Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Kotłem Defro Sigma E 16Kw

Jezi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ile macie ustawioną temperaturę spalin w menu serwis a ile pokazuje Wam na wyświetlaczu gdy PID pracuje na 100%?

Ja mam bez zmian w menu servis a obecnie pokazuje między 60 a 70stopni

Opublikowano

Ustaw o 10-20 wiecej niz wynika to z pomiaru przy 100% PIDa powinno być lepiej ze sterowaniem tempearturą kotła. Sprawdzcie sami...

Swoją drogą te czujniki są do doopy. Brudzą się i zanizają temperature po czasie. Ja swój przerobiłem, ale to nie ten temat

Opublikowano

Co się stanie jak odłączę pompę cwu od sterownika k1pv4

Wie ktoś może? Wywali jakiś błąd sterownik

Opublikowano

Raczej nic sie nie stanie.

Opublikowano

Bo zamierzam tak po przemyśleniach zrobić tak jak już pisałem.

Zostawiam wszystkie czujniki a dokładam dodatkowy na powrót i załącze w sterowniku pompę podłogówki.

max tem 50 stopni tyle mogę ustawić histereza 2 stopnie na początek no i myślę że ona będzie się cyklicznie załączać.

Przy zadanej na kotle 60 powrót przez cwu 50 to chyba lepiej niż te moje 30.

Co z tego wyjdzie nie wiem.

Opublikowano

Nic sie nie stanie.

PS. Nie rób tego pod napięciem - łatwo o zwarcie :)

Opublikowano

Spokojnie wyłączę sterownik ;)

Dochodzi mnie myśl o zaworze 4d, tylko tak sobie myślę że kolejnym krokiem to pompa na powrocie z tego 4d.

Gdybym wiedział że to takie problematyczne a jednak potrzebne z tą wiedzą na dziś sprzęgło jak nic zakładam :)

post-71140-0-47970300-1515535070_thumb.jpg

Opublikowano

Sterownik mam k1pv2 przerobiony do v3. Rck mam w wyczystce i ustawiony na 10pa. Ze sretownikiem i turbina tez walczylem na roznych ustawieniach ale dopiero pomoglo i ustabilizowalo prace odwrocenie turbiny naklejka na wierzch. Chociaz moj ster nie dokonca jest tez sprawny po zabawie z prądem przez dostawce i bedzie wymieniany na.timela skzp2 bo na swoj gwarancji juz nie mam na swoj.

Kolego ja mam ster K1PV4 PZ ...turbinka naklejką do środka jest tak fabryka dała...co się stanie odwracając ją tak jak u Ciebie? jaki to ma wpły na proces spalania?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A ja właśnie zauważyłem że mam problem z sterownikiem.

poruszyłem ekranem kilka razy i wyłączyła się pompa cwu a zaraz temp bojlera z zadanych 50 zrobiło się 56

pogoda na zewnątrz z 4 zrobiło się 10

hehehe

pisze reklamację do techa

a już raz było coś w nim robione ;) 

Opublikowano

Kolego ja mam ster K1PV4 PZ ...turbinka naklejką do środka jest tak fabryka dała...co się stanie odwracając ją tak jak u Ciebie? jaki to ma wpły na proces spalania?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

U mnie skutkowalo to tym, że nie mam juz problemu z palnikiem acetylenowym na retorcie przy 1% dmuchania. Dmuchawa chodzi teraz łagodnie. I nawet pozycje w ekranie producenta sie zgadzaja i piec nie przebija temp i nie wprowadza w nadzór tylko oscyluje wokół zadanej.

Opublikowano

Z każdą godziną skłaniam się do tego by jednak pokombinować z tą moją instalacją i ją wykorzystać a nie przerabiać jak co nie którzy mi tu podpowiadają, za co wielki dzięki.

Jednak fakty:

- mogę włączyć tryb grzanie domu wtedy pompa cwu jest wyłączona i sterownik nie głupieje, doradzili z techa

- jeśli załączę pompę cwu do np. pompa podłogówka z czujnikiem na powrocie, fakt załączy się cyklicznie bo będzie działać w obrębie zadanej czyli min np. 48 a max 50 histereza np. 2

ale jeśli fizyczna temp bojlera spadnie do np. 20stopni to nie wierze by mi dogrzało to bojler tak jak to się odbywa przy prawidłowej pracy pompy cwu

- można załączyć pompę cwu na stałe pod gniazdo pompa dodatkowa co ale wtedy czy nie przegrzeje bojlera, jak może tu być temp max? czy nie będzie równać się zadanej co czyli 60

zawory-motylki mam przed i za pompą cwu oraz z wyjścia bojlera - czy powinienem jeśli użyje tego rozwiązania zdławić któryś z nich?

Opublikowano

No i zrobiłem tak jak mi podpowiadano: pompka cwu na stałe, ja to zrobiłem inaczej by mieć wszystkie czujniki.

- włączyłem tryb grzania domu, wtedy działa tylko pompa co

- podłączyłem pompe cwu na stałe pod gniazko co w sterowniku

- zadana co 57 więc z czasem równa się cwu

Minusy, które zauważyłem:

- piec chodzi non stop praktycznie na 100%, chodzi mi o wentylator

- brak sterowania zaworem z pogodówki, bo gdy działa pompa cwu woda z powrotu dostaje się częściowo na zawór co podnosi temp

Jak widać wykresik super, ustawienia pid bez zmian tak jak są fabryczne.

No i najważniejsze pytanie: czy ciepły powrót ma wpływ na pracę, moim zdaniem ma ogromny co widać po wykresie, nigdy takiego nie miałem.

Spalanie, nie wiem ale to co wieczorem miałem w podajniku dziś o 10 pusty.

Zasypałem jeden worek o zobacze ale tak na oko wyższe spalanie.

Tak na koniec, chyba najlepszym rozwiązaniem będzie wrócić to ustawień które miałem i zadbać o powrót przez pompę kotłową - krótki obieg.

post-71140-0-99328800-1515664371_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.