Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dołożenie Pompy Ciepła Do Istniejącej Instalacji

kuncfot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko bedzie prawidlowo działało tylko trzeba zrobic podpiecie pompy z głową. Ja mam a swoim nowym domu pompe o mocy ok 8kW 35/5 ktora grzeje podlogowke 130 m2 2 grzejniki i bojler z wezownica 150 l .Pompa jest zmodyfikowana polskiej produkcji /nie podaje producenta bo uwazam ze źle jest dobrany zawor rozprężny/ .Budynek ma 145 m2 pow grzewczej , pompa powietrze , woda , grzeje do temperatury minus 3 później kociol olej opalowy.

Zuzycie energii elektr.pazdziernik 600 , listopad grudzien po 750, styczen 1000 kWh do tego od czerwca 270 l oleju opalowego .Kotlownia i pompa zostala wykonana samodzielnie , koszt wykonania calkowity 8000 zl bez kotla olejowego

Na koniec sezonu podlicze koszty grzania i zdecyduje czy nie przejsc na gaz i kociol kondensacyjny.

Wymieniajac elementy patrz za ile lat to sie zwroci , bo za 5 bedzie juz mnóstwo producentow i ceny z pewnoscia znacznie spadna.Wszyscy

poroducenci kotlow obecnie maja pompy ciepla.

Gość berthold61
Opublikowano

Ceny spadną bankowo na obecne pompy ciepła niech tylko Japońce lub Chińczyki rzucą na rynek pompy ciepła na CO2 z cop około 8

Gość berthold61
Opublikowano

Te rozwiązania jak połączyć co z czym to ok , a zawory rozprężne znam bo z tym miałem na co dzień styczność

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.