Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Praca W Dwustanie: 5/25 A 10/50

mhosaja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wątek być może przewijał się w wielu tematach, ale interesuje mnie jego konkretny aspekt. Jaka jest różnica między ustawieniem praca/podtrzymanie np. 5/25 a 10/50.

Rozumiem oczywiście, że nie można tego przeliczać liniowo, ale przyjąłem pewne uproszczenie. Generalnie chodzi mi o to jaka jest różnica między krótkim podawaniem z krótką przerwą a dłuższym podawaniem i odpowiednio dłuższą przerwą? Załóżmy, że tu i tu spieków nie ma i utrymuje się odpowiedni kopczyk.

Opublikowano

Ja tam wole mniej a częściej

PS.

Dlaczego nikt nie zrobił podawania ciągłego?

Silnik - falownik - przekładnia - ślimak. Można to regulować płynnie od 0-100%. Tak samo jak wentylator nadmuchowy.

Żadna praca podawanie/przerwa tylko płynnie z prędkością spalania...

Aaa wiem... za drogie! Kto to kupi?

Opublikowano

Ale dlaczego tak wolisz? Mam rozumiec, że jeśli nie ma problemów ze spiekami to nie ma różnicy?

Opublikowano

Zaobserwowałem u siebie że płomień bardzo zmienia się w cyklu podawania. Inny jest przed podaniem opału i inny jest zaraz po przesunięciu kolejnej dawki.

Dowiedziałem się również, że lepiej jest dokładać po dwie szczapy drewna do kominka niż nawrzucać pełną komorę i mieć "spokój" - ten przykład jest wyolbrzymiony ale obrazuje o co chodzi.

Opublikowano

Ja tam wole mniej a częściej

PS.

Dlaczego nikt nie zrobił podawania ciągłego?

Silnik - falownik - przekładnia - ślimak. Można to regulować płynnie od 0-100%. Tak samo jak wentylator nadmuchowy.

Żadna praca podawanie/przerwa tylko płynnie z prędkością spalania...

Aaa wiem... za drogie! Kto to kupi?

Co mi wiadomo wielkie kotły mają ciągle podawanie w małych to by było nie opłacalne znikomy zysk a koszty produkcji wysokie. Sam myślałem żeby swój kocioł tak przerobić

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Gość Visitor1230
Opublikowano

Mala dawka wegla czesciej jest lepsza niz duza ciesciej. Zloze jest rowniej spalane. Napowietrzenie zloza tez jest stabilniejsze. Wieksza plynnosc procesu spalania jest pozadana w kotle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.