Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, jestem początkującym użytkownikiem kotła z podajnikiem kołton Duox 17 KW. Ogrzewam dom o powierzchni około 150 metrów. Czy ktoś mógłby się podzielić nastawami do tego kotła i w ogóle podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy szukaniu odpowiednich nastawień. Póki co błądzę po omacku próbując znaleźć odpowiednie ustawienia dające i ciepło i ekonomikę, ale jak jest ciepło to z kolei kocioł dużo pobiera. Na ten moment mam następujące ustawienia: temperatura kotła zadana 55 stopni, temperatura bojlera zadana 40 stopni, czas podawania 15 s, przerwa podawania 45 sekund, siła nadmuchu 75 procent, praca w podtrzymaniu 13 sekund a przerwa podtrzymania 19 minut, wentylator w podtrzymaniu 10 sekund a przerwa 7 minut. Osłona wentylatora otwarta na ponad połowę, czopuch otwarty, ekogroszek z piasta.

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Podawanie zmniejszyc 5 sek. Przerwa 40 . Powietrze 20 do 40 %. Przeslona otwarta na jeden do dwoch cm. Ustabilizuj najpierw recznie palenisko i zastosuj ustawienia. Powietrza generalnie tyle, zeby plomien nie byl czerwony i leniwy ale tez zbyt rwacy. Daj kotlowi popracowac kilka godzin i obserwuj.

Prawidlowy kopiec to 3 do 4 cm zaru powyzej korony palnika ( nie popiolu jaki zbierze sie na talerzy).

Wrzuc jakies fotu popiolu, paleniska. Palnik jest pewnie staly nbieobrotowy ze zwykla fajka? Jezeli tak to podstawa bedzie uszczelnienie korony palnika jezeli nie ma. To podstawa przed wszystkim innym.

Edytowane przez Visitor1230
Gość Visitor1230
Opublikowano

Niespalony wegiel na palenisku. Za krotko dmucha w podtrzymaniu.

Opublikowano

Ustawiłem według zaleceń: mama 55 zadana na kotle, a 40 na bojlerze, czas podawania 5 sekund, przerwa podawania 46, a nadmuch 22 procent. N pewno piec jest bardziej ekonomiczny, bo mniej mi pali, ale muszę jeszcze poustawiać na podtrzymaniu, zwiększyłem czas nadmuchu z uwagi na te spieki, ale jeszcze trochę się robią. A jest tu jakiś inny użytkownik tego piec, żeby porównać doświadczenia?

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ustawiłem według zaleceń: mama 55 zadana na kotle, a 40 na bojlerze, czas podawania 5 sekund, przerwa podawania 46, a nadmuch 22 procent. N pewno piec jest bardziej ekonomiczny, bo mniej mi pali, ale muszę jeszcze poustawiać na podtrzymaniu, zwiększyłem czas nadmuchu z uwagi na te spieki, ale jeszcze trochę się robią. A jest tu jakiś inny użytkownik tego piec, żeby porównać doświadczenia?

Witam. Ja duoxa zx13.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam. Ten kociołek posisda ruszt wodny, proszę o podpowiedź na jakiej wysokości powinien wisieć deflektor. Odległość rusztu od paleniska ok 28cm.

Drugie pytanie jak palić. 

Tak aby plomienie obmywaly ruszt czy lepiej na niższej mocy. 

Pozdrawiam. 

• 5 tygodni później...
Opublikowano

A może ktoś z bardziej doswiadczonyxh użytkowników oceni, podpowie czy wyglad komory kotła jest prawidłowy. 

Pierwsze dwa zdjęcia trochę rozjasnione przez aparat, trzecie widać bok komory świeżo po czyszczeniu a wylot do komina nie czyszczony, ostatnie zdjęcie pokazuje komorę po czyszczeniu - kolor błekitno-siwawy. 

IMG_20201202_205035.jpg

IMG_20201202_205054.jpg

IMG_20201202_221930.jpg

IMG_20201202_204834.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mi hydraulicy na dom o powierzchni 180m2 założyli pięć KOŁTON dużo 10 - 14. Nie mam pojęcia jakiej mocy jest , ustawienia mam podobne do zalecanych przy węglu 29kj. Pobiera mi 80 kg tygodniowo , nie wiem czy to dur,o czy malo