Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tekla Draco Bio - Spieki Z Pelletu Barlinek

krystianJDM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich,

Od prawie 2 miesięcy opalam nowy dom pelletem Barlinek i kotłem Tekla Draco Bio 12kW. W ciągu ostatnich 2 tygodni pojawił się u mnie problem ze spiekami powstającymi w palniku. Są to raczej miękkie spieki, jednak dmuchawa nie jest w stanie ich usunąć z palnika. Wcześniej spalanie przebiegało bezproblemowo. Pierwszym podejrzanym w takim wypadku jest pellet, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne bo kupiłem latem 4 tony pelletu i cały czas palę tym samym. Pojawienie się spieków chyba zbiegło się w czasie z rozpoczęciem nowej palety ale nie jestem co do tego pewien bo nie prowadzę tak szczegółowych notatek ;) 

Żeby coś zaradzić próbowałem zmienić ustawienia podawania powietrza - zmniejszenie dawki spowodowało lekkie odkładanie się sadzy i nie wpłynęło na tworzenie się spieków, wróciłem więc do poprzednich ustawień.

Dodam, że temperatura zadana na kotle to 70 stopni, na instalację idzie woda przez zawór 4- drogowy o temperaturze około 30-35 stopni (zależna od pogodówki). Oprócz tego grzeję też cwu.

Od czego jeszcze może zależeć tworzenie się spieków? Powinienem jeszcze bardziej obniżać nadmuch, czy może lepiej iść w drugą stronę? Po czym poznać, czy nadmuch jest prawidłowy? Będę wdzięczny za wskazówki co z  tym zrobić.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jaki pelet ?? firmowy czy lokalny ......automatyczne czyszczenie masz ??.....a poza tym jest odpowiedni dział o tym kotle

Opublikowano

Pellet mam Barlinek, nie mam automatycznego czyszczenia.

Opublikowano

Na pewno to tak nie wygląda?

Opublikowano

Na pewno to tak nie wygląda?

Na pewno nie mam automatycznego czyszczenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.