Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł 1-Funkcyjny

jojoro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaki kocioł 1-funkcyjny polecacie?

W tej chwili grzeję dom 25KW kotłem na ekogroszek. Do tego mam zbiornik solarny z podwójną wężownicą ok 300l

Zależy mi na rozbudowanej automatyce ze sterowaniem przez internet. 

W tej chwili kotłem na eko mogę sterować zaworem 3d/4d, jest pogodówka, pompa CWU, cyrkulacja CWU i raczej nie chcę tracić tej funcjonalnosci (np. chcę móc sterować zaworem 3d/4d na podstawie wskazań pogodówki).

Byłoby super gdyby wszystkimi funkcjami kotła dało sie sterować z panelu pokojowego.

Opublikowano

Z opisaniem budynku to jest problem. Budynek przedwojenny o wyglądzie kamienicy. Powierzchnia zabudowy to >350m2, ale powierzchni ogrzewanej tylko 180m2 (na parterze nieogrzewane pomieszczenia sklepowe i magazyny, nieogrzewana klatka schodowa i strych nieużytkowy). Do tego duże przeszklenia, 2 balkony 8m długości, taras na gruncie. Fundamenty kamienne. Jedna ściana bliźniacza z inną kamienicą ale nie po całości, bo budynki mają różną szerokość. Sam budynek też nieregularny - kształt zbliżony do litery L. Nawet piętro i parter mają różne wielkości bo na parterze jest jeszcze "dostawka".

Wyliczenia w stylu "cipelowlasciwie.pl" w ogóle nie mają sensu.

Tak z grubsza jeśli chodzi o moc kotła to jestem zdecydowany na coś w okolicach 20kW. Bardziej mi chodzi o dobór kotła który posiada odpowiednią automatykę z pogodówką i internetem, sterowaniem obiegami (będą 2 lub 3), współpracą ze zbiornikiem solarnym (najlepiej gdybym mógł zastąpić sterownik od solarów tym wbudowanym w kocioł gazowy - żeby załaczał grzanie CWU gdy zimna woda i solary nie pracują).

Opublikowano

A który konkretnie Wolf?

Dlaczego 25kW a nie 20kW? W tej chwili ten kocioł na eko 25kW to ledwo jestem w stanie wysterować. Szacuję, że przy 0C pracuje średnio na jakieś 9kW. Trudno go wysterować bo to już poniżej minimum palnika ekoenergii. Sprawność pewnie fatalna. Dociepliłem te ściany które się dało styropianem 20cm grafit, i sufity obniżyłem w pomieszczeniach ogrzewanych poprzez przyklejenie 10cm styropianu (wiecej nie weszło - okna wysokie). Planuję jeszcze walnać na strop na poddaszu 20cm wełny.

W pokojach utrzymuję 23C. 100% grzejniki zasilane w obecnych temperaturach 43C za zaworem 4D.

Ciężko mi te dane odnieść do kotła na gaz bo nigdy takiego na oczy nie widziałem i nie używałem.

Słyszałem jedynie , że dobrze mieć szeroką modulację mocy. Dlatego myślę, że lepiej wziać, taki kocioł który moduluje od 3-20kW niż od 5-25kW?

Opublikowano

Zasobnik jest z 2 wężownicami. Kocioł grzeje właściwie górną częśc tak ze 140l. W dolnej częsci jest wejście na obieg z solarów.

W tamtym wątku widze, że kocioł osobno i moduły sterowania osobno się kupuje?

CZym różni się wersja FGB od CGB Wolfa?

Opublikowano

Wolf FBG to moce 28 i 35 kW to nowa konstrukcja , Wolf CGB-2 to moce 14, 20 i 24kW, nowa wersja kotła CGB- znanego od lat na ryku europejskim.

Zawsze tak się kupuje - osobno moduły, osobno kocioł. ale tak naprawdę np Wolfa to kupujesz ze sterownikiem BM-2 i potrzebujesz tylko modułu internetowego.

Sterownik BM-2 można powiesić w kotle lub na ścianie w pokoju, wtedy robi za termostat i z niego w całości obsługiwać kocioł.

Jak masz tylko grzejniki to nie potrzebujesz modułu MM, sprzęgła , mieszacza., dodatkowych pomp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.