Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Kalvis 2-25 U

marcin25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przepraszam sprostowanie miałem napisać " pies pogrzebany"

Opublikowano

Z tym Panem, to już nie przesadzajmy...

Ten większy model też może dobrze pracować, tylko ma moim zdaniem drobną wadę palnika, możliwą do usunięcia we własnym zakresie a wymiennika nie ma wcale zbyt dużo jak na taką powierzchnię paleniska. W dodatku ma lepsze według mnie podawanie powietrza do spalania no i klapka "oddymiania komory" też by się bardzo przydała...

Opublikowano

Praktycznie wszystko już napisałem. Łatwiej będzie się go rozpalało, łatwiej będzie pracować mu na mniejszej mocy. Mniej wrażliwy będzie na kiepską pogodę czy kiepski komin ale wszystko to za ciut mniejszą sprawność w odbieraniu ciepła ze spalin. Tylko, że ta strata też może być iluzoryczna, bo chociaż puścimy więcej w komin, to jakość samego spalania może być lepsza. Tylko cały czas trzeba nadal pamiętać, że przy takiej dużej komorze i mocy to bez bufora się raczej nie obędzie.

Opublikowano

Panowie nie chcę wprowadzać antyreklamy jakiegoś produktu ale z uwagi ,że mój serdeczny kolega posiadał ten kocioł i znam problemy ja jakie przeszedł w związku paleniem w nim przez jeden sezon  i porównanie jego do Atosa a w końcu nowszego Kalvisa  w których  palonił w latach następnych.

Opublikowano

Kolego 2102 chyba nie dokonczyles swojej myśli bo z ostatniej wypowiedzi nic nie rozumiem.!

Mam komin ceglany więc ta strata kominowa będzie dla niego zbawieniem,może to nie takie zle. Camino grzeje go teraz praktycznie do połowy wysokości. Ocieplilem komin na strychu gdzie nie ma ogrzewania,ale drastyczny spadek temperatury spalin mogłyby objawić się wykwitami.

Opublikowano

Kolego Marcinie chciałem tylko przekazać informacje, że pomimo wydawałoby się  małych różnic jakie są pomiędzy dwoma kotłami Kalvisa czyli 2-25 U a  2-20N są to zupełnie różne kotły nowy kocioł czyli 2-20n uważa za świetny natomiast 2-25 u po jednym roku sprzedał z dużą stratą z uwagi na dymienie gaśnięcie  nieuzyskanie wystarczjącego ciągu kominowego ( komin w domu przy obu piecach był ten sam)

Opublikowano

Jeszcze jedna rzecz przemawia za tym kociołkiem jeśli chodzi o mnie,mianowicie długość polan to 40cm. Kupuję drewno w walkach 120cm więc pasuje mi idealnie. Drewno które zostaje mi z suszarni tytoniu też ma właśnie 40cm.

Opublikowano

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/24314-czy-bufor-to-najlepszy-wybor-jesli-chodzi-o-ekonomie/ , jak kolega Marcin jest zainteresowany to u opisałem mój bufor. Podłączenie robocizna 1,3 tyś, 3 tyś części, + 600 zł ocieplenie 35/40 cm z perelitu, + 900 laddomat nowy z DE, + 800 zł używany bufor 1000L. Ponad 6 tyś taka przyjemniość :) Hydraulik pracował 2,5 dnia. Jeden chciał za podłączenie bufora 3,5 tyś, a ten zrobił za 1,3 tyś.Działa bez zarzutu. Ciepło trzyma w buforze, nie puszcza ani na instalacje co, ani na kocioł. Dopiero jak się załączy pompę c.o. otwiera zawór klapowy i pompuje na instalację wodę regulowaną zaworem 4D. Ile nastawisz tyle idzie, jak masz oczywiście naładowany. Najczęściej miedzy 40/48 s.C

Opublikowano

NA 40 cm polana jest model 2-20 kocioł 2-25 u jest na polana 35 cm

Opublikowano

Jeśli komora ma 40 cm to polana winny być kilka cm mniejsze (wieszanie)

Opublikowano

Juz wiem że polana 40cm w modelu 2-20n,dlatego on bardziej do mnie przemawia właśnie. Tego większego już chyba nie ma na olx, więc nie ma co sobie ńim głowy zaprzątać. Ten 2-20 ok ale bez bufora nie ma co do niego podchodzić,zresztą jak do każdego na drewno chyba...

Opublikowano

To zależy co grzejesz, jaką masz instalację, jakiego komfortu oczekujesz, czy akceptujesz tylko jedno rozpalanie na cały sezon, czy możesz to robić i dwa razy dziennie, itp.. Więc ciężko żeby ktoś, kto tego nie wie mógł odpowiedzialnie coś podpowiedzieć.

Opublikowano

Więc tak dom zbudowany początkiem lat 90,wymiary w obrysie 10x10, podpiwniczony. Ściany podpiwniczenia zbudowane z silikatki,dalej to półtorej pustaka,docieplony styropianem 8 cm. Okna plastikowe,2 szybowe,2 drzwi nowych.strop ocieplony 20cm wełny plus parę cm wiorka które już tam leżały. Instalacja z tamtych lat,rurki metalowe,dużej średnicy. Rozpalać mogę 2 razy na dobę,nie ma z tym problemu.

Pomierzylem trochę kotłownie i wychodzi że ma wysokość 2m 5cm, okno ma wysokość 80cm,chyba będzie problem żeby zmieścić bufor 1000L:(

Opublikowano

Dom ma 10x10 w obrysie,w środku jest mniej. Obecnie ogrzewana jest piwnica i to półpiętro. Na ciepłowłaściwe wychodzi jakieś 170m². Planuje dobudować niewilki ganek więc jeszcze jakieś m2 dojda.

Opublikowano

To powiem tak. Można od biedy palić i bez bufora ale będzie trochę z tym zachodu. Przede wszystkim trzeba wstawić zawór 3d termostatyczny 55° do podniesienia temp. powrotu wody z instalacji na kocioł. Bez tego szybko zgnije. Palenie na zasadzie przepalania. Czyli jak ciepło to raz dziennie a jak zimno dwa razy dziennie. Pewnie nawet w największe mrozy palenie ciągłe nie będzie potrzebne a utrzymywanie ognia w kotle na siłę przez całą dobę będzie trudne, nieekonomiczne i zakończy się produkcją smoły w komorze załadowczej w ilościach handlowych. Więc nie będzie to kocioł bezobsługowy ale przy umiejętnym traktowaniu powinien odwdzięczyć się czystym spalaniem i ekonomią.

Opublikowano

Rozumiem,to dobra wiadomość,mimo wszystko chciałbym bufor,chociaż te 1000L jakoś wsadzić. Było by wtedy naprawdę ok. Jaka minimalna wysokość może mieć taki buforem??znalazłem taki co ma 2m 9cm ,troszki mi brakuje,może skuć wylewkę w tym miejscu?

Opublikowano

Bufor znalazłem na olx. Ja pod swój zrobiłem wykop 50 cm :) Bufor ma 205 cm wysokości wchodzi w drzwi 80

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.