mhosaja Opublikowano 22 Grudnia 2017 #1 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Wątek być może przewijał się w wielu tematach, ale interesuje mnie jego konkretny aspekt. Jaka jest różnica między ustawieniem praca/podtrzymanie np. 5/25 a 10/50. Rozumiem oczywiście, że nie można tego przeliczać liniowo, ale przyjąłem pewne uproszczenie. Generalnie chodzi mi o to jaka jest różnica między krótkim podawaniem z krótką przerwą a dłuższym podawaniem i odpowiednio dłuższą przerwą? Załóżmy, że tu i tu spieków nie ma i utrymuje się odpowiedni kopczyk.
PioBin Opublikowano 22 Grudnia 2017 #2 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Ja tam wole mniej a częściej PS. Dlaczego nikt nie zrobił podawania ciągłego? Silnik - falownik - przekładnia - ślimak. Można to regulować płynnie od 0-100%. Tak samo jak wentylator nadmuchowy. Żadna praca podawanie/przerwa tylko płynnie z prędkością spalania... Aaa wiem... za drogie! Kto to kupi?
mhosaja Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor #3 Opublikowano 22 Grudnia 2017 Ale dlaczego tak wolisz? Mam rozumiec, że jeśli nie ma problemów ze spiekami to nie ma różnicy?
PioBin Opublikowano 23 Grudnia 2017 #4 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zaobserwowałem u siebie że płomień bardzo zmienia się w cyklu podawania. Inny jest przed podaniem opału i inny jest zaraz po przesunięciu kolejnej dawki. Dowiedziałem się również, że lepiej jest dokładać po dwie szczapy drewna do kominka niż nawrzucać pełną komorę i mieć "spokój" - ten przykład jest wyolbrzymiony ale obrazuje o co chodzi.
Kijasr Opublikowano 23 Grudnia 2017 #5 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ja tam wole mniej a częściej PS. Dlaczego nikt nie zrobił podawania ciągłego? Silnik - falownik - przekładnia - ślimak. Można to regulować płynnie od 0-100%. Tak samo jak wentylator nadmuchowy. Żadna praca podawanie/przerwa tylko płynnie z prędkością spalania... Aaa wiem... za drogie! Kto to kupi? Co mi wiadomo wielkie kotły mają ciągle podawanie w małych to by było nie opłacalne znikomy zysk a koszty produkcji wysokie. Sam myślałem żeby swój kocioł tak przerobić Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 23 Grudnia 2017 #6 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Mala dawka wegla czesciej jest lepsza niz duza ciesciej. Zloze jest rowniej spalane. Napowietrzenie zloza tez jest stabilniejsze. Wieksza plynnosc procesu spalania jest pozadana w kotle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.