Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drew-Met Mj-1Nm 14Kw - Przeróbka Na Dolniaka, Jak To Zrobić ?

hd1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Pieca używam drugi sezon grzewczy, wiem że jego wybór nie był trafny, długość palenia 8-10 godzin przy zasypie węglem i rozpaleniem od góry, nie używam wentylatora bo skraca on długość palenia, wykorzystuję naturalny ciąg kominowy. 

Wcześniej w domu był stary piec, nie znam jego mocy, brak jakiejkolwiek tabliczki znamionowej, Był to piec dolno-górny, bez osprzętu, paliłem w nim najpierw od dołu, później zaślepiłem pierwszą przegrodę cegłami szamotowymi i rozpalałem od góry, piec na trzech szufelkach węgla i drzewie trzymał 12-14 godzin, był suchutki. 

Robiłem remont w kotłowni, w komin poszedł wkład z kwasu do długości około 11 metrów, wstawiłem wyżej wymieniony piec, sprzedawca zapewniał że będę z niego zadowolony, ale niestety nie jestem...

Dom około 160 m2, okna plastiki, grzejniki panelowe 9 sztuk, podłogówka około 80 metrów w salonie, dom z półtora pustaka, ocieplony 5 styropianem, w poddaszu 15 cm wełny z lambdą 0,33. 

W piecu tym próbowałem palić samym miałem ale ma on trudność z utrzymaniem zadanej temperatury.. a zasyp pozwalał na palenie ok 6 godzinne.

Najdłużej piec trzyma na mieszance węgla z miałem ok 10 godzin..

Podpowiedzcie co robię nie tak, może powinienem próbować coś jeszcze zmienić żeby wydłużyć palenie, może coś źle ustawiam, ale wydaje mi się że robię wszystko ok? 

Najbardziej chciałbym przerobić go na piec dolnego spalania żebym nie musiał dwa razy dziennie latać rozpalać, może ktoś już coś takiego robił i podzieliłby się wiedzą ?

Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.

post-76915-0-04985800-1515334070_thumb.jpg

post-76915-0-49506000-1515334181_thumb.jpg

Opublikowano

Przerobisz na dolniaka ,choć to będzie trudne, i możesz czasami chodzić częściej do kotła aby przerusztować.

Opublikowano

Jeśli kocioł wygląda jak na przekroju to niestety przeróbka może się nie udać, chyba najlepiej palić w nim od góry.

Gość berthold61
Opublikowano

Panowie wypisz wymaluj to jest ten sam kocioł co defro optima komfort a ja właśnie od świąt palę jako dolniak , no nie jest całkiem idealnie ale działa , sa zdjęcia w temacie inne

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.