplonego domu. Daj mu na palnik co najmniej 2 kg opału na godzine , wygrzej dom - potem nie wyłączając pomp, dobierz moc do strat budynku. I nie szukaj przyczyny w siłowniku :)
fotopasjajelcz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor #18 Opublikowano 15 Stycznia 2018 tak właśnie zrobiłem podnioslem moc kotła do 12 KW , korekte podawania oraz kaloryczność teraz strumień wynosi prawie 1, 6 kg/h elegancko dochodzi do maksymalnej i pracuje bez nadzoru , wyłączyłem opcję od termostatu Ale zastanawia mnie jedna rzecz dzisiaj ponownie wystąpiła ciekawa anomalia nagle ustawił sobie mieszacze 1 i 2 na temp 28 C temp spadła na CO rozlaczyl pompy. Co to jest za opcja termostat pokojowy mieszacza 1 jak na foto do czego on się odnosi
gmaj22 Opublikowano 15 Stycznia 2018 #19 Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zdecyduj się, czy chcesz mieć sterowanie pogodowe mieszacza, czy termostat pokojowy mieszacza. A jesli juz korzystasz z termostatu, to po osiagnięciu zadanej niech nie wyłącza pompy, bo wtedy zamknie mieszacz. Lepiej niech obniży za mieszaczem o kilka stopni, pompa ma chodzic cały czas.
fotopasjajelcz Opublikowano 16 Stycznia 2018 Autor #20 Opublikowano 16 Stycznia 2018 rozumiem że jeśli korzystam ze sterowania pogodowego to opcję termostat pokojowy mieszacza dać na wartość 0 Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.